Levande skog

Trädet.

Det kan ha varit 1959 - 60 som jag första gången åkte från Valbo ( Gävle )  till Leverbyn, ( Årjäng ) en halvmil från Norska gränsen. Jag minns inte så mycket från resan men det är två saker som etsats sig fast i mitt minne.

Mellan Sala och Västerås stod ett träd på höger sida som genast drog min blick till sig. En tall med grånade spretande grenar. Kanske var det redan då min fascination för träd och natur grundlades. Varje gång jag passerar där kan jag inte låta bli att slänga en blick mot trädet. Står det kvar ? I söndags var första gången jag stannade och tog en bild på trädet. Det har gått 54 år sedan första gången jag såg det.

Efter samma vägsträcka ligger en kyrka på vänster sida. När vi körde i höjd med den blev vi omkörda av två motorcyklar. Knuttar hette det på den tiden. På bönpallen satt två spettor med ryggen mot respektive knutte och vinkade när dom passerade oss. Då tyckte jag att det var tufft, men idag hade jag nog tyckt något annat.

 

Postat 2014-04-30 16:35 | Läst 1671 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är slutsnokat nu !

Idag när min svärson skulle åka tillbaks med sin son till Högsjö passade vi på att besöka Öby kulle vid Kvismaren. Det var främst snokarna som var vårat mål. Ganska omgående fick vi se några snokar. Det var mycket folk som passade på att göra samma sak denna soliga dag. Blev det för mycket folk höll sig ormarna undan men satt man stilla en stund kom dom fram.

Vi besökte flera ställen runt Kvismaren och fick se ganska många bruna kärrhökar, tranor, gäss och gulärlor. Dock var det långt avstånd så några bilder blev det inte. Det var en fin eftermiddag och vi var nöjda när vi återvände hem.

Postat 2014-04-27 23:00 | Läst 1740 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Frivillig avsättning i skogen. Del II

Efter att fått studera kartan över frivilliga avsättningar i skogen var jag tvungen att titta på ytterligare ett exempel. Jag kände så väl igen platsen, men vad är sparat där. Kunde inte komma på vad. Väl framme ser jag kyrkans bidra till naturvården.

Där mitt på hygget står kyrkans bidrag för den biologiska mångfalden och naturhänsynen.

Här är lite sankt och blött på vissa ställen. Det är ju bra att det sparas men vilken nytta gör det i ett hav av kalhyggen. Vad jag kan se är det bara liknande sanka områden som ingår idet frivilliga sparandet. Var är den sparade gamla skogen ?

En typisk bild av "min" skog. Kalhygge och ogallrad ungskog.

Eller gallrad ungskog.

Förutom några få reservat så är det så här skogen ser ut. Det är så här bolagen vill ha det men inte jag.

 

Postat 2014-04-24 16:40 | Läst 2150 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Måste vara en sjukdom det här.

Gick upp tidigt i morse för att undersöka en plats där tjädern tidigare haft sin spelplats. ( 10 - 15 tuppar ) Skulle det finnas någon tjäder som har hittat tillbaks eller finnas i närheten. Skogen avverkades för 8 - 9 år sedan. En del träd i myrlaggen sparades. Korsnäs hade tagit hjälp av en  "tjäderexpert " . En sådan där som hade studerat tjäder i 10 - 15 år och kommit fram till att tjädern behöver gammal skog där den lever. Senare blev han anställd av SCA och plötsligt behövde tjädernskogen bara vara 30 år. Första året efter avverkningen hittade jag två spelande tuppar långt ifrån varandra. Andra året satt en ungtupp i en tall och spelade men var aldrig ner på marken på hela morgonen. Efter det har jag inte sett till någon tjäder i området.

Trotts tidig morgon så har jag sällan upplevt en så tyst morgon. Några orrar spelade på en myr långt bort. Bofinkarna smattrade och talgoxeparen hade hittat sina bohål. Rödhaken sjöng. Men för övrigt var det tyst. Någon tjäder sågs inte under min rundvandrig i området. I en liten vattensamling där grodorna haft sin lekdamm i många år hade fyllts igen. Dammen hade tidigare mycket buskar av pors och ljung där grodrommen hade bra fäste. Nu är det bara grus.

I ett skogsparti, ett av de få som finns kvar hittade jag de här blå prickarna som är så vanliga häromkring. Träden är lite för gammal och sjuka för att få stå kvar. Så här gammal ska träden i framtiden inte få bli. Det här skogspartiet gränsar för övrigt till ett annat som ska sparas för framtiden, en så kallad " frivillig avsättning" . Jag kan inte förstå vad de här små frivilliga avsättningarna ska vara bra för. Små, små öar i ett hav av kalhyggen. Dessutom håller dom inte särskillt höga naturvärden. Men ett stort tjäderspel var inte intressant att spara. Det var med tunga steg jag återvände till bilen för hemfärd.

Innan jag svängde ut på stora vägen kunde jag inte låta bli att titta till mosipporna. Dom bestånd jag fotat tidigare var nu helt nervissnade. Tog en lite längre promenad och hittade blommor som fortfarande blommade. Dom här hade jag inte sett tidigare. Kanske hade de klarat sig bra från kylan då de växte i ett lite mer skyddat läge. Så nu får ni stå ut med ännu tre bilder på denna vackra sippa.

 

Postat 2014-04-23 23:36 | Läst 1790 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skyddad skog ?

Idag var jag in på en intressant sida. Skyddad skog. Skogsindustrin gör allt för att vilseleda Sveriges befolkning. Till att börja med så har man apat efter naturvårdens viktigaste stöttepelare. Skydda skogen. Man tar ett namn som är så lika som möjligt för att den som inte är insatt skall hamna fel och tro att smörjan man skriver är sant.

Skogsindustrin slår sig för bröstet och talar om hur mycket man satsar på naturvården och den frivilliga avsättningen. Dom har verkligen anamat Eskil Erlandssons frivillighet till sin spetts. En mer förljugen sida får man leta efter.

Jag klickade in på sidan och kunde se kyrkans frivilliga avsättningar i den skog ? som jag brukar skriva om. "Förvånad" till den milda grad kan man nog säga att jag blev. De få träd man sparat är vad som är frivilliga avsättningar.

Den här skogsdungen är sparad för att bevara den biologiska mångfalden. Till höger ett stort kalhygge. Till vänster, kalhygge med lite ungskog sparad. Bakom ungskogen ytterligare ett hygge. Bakom denna skogsdunge finns ett gammalt militärt övningsfällt. Idag kan man likna det vid en inäga. Jag blev nyfiken att se vad som fanns där inne.

När jag ställer mig mitt i skogen och riktar kameran i tre riktningar är det här vad jag ser. Här har det funnits så mycket fin skog att spar, så spar man det här. Varför undrar jag. Talgoxe och bofink såg jag, så för dom duger det. Man vad mer? Det är ett stenkast till hyggeskanten i alla riktningar. Kanske är det statestik man vill ha. Visa på ett papper hur duktig man är.

 

En annan avsättning är den här fina skogen som jag skrivit om många gånger. MEN FRIVILLIG ? är det frivilligt när man får betalt för att den sparas för en osäker framtid. För några år sedan avverkade man på den ena sidan reservatet ( mycket fin skog ) och utökade på andra sidan. Naturreservatet blev ett naturvårdsavtal.

Hade inte länstyrelsen gripit in hade kyrkan avverkat utan någon som helst tanke på frivillig avsättning. Det visar de prickar som dekorerar varje träd i området. Nej för fan, knäpp händerna och hugg. Avsluta med ett amen så går det bra. Eller sträck ut en hand efter pengar så kan det ordna sig. Någon frivillig avsättning finns inte. Det är bara på papper det eller en förljugen webbsida. Ska man spara så inte är det skog utan ett hektar värdelös mark.

I en rötskadad gran höll för övrigt den tretåiga hackspetten på att särkra för framtida generationer.

 

 

 

 

Postat 2014-04-21 21:43 | Läst 2157 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa