Levande skog

Det ser mörkt ut.

Att sossarna skiter i miljön när det finns pengar med i spelet visste jag sedan förr. Stefan Löven lutar sig mot skogsindustrins pampar och litar på deras utsago att skapa 11 - 25 tusen jobb i skogen. Vilken skog ? Vi måste avverka mera säger Löven. Han har väl som de andra politikerna aldrig varit i en skog eller sett hur dagens skogar ser ut. Enda gången som dom visar upp sig i något som kan likna skog är när det är älgjakt. Då i sällskap med ett pressuppbåd.

Idag besökte jag en skog i Hedesunda för första gången i år. Mycket riktigt var den stämplad för avverkning, vilket jag varit inställd på länge. Gjorde ett besök här för något år sedan med länstyrelsen och skogsstyrelsen. Dom skulle gör ett nytt besök vid senare tillfälle, något som jag inte tror ha skett. Någon som inte varit i skogarna runt Gävle kan nog inte fatta hur illa det är. Det ser illa ut på alla avverkningar över hela Sverige men kyrkan, korsnäs och stora måste leda ligan över miljöförstörare i det här området.

Inte någon märkvärdig skog kan tyckas men i en 10 mils radie runt Gävle är den unik.

Välkommen Löven. Det finns ett par tallar att ta till vara, resten går att elda upp. Sedan är du välkommen på en promenad i din välfärdsvärld. 11.000 jobb ! För det här hygget behövdes 2 - 3 man under några dagar. När det ska planteras så är det billig utlänsk arbetskraft som gör jobbet. Var ska dom nya jobben skapas ?

Postat 2014-08-31 23:12 | Läst 2730 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Flugfångare på hög höjd.

På morgonen var det mycket tät dimma som solen stundvis sken igenom. Tänkte inte åka ut idag men det var så vackert så jag var tvungen att ta mig till skogen. Var lite orolig att jag inte skulle hinna innan dimman försvann. Väl framme var bara att konstatera att i skogen fanns ingen dimma. Ute på de öppna ytorna låg dimman kvar. Men eftersom jag tagit mig ut så måste man ändå titta om jag hittar något att fota.

Efter vägen hittade jag den vita svamp som är med på förra bloggen. Den är fotad den 12 augusti. Idag såg den lite annorlunda ut. Vacker men ändå inte som förra gången. Hittade många klibbtickor på en gran. Fin med sina droppar. När jag som bäst höll på med att fotografera några mindre svampar hörde jag ett bekant ljud. Ett tiggarläte från en uggla. Smög mig sakta mot det håll lätet hördes men såg inget. Plötsligt i en gran några meter ifrån mig flög den iväg. Det är väldigt svårt att se ugglan i den täta skogen. Ingen bild men jag fick glädjas åt att få se den.

Efter några timmar satte jag mig i bilen, hann inte många hundra meter när jag såg ett spindelnät. En lite märklig plats för en spindel tyckte jag. Spindeln kanske ville vara ensam om sitt ställe. Bara han inte hade höjdskräck.

Hemkommen mötte jag postbilen och vår trevliga brevbärare som sträckte över ett efterlängtat paket. Det var den Finske naturfotograen Jorma Luhtas nya bok. Kunde genast konstatera att det är mycket trevligare att se bilder i tryck än att se samma bilder på datan. Kvällen får nu ägnas åt att studera hans bilder.

 

Postat 2014-08-25 22:38 | Läst 2257 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lungt i naturen.

Det händer inte mycket i naturen just nu i mina marker. Dåligt med fåglar, ovanligt dåligt med svamp också. Då menar jag vedsvamp som växer på och under fallna träd.  Blodticka, vedticka o.s.v. Kandelabersvamp och koralltaggsvamp brukar alltid finnas i " min " skog. Har varit ut till dom skogar jag brukar besöka och det har varit klent med fototillfällen.

Ett möte med slaguggla blev av det ovanligare slaget. Jag hörde småfåglarna och nötskrika väsnas en bit bort och förstod att något var på gång. Jag smög fram och ser en slaguggla mellan träden. Monterar stativet och tar några bilder på ugglan som vrider, hukar och försöker se vem som kommer och stör i hans skog. Plötsligt flyger den mot mig och sitter knappt 10 meter bort. Tyvärr med mycket grenar ivägen. Inga bilder att skryta med men det var en lite ovanlig händelse. För det mesta flyger fåglarna ifrån en så fort man blir upptäckt.

Vid dagens besök var det bara att konstatera att det avverkats ännu mer skog. Vedtravar avlöste varandra efter vägen. En ganska fin skog som jag besökt många gånger står på tur. Nästa gång jag kommer dit finns den inte mer. Får se hur mycket hänsyn dom lämnar för den biologiska mångfalden. Inte mycket skulle jag tro. Det var med ett dystert sinnelag jag cyklade hemmåt.

Här några bilder från flera olika skogsturer de sista veckorna.

Om några dagar är den här skogen ett minne blott. Ingen gammal skog men när jag vet att den kommer att avverkas och plöjas sönder till ett oframkommligt hygge känns det tråkigt.

 

Postat 2014-08-24 23:47 | Läst 2556 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ett förstagångsfynd.

Ja, för mig är det första gången. Under hela sommaren har vi haft sniglar på vår konstgjorda gröna matta som ligger under trädgårdsmöblerna. Efter sig lämnar dom en slinga av ljust slem. Inget som fastnar utan det går lätt att få bort det. Igår hittade min dotter gelèklumpar i gräset. Jag hade aldrig sett det tidigare så det blev till att söka på datorn. Som vi misstänkte så var det sniglarna som lagt äggen i gräset, väl gömt. Det visade sig vara en pantersnigel. Brunaktig med mörka sträck. Ska enligt uppgift vara en " snäll " snigel och ofarlig för våra inhemska arter. Däremot kan den ge sig på den Spanska snigeln. ( mördarsnigeln )

Postat 2014-08-21 10:27 | Läst 2976 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skrämmande !

Skrämmande läsning i Arbetarbladet idag. Jag har skrivit något här på bloggen tidigare om den här fisken. Svenska och Finska båtar tar iland tonvis med fisk som sedan körs till Danmark för att bli fiskmjöl. Den broiler lax som föds upp i nätkassar matas sedan med detta fiskmjöl. Vågar vi äta den laxen i fortsättning undrar man naturligtvis.

Postat 2014-08-20 14:56 | Läst 2471 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa