Levande skog

Äntligen blev det sol i skogen.

Äntligen blev det sol så det var bara att ge sig iväg till skogen. Har visserligen varit där flera dagar men ljuset vill inte räcka till mulna dagar. Solen når inte ner här i skogen men det blir ljusare och den finns bakom träden och skapar trevlig stämning. Får hålla sig till iso 2000 större delen av dagen.

Besökarna är dom vanliga. Det är så roligt när man kan sitta så nära utan att dom drabbas av panik och flyr fältet. Alla bilder är tagna utanför gömslet. När jag fotade småfåglarna ( nötveckan ) kom hackspetten och satte sig tre meter ifrån för att ta för sig av lockbetet. När nötskrikorna kommer slänger jag åt dem något så dom vet var maten kommer ifrån.

Postat 2014-11-25 20:24 | Läst 1983 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Mina tankar åker berg och dalbana.

Jag har berättat om ett det tidigare. Ett skogsskifte i Hedesunda som kyrkan planerar avverka. För några dagar sedan träffade jag kyrkans förvaltare i skogen. Jag frågade om hur dom kan avverka denna skog som skulle stå sig högt i kurs i den frivilliga avsättningen. Istället lämnar ni helt värdelösa trädsamlingar ut på något hygge och räknar dom som frivillig avsättning. Varför gräver ni sönder hyggena med en grävskopa ? Skogen har vuxit i tusentals år utan att hyggesplöjas. På ett sådant här hygge kunde man plocka bär förr i tiden, idag kan jag inte ens gå ut på det.  Var ska våra skogsfåglar hitta sina bostäder i fortsättningen ? Var ska rovfåglarna hitta boträd ? Vet du vad FSC är och har du läst vad ni skriver på er hemsida ? Varför arbetar du inte utifrån den. Alla mina frågor besvarades med ett " Okey ! "

Kyrkan har dåligt med pengar och jag har till  uppgift att dra in pengar genom att avverka. Ska skogen växa måste vi hyggesplöja. Jag tolkade hans attityd som att " jag skiter i allt, gör bara vad jag är obedd att göra, avverka skogen " Jag tolkar det som att kyrkan ljuger om sina åtaganden. Kanske lever dom kvar i 1700 talets Sverige.

Igår ringde av en händelse skogsstyrelsen till mig och meddelade att dom skickat in rapporten om nyckelbiotop till kyrkan. Någon avverkningsanmälan hade ännu inte kommit in och han trodde inte att det skulle komma någon nu när dom fått statusen på skogen. Personligen kan jag inte känna mig säker på kyrkan.

Den här skogen som har mycket högt biologiskt värde avverkar man...

Den här skogsdungen har högt biologiskt värd enligt kyrkan och sparas därför som frivillig avsättning.

Motsatsen till allt erlände i skogen fick jag igår. Hade inte tänkt åka ut men en klarblå himmel och sol fick mig att sticka iväg. Halvvägs ser jag en molnskärm tona upp sig och framme var det igenmulet. Lite nysnö hade lagt sig i skogen. Nytt talg och och påfyllning av fågelfrön var väl befogat. Mesarna sitter ett par decimeter från mig när jag plockar med automaterna. Man kan kosta på sig ett småleende. Hör ganska snart gråspettens läte, sätter mig under en gran och väntar. Väntan blir några minuter.

För några år sedan hade jag aldrig kunnat tänkt mig detta scenario. Jag sitter helt öppet under en gran med två större hackspettar och ( tre? ) två gråspettar framför mig. Det finns ingen tvekan om att dom vet om min närvaro. Både honan och hanen av gråspetten var som närmast fem meter ifrån mig. Hela tiden far dom omkring torrakan där jag kletat fast ister och frön. Några bra bilder på gråspettarna blev det inte då jag tyckte deras placering inte var de bästa. För några dagar sedan fick jag bilder på två hanar på torrakan som slog med vingarna och näbbfäktades ganska ordentligt men med bl. 4 och en 80 dels sek. blev det naturligtvis ingen skärpa någonstans. Igår kan det ha varit två hanar men att jag såg bara en i taget. Tyckte den uppträdde väldigt skyggt ibland. Det kan ha varit den andra hanen. Nästa gång satt den intill mig så det verkade konstigt. Det får bli bara två bilder från dagen. Blir lite lika och tjatigt annars.

 

 

Postat 2014-11-08 11:57 | Läst 1787 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En del har inte tid att vänta.

Postat 2014-11-03 17:12 | Läst 1740 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera