Levande skog

Åter till skogen.

Äntligen blev det en tur till skogen för att kontrollera den tretåiga hackspetten. Var dit sista gången den 14:e maj då jag antog att bobygget var färdigt och äggläggningen på gång. Det är tre mindre reservat jag besöker om ni funderar. Dagens reservat är det som jag huvudsaken besöker och där de flesta av mina bilder är tagna.

När jag cyklade längs grusvägen var det ett fasligt liv i den täta björkslyn på sidorna. Det var stjärtmesungarna som följde sina föräldrar för att tigga mat. Det var svårt att hitta någon glugg i det täta  buskaget för att ta bilder men någon lyckades jag ändå få på bild. Önskebilden är när dom sitter tillsammans, tror jag sett något sådant på FS.

Framme vid tretåiga var det lungt. Efter en stund i gömslet ser jag hanen tittar ut. Flyger iväg och strax efter sitter honan där. Hon har mat i näbben så det måste vara ungar i boet. Förmodligen mycket små ungar som behöver värme mer än mat. Hon blir kvar där inne och jag plockar ihop mina saker och smyger därifrån.

Jag går min vanliga runda. Efter regnet har det har blivit grönare och frodigare i skogen. Jag tittar på rotvältorna, stubbar och under omkullblåsta granar, tänk om det ligger en ruvande järpe där. Hittar inget men det är mycket att se på ändå. Skogen och träden är fantastisk en sådan här dag när fukten stannat kvar en stund, i morgon ska det bli sol.

När jag besökte den här skogen första gången för 15 år sedan hittade jag 4 - 5 ex av ögonpyrola. Varje år tittar jag om dom blommar. Tyvärr har det inte varit mer än två tre stycken så förutsättningarna är kanske inte de bästa. Precis när jag ska gå hem ser jag dom. 25 - 30 stycken. Det är ganska blött där dom växer så det blir en snabb rusning till mitt gömsle där jag har en plastpresenning. På med macrot och ner platt på marken.  En fin avslutning på min skogsvandring.

 

 

 

 

 

Postat 2014-05-31 23:05 | Läst 2169 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Guckusko i regn.

Det årliga besöket till Gustavsmurarna blev en blöt tillställning. När jag tittade ut på morgonen duggregnade det. Skulle säkert upphöra trodde jag. När jag närmade mig fjärilsvägen tilltog regnet men det var bara hänga på ryggsäcken och cykla iväg. Lite regn gör väl inget. Blöt blev jag men behövde inte frysa, det var ganska behaglig temperatur. Det är märkligt det här med naturfoto, jag har hundratals bilder på guckusko ändå måste man dit för att ta nya varje år. Men det är väl det som är tjusningen, man blir aldrig färdig. Här är några !

Postat 2014-05-31 00:52 | Läst 2160 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Svartvit flugsnappare.

Det är fjorton dagar sedan jag var till den tretåiga hackspetten och idag var det meningen att det skulle bli ett återbesök. En skönsjungande flugsnappare ändrade dock på mina planer.

Innan jag åkte dit tänkte jag kontrollera några holkar i ett annat område. Kullarna är lagda och fåglarna ligger nu och ruvar i de flesta holkar. Som jag konstaterade förra gången är det talgoxe i samtliga. Kontrollerade rotvältan där rödhaken brukar bo men i år finns den inte där. Hittade ruvande rödvingetrast och björktrast. De flesta vårblommorna är överblommade och de som kommer är inte färdiga. Ekorrbär är på gång. Violer fanns en del men inte några lämpliga att fota.

När jag går omkring i skogen brukar jag bryta loss kvistar eller ta bort stenar i rotvältor, är det något träd som är meterhögt gräver jag ur det upptill så det bildas en skål. Så här kan man hjälpa fåglarna med lämpliga boplatser. För det mesta är det trastar eller grå flugsnappare som tager vad som bjuds.

Idag hittade jag grå flugsnapparens bo uppe i en björk. Tog några bilder innan jag fortsatte min promenad genom skogen.  Hörde rödhake och svartvit flugsnappare från flera håll. När jag stod vid en av flera holkar som jag har i skogen kom en en flugsnappare bara någon meter från mig och sjöng i en liten gran. Hörde ytterligare en bortåt nästa holk. Jag går ditåt och mycket riktigt sitter den på en pinne 1 1/2 meter från holken. Smyger mig på och den tycks inte bry sig om mig nämnvärt. Ställer mig fyra fem meter ifrån och den fortsätter att sjunga. Pinnen och ett par granar tycks vara favoritplatserna. Någon gång flyger den 8 - 10 meter bort men är snabbt tillbaks igen. Sätter sig regelbundet i boöppningen för att demonstrera för sin hona som inte finns ännu att det är här vi ska bo. Mellan fotograferingen hinner jag ta lite snabbfika. Läsk och kanelbullar. Men det är svårt att inte släppa allt när han kommer tillbaks till pinnen för man blir aldrig riktigt mätt på bilder. Efter ett par timmar flyttade jag fram så jag var ca. två meter ifrån pinnen men han fortsatte pricis som tidigare. Det var en riktigt fin föreställning han bjöd på och jag blev kvar i flera timmar. Den tretåiga får jag återkomma till i morgon.

Grå flugsnappare.

 

Postat 2014-05-29 22:25 | Läst 1993 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skogspolitisk rättsröta...

Skrev Göran Rönning om i Dala-demokraten i Mars. Det visar klart och tydligt var politiker och skogsjättarna står när det gäller hänsyn i skogsbruket och respekten för naturreservat.

I söndagens Arbetarbladet finns ett repotage om Bergvik skogs vd. Elisabet Salander Björklund. Hon säger " De skogstyper man avsatte på 90-talet är med ny kunskap INTE alltid de viktigaste att bevara idag. Och särskilda  nyckelbiotoper sparar vi alltid " Förmodligen är det den frivilliga avsättningen som jag tog upp i min blogg från 21/4. Det är för övrigt en skrämmande läsning om hur omdömeslös människor kan vara. Det finns över huvud taget ingen annan hänsyn än aktiägarnas krav på avkastning. Riktig skog vill dom inte veta av.

http://www.dalademokraten.se/opinion/debatt/skogspolitisk-rattsrota

http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.7133131-skogens-drottning

http://www.skyddaskogen.se/sv/galleri2/stora-enso-bergvik-oerebro-laen#!3

 

Postat 2014-05-26 17:44 | Läst 1884 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Födelsedagsfirande vid Ängskär.

Dagen började vid min svärmors grav i Skutskär där vi placerade en bukett rosor. Idag skulle hon blivit 90 år. Min svärson Robin fyllde också år idag, 31 år. Vi hade lurat iväg honom till Ängskär för att fota Adam och Eva och planerade att ge honom sin present där. Ett tamron 90/2,8 macro. Blir bra att ha för att fota Adam och Eva trodde vi. Efter lite festfikande vid magasinet begav vi oss till hagmarkerna där blommorna finns. Tyvärr blev vi besvikna när vi insåg att de flesta blommorna var överblommad. Det fanns något ex i mörkare partier. Det var också betydligt färre än förra året.

Är man i ett sådant här fint landskap finns det alltid något att fotografera. Något det fanns väldigt mycket av så var det getrams och storrams. Hittade även flera ex av nästrot, men de var fortfarande i knoppstadiet. Vi får vänta några dagar innan det blir några nya försök.

Vi fortsatter norrut mot ytterhällarna. Det går inte så fort när man har en svärson och tre fotograferande barn med sig. Alla hittar sina motiv i landskapet och man får invänta varandra. Självklart ska någon liva upp stämningen också genom att ta sig ett ofrivilligt bad i havet. En klippa var något halare än beräknat och det slutade naturligtvis i vattnet. Det var den utan kamera som tur var. Vi hade en trevlig tur som inte tog slut förrän vid 20.00 tiden.

 

Postat 2014-05-24 23:10 | Läst 1878 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa