Levande skog

Skogen överger jag aldrig.

Var till skogen, det blev åtta timmar och det kändes som jag aldrig ville åka hem. Många hackspettar som vanligt. Gråspetten och större hackspettarna var framme hela tiden. Förmodligen är det två större hackspettehannar. En av fåglarna var betydligt försiktigare i närheten av gömslet. Ständiga ljudyttringar och lite nervöst uppträdande hos en av dem. Det trummas och ropas från flera håll. Spillkråkan satt bakom gömslet och det är verkligen en upplevelse att höra hans dundrande trumning på så nära håll. Under en lungnare stund passade jag på att ta några bilder på mössen. Många missar blir det en sådan här dag. Man flytta omkring kameran från glugg till glugg. Väntar och väntar att fågeln ska sätta sig på en gren och precis när man tröttnat och flyttat kameran sitter fågeln där naturligtvis. Innan dagen var slut hade jag de bilder jag hoppats på. Gårdagens kraftiga vind hade avtagit och det var en riktig härlig vårdag.

 

 

Postat 2014-03-27 22:36 | Läst 1895 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En katt bland hermelinerna.

Idag hittade vi några udda färgade kanadagäss på en åker. Jag tycker det dykt upp många varianter på blandäktenskap hos gäss de sista åren. Här är det en grågås som fattat tycke för kanadagässen.

Postat 2014-03-23 21:51 | Läst 1957 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I går var allt upp och ner.

Postat 2014-03-22 11:24 | Läst 1859 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Jag en bofotograf !

Ibörjan av 70 talet fick jag de första bilderna publicerad i en tidning. Det var bilder tagna på en åker full av maskrosor. En översiktsbild och två närbilder. Jag bläddrade många gånger i tidningen för att förstå att det var sant. I returen av bilderna uppmanade redaktören mig att skicka in fler bilder. Nu var man inte bara naturfotograf utan en efterfrågad sådan. Jag plockade ihop ett tjugotal dia bilder och sände iväg. Det tog inte många dagar så kom ett paket tillbaks. Spännande att se vad han skrev. INGA bobilder i min tidning ! stod det. Så var man ingen riktig naturfotograf längre. De bilder som inte var godkända var från en måshäckning. Några veckor senare publicerades ett uppslag av en skicklig  N/fotograf. Dom skilde sig inte mycket från mina bilder. Må vara att den tekniska kvalitèn var betydligt bättre.

Det här ämnet har stötts och blötts många gånger. Ibland kan jag se någon ursäkt att " jag tog några bilder, sen gick jag därifrån för att inte störa ". Några av våra ugglor, lappuggla, hökuggla t.ex. är väldigt orädda och till och med låter sig matas med möss. Vid en häckning kan de därimot vara mycket aggresiva. En slaguggla som flyger rakt mot fotografen gör det för att fotografen kommit för nära ungarna. Jag tar bobilder och har inget dåligt samvete för det. MEN man ska stå för vad man gör och vara uppmärksam på hur fåglarna reagerar. FÅR man tillfälle att på ett lättvindigt sätt ta bilder ska man ta så man blir mätt, nästa gång är det bättre att avstå oavsett vilken fågel.  Vad är en bobild,  är det en hackspett på en trädstam eller en uggla på en gren ?

Att följa och fotografera  en fågelart under längre tid är mitt intresse. Många timmar händer inget men plötsligt händer det oväntade, då får kameran gå varm. Fåglar av samma art reagerar ofta olika inför en människa. För många år sedan fotade jag en häckning av mindre hackspett, utan gömsle helt öppet på två meters avstånd tog jag mina bilder när fåglarna matade. Vid en häckning för två år sedan i "min" skog varnade paret när jag befann mig 20 - 30 meter ifrån. Då är det bara att undvika att komma i närheten. Det var för övrigt några meter bakom fotografen i bilden ovan.

När jag fotograferade den tretåiga hackspetten första gången använde jag gömsle. När jag tyckte det fick vara nog med bilder för dagen klev jag ur gömslet och började packa ihop. Under tiden kom hackspettarna och matade helt obekymrad av min närvaro. Vid ett tillfälle satt jag på samma plats som mannen på bilden, reste mig upp för att gå därifrån. Gick bakom trädet och höll mig i trädet där pinnen sticker ut på bilden, samtidigt satte sig hackspetten vid bohålet och matade.

För de flesta fåglar finns man inte längre när man kliver in i gömslet, men inte alltid och då gäller det att packa ihop och gå därifrån så snabbt som möjligt. När jag hittar ett fågelbo som jag tycker är intressant, ofta på grund av att det ligger fint till sätter jag upp gömsle en bra bit ifrån för att när jag kommer nästa gång flytta lite närmare till fotograferingsavstånd.

I min blogg från april 2013 finns en bild på en sparvuggla som precis klivit upp från badet. Den här häckningen följde jag i flera veckor 8 - 10 timmar om dagen. ( utan gömsle ) Hos sparvugglan skaffar hannen mat. Den lockar ut honan som hämtar maten och hon flyger in och matar ungarna. Vid det här tillfället svarade inte honan. Hannen ropade i fem minuter men ingen reaktion från honan. Det slutade med att han själv flög in till boet och i alla fall lämnade av maten. Trodde ett tag att höken tagit honan vilket skulle kunna hända. Efter en stunds sökande hittade jag honan som just hade badat och kunde eller hade ialla fall svårt att flyga. Hade hon svarat hade förmodligen hannen kommit till henne med maten, något hon ville undvika och höll därför tyst. Det är så jag tolkar händelsen. Det är sådana här händelser jag vill observera och helst fotografer.

Den här bilden hade jag varit utan om jag inte suttit i gömslet den här dagen. Den större hackspetten äter upp äggskalet som järphönan puttat ner för bobalen. Många fåglar tar reda på skalen för att tillgodose sitt behov av kalk, men även för att inte avslöja sitt bo. Småfåglar kan flyga bort med skalen. Vid det här ögonblicket ligger alla ( 8 ) ungar under hönan, två veckor senare stötte jag på en kull 2 - 300 hundra meter från den här platsen och jag kan bara tro att det är samma.

Vid den här rödhakehäckningen kunde jag se hur ungarna efter varje matning bytte plats med varandra, så den som matades sist hamnade längst bak. Små detaljer i fågelvärlden som är trevliga att upptäcka.

 

 

 

Postat 2014-03-19 12:06 | Läst 2461 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Undrar om det blir ett uggleår i år.

Postat 2014-03-17 17:38 | Läst 2023 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa