Levande skog

Nu ska dom jagas !

Rökarna alltså. På krogen, vid busshålplatsen, överallt där det är folksamlingar. Läste om någon som ville ha totalförbud. Bra ! för visst är det bevisat att rökningen är dödligt skadligt och kostar enorma pengar i sjukvården. Min mamma och äldsta bror var rökare av den värsta sorten. Man kan nog säga att dom dog av rökningen. Dom klarade operationen men de dåliga lungorna klarade inte påfrestningen.

Min morfar på bilden rökte två paket om dagen till han var i 60 års åldern. Läkaren gav stränga order om att du måste dra ner på rökningen. Nää fan det kan jag inte, då lär jag sluta. När han kom hem slängde han tobak, pipor och cigaretter. Tog sedan aldrig ett bloss mer.

Min fru röker men jag och mina barn har aldrig rökt. Varför skriver jag om det här. Jo jag tycker att hetsjakten har gått till överdrift. Jag vet hur farligt det är. Frågan är om vi ska vi förbjuda allt som är farligt. Det är ju viktigt att upplysa ungdomarna i skolan om farorna. Ser jag unga pojkar och flickor utanför affären med en cigg i näven är det nästan så jag har lust att ta en diskussion med dom. När jag var ny i mitt jobb kom man in i ett lunchrum som var så rökfyllt att man knappt såg från den ena sidan till den andra. Sluta gnäll pojkjävul, gå ut å jobba om du inte tål lite rök. Som tur är så har den attityden försvunnit.

På cigarettpaketen står det klart och tydligt Rökningen dödar ! Varför finns inte samma upplysning på spritflaskan. Nej, det är väl att trampa allför många på tårna i finrummet. Inte dödar väl spriten ? Inte belastar den samhällets sjukvård. Dom som inte klarar av att dricka i måttliga mängder erkänner knappast det.  Hur många fyllekörningar sker varje dag efter våra vägar, hur många har blivit påkörd och dödad av ett rattfyllo ? Hur många har kört snöskoter eller båt i fyllan med dödlig utgång. Hur många skillsmässor och misshandelsfall orsakar spriten. Läste senast i dagens tidning om en stökig person på väg från Finlandsbåten som polisen måste hämta. Även en dikeskörning som förmodligen berodde på spriten.

När jag jobbade hörde jag många gånger :  Hur har helgen varit ? Ja, det blev några whisky. Det blev 10 starköl, men annars var det lungt. Ett bevis på att helgen hade varit över förväntan. Någon åkte dit för rattfylla på moped. Jag hade tagit två ? öl dagen före.

När det var dags för den årliga gemensamma festen på någon restaurang fick jag några gånger frågan : Varför ska du med, du dricker ju inte. Stannar du hemma får vi dricka mera. Jag plågade dom med att gå med ialla fall. Det började bra men efter hand blev jag tråkigare och tråkigare i deras ögon och dom fullare och fullare i min ögon. Det ska sägas att jag har aldrig tagit illa upp för det här. Jag har haft bra arbetskamrater. Ett bevis för att även jag betytt något var när jag fyllde 60 för fem år sedan. Jag hade varit hemma i nästan två år då på grund av mina dåliga ben. I all hemlighet dök dom upp i festlokalen, jag hade inte anat något före. Det är en dag jag minns med glädje. Jo, dom blev bjuden på sprit.

Min morfar blev 97 år. tyvärr en dålig bild men ändå MIN morfar.

 

 

 

Postat 2015-02-23 10:52 | Läst 2016 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Inställd skogsutflykt.

Hela veckan har jag varit inställd på att åka till skogen i dag fredag. Det blev inget, det tog emot. Har nog skrivit det vid några tillfällen hur jag satt mig i bilen, åkt iväg men vänt hem efter ett tag. Nu ångrar jag mig redan innan jag kommit utanför dörren. När jag ska till "min" skog ska jag först passera ungskog, kalhyggen, exploaterade torvmossar och vägbommar. Det blir bara för mycket.

 I sin jakt på sjuklig lyx gör vissa människor vad som helst. Är man inte intresserad av skog och natur skiter man i hur det ser ut. Fjällstugan och skidbackarna är viktigare än all natur i världen. Vi samtalade med en stuguthyrare uppe i Jokkmokk. Frågade vad det kostade. 6 - 8.000 tusen för en natt. Vi hade billigare stugor förr men ingen ville hyra dom. Det räckte inte med säng, bord, toa, dusch och spis. Man vill ha något lyxigare.

För många är skog skog bara det finns träd. Träd i räta rader.  Så är det inte i min skog. Det ska vara som kyrkan skriver på sin hemsida, Vår strävan är att skapa livsutrymme för skogens alla arter. Jag står för min åsikt. Kyrkan knäpper händerna och hoppas ingen avslöjar dom. Tillsammans med Stora Enso måste kyrkan tillhöra dom värsta skövlare och miljöförstörare som går att hitta.

Igår skickade jag brev och bilder till biskopen i Uppsala och undrade vad han tycker om guds skapelse och vad han tycker om hur kyrkan behandlar den. Väntar nyfiket på hans svar.

Den ansvariga för kyrkans FSC policy visar upp sig leende på en fjälltopp. Naturintresserad ??? Kanske har hon flugits dit av chefernas privata flygplan eller använder man vingarna när man jobbar inom kyrkan.  Är man minsta naturintresserad kan man inte bidra till att skogen skövlas så här. Det är som jag sa till kyrkans förvaltare som jag träffade vid ett av skifterna som skulle avverkas. Du har så bra betalt så du skiter i allt vad naturvård heter, för annars får du sparken. Hans uttryck sa, Ja så är det.

Vill jag att ingen skog ska avverkas vilket kan man tro när man läser min blogg. Jo, självklart ska vi nyttja skogen, men sedan 50 - 60 talet har vi huggit sönder hela skogsbeståndet och jag anser att all naturskog som finns kvar skall lämnas orörd. Dessutom måste omloppstiden fördubblas. Att den är 70 - 90 år har skogsbolagen bestämt. Alla bolag är certifierade, bryter man mot den ska man straffas. Fanns det någon inom alla bolag som fick ställas till svars skulle det förmodligen fungera. Det finns något i lagen som heter miljömål som ingen följer. När jag pratat med förvaltarna i skogen skyller dom på regeringen när dom inte längre kan försvara sitt handlande. Dom kräver att vi avverkar och planterar nytt. Något som bolagen tycks ha fattat men miljömålet har dom ännu inte begripit sig på. Pratar jag med politiker så vet dom inget om skog. Skogsbolagen får sköta sig själv.

Lägger även idag in ett avsnitt av Uppdrag granskning som visar hur det går till. Om ni orkar så tycker jag ni ska titta. Håller på ca: 45 minuter, det visades på TV för ungefär ett år sedan. Det handlar om IKEA:s skövling av rysk urskog. Själv handlar jag aldrig mer på IKEA. Skulle möjligtvis var lingonsylt då. Den är ju plockad i den Svenska urskogen enligt etiketten på burken.  WWF har säkert gjort bra saker men jag skänker aldrig pengar till dom. Dom lever på mutor från bolag som skövlar vår egen och andras natur. Hur mycket pengar som försvinner till ersättningar törs jag inte tänka på. Generalsekreteraren har 92.000 i månaden. Gör han rätt för dom pengarna ? Kung Carl XVI Gustaf sitter som någon hedersmedlem. Arbetar man för naturens bästa ska man kämpa för naturens bästa. När det var dags att dela ut pris till Alva Snis Sigtryggsson som kämpade för naturens bästa i Ojnareskogen då vägrade kungen ge henne priset. Han gick nordkalks väg. Kung ynkrygg !

https://www.youtube.com/watch?v=ZbnXXhVYP7o

 

 

 

 

 

 

Postat 2015-02-20 17:42 | Läst 2150 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ett skövlat Sverige.

När jag nyligen var till Jokkmokk slogs jag av hur mycket skog som avverkats. Jag funderar hur det har kunnat bli så här. Som på min bild. Ett träd, dött eller levande som visar hur skogen egentligen skulle ha sett ut. Kvarlämnat i ett hav av ungskog som ett hänsynstagande av skogsbolagen. Mil efter mil längs vägen från Boden upp mot Jokkmokk gapar stora hyggen på bergssidorna. Vi körde många mil norr om Jokkmokk och synen är det samma.

Det finns mindre områden som är skyddade men som gruv och skogsnäringen slåss med näbbar och klor för att få fortsätta sin plundring av naturen. Som det skyddade Jelka-Rimakåbbå området.

I Dala-Demokraten finns en mycket intressant artikel att läsa. Även en ledare i Expressen av Tommy Hammarström. Det visar hur det går till bland det fina folket som inte har några begränsningar i girighet och plundring av naturen. De här människorna borde sitt inom lås och bom anser jag. Dagens morderna bankrånare.

Vad skulle hända om jag blev påkommen med att stjäla en julgran eller kanske ett vedlass från skogen. Själklart skulle jag hängas ut som en vedtjuv.  Den senaste tiden har vi kunnat läsa om SCA chefer som levt ett vidlyftigt liv på naturens bekostnad. Sverker Martin Löf och Jan Johansson får inget straff. Dom belönas istället med 22 miljoner. Jan johansson säger att han inte gjort något utan styrelsens godkännande. Tacka fan för det, hela styrelsen är ju av samma skrot och korn. Tyvärr kommer dom här rövarna att glömmas bort av allmänheten  ganska snart och ersättas av andra som fortsätter på den inslagna banan. Monika Stridsman önska jag en riktigt obekväm framtid.

http://www.dalademokraten.se/kultur/nar-jagmastarna-svek-europas-finaste-naturskogar

http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/fegt-overgrepp-av-slu-mot-forskare/

 

Postat 2015-02-18 13:01 | Läst 2270 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nostalgitripp i naturfotoböckerna.

När mitt intresse för naturen väcktes i början av 60 talet fanns inte så många böcker att köpa. Det var Svante Lundgren, Sixten Jonsson, Hans Lidman och några till. Jag har många av dom och bläddrar i dom än i dag. Arne Blomgren från Haralds i norrbotten var också en av dom där som stod högt i kurs. Jag kanske har berättat det någonstans förr,  jag har aldrig läst deckare, äventyrsromaner eller böcker över huvud taget. Arnes bok om lavskrikan ( 1964 ) blev den första bok jag sträckläst från första till sista sidan. Hans redogörelse från lavskrikans häckning, revir, ruvning, föda, läten var så intressant att jag inte kund sluta förrän jag kommit till sista sidan. Senare kom han med en lika intressant bok om sångsvanen.

När jag var i Jokkmokk gick vi in på en skola där det var försäljning av gamla böcker. Där låg den  " Fåglar i nordanskog " . Jag vet att jag har lånat den på biblioteket någon gång på 60 talet. Jag har så mycket böcker att jag har bestämt att nu får det bli lite sparsammare med bokköpen. Den här kunde jag dock inte låta bli. Innan det var kväll var den utläst. Berättelser om möten med grönbenor, ugglor, örnar och sångsvan. Skriven på ett sätt som inte görs idag.

I avsnittet om sångsvan skriver han följande : Långt från människornas byar har sångsvanen sin boplats. vidare :  sångsvanen tillhör vårt lands fåtaligaste häckfåglar. På boplatsen har den rykte om sig att vara extremt skygg. Den anses vara ytterst svåråtkommlig fågel, så man måste nalkas med största försiktighet.

Idag vet vi hur det gick. Tusentals svanar som häckar från lappland ner till skåne. Liknande utveckling har skett för vitkindade gåsen som nu räknas i tusentals. Aldrig har vi haft så många örnar som nu. Sämre har det gått för skogs och jordbrukslandskpets fåglar.

Har närmare hundra Finska böcker som jag aldrig kommer att kunna läsa. När det gäller de Svenska naturböckerna har jag ändå bättrat mig lite. Det kan var intressant att gå tillbaks och se vad som skrivits om platser som jag har eller ska besöka.

 

Postat 2015-02-11 20:54 | Läst 1895 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Min första lappmes.

På fredagen och söndagen fick jag för första gången möjlighet att fota lappmesen. En fågel som jag aldrig tidigare sett. Mats Karström, ni vet han som startade steget före har tillsammans med sina skolelever en utfodring i Jokkmokk. Han har inte utfodringen för att kunna fotografera utan i första hand för att studera och räkna fåglar. Därför är utfodringen placerad lite på sidan om. Några fina sittpinnar finns inte utan det är några tallar med talg och ungbjörkar för fåglarna att sitta i. Därför var det svårt att få några bra bilder utan störande kvistar i vägen. Högt iso fick användas eftersom ljuset inte var det bästa nere i den här sänkan.

Stigen ner mot utfodringen var packad snö och minsta felsteg på sidan om resulterade i att man stod upp till låren i snö. Det gick inte lång stund innan lappmesen dök upp. Den hämtade ett frö och hoppade upp i björken. Efter några förflyttningar satt den ganska långt upp och det var svårt att få några bilder. En pinne fick placeras på en snöklädd kulle och nötter under den. Hur jag än gjorde blev det mot en vit tråkig bakgrund. MEN det blev ändå min första bild på en lappmes.

Lavskrikorna visade sig inte förrän på söndag. Plötsligt satt fyra stycken i björken. Att hänga med i deras ryckiga rörelser i björken var inte det lättaste. Trotts att dom är helt nära är det inte lätt att få bilder. Någon får dock duga.

Ekorre fanns det gått om. Upp och ner, i långa hopp mellan trädtopparna gick jakten. Dom var lätta att skilja åt då deras pälsar bjöd på ovanligt variation i färg.

I övrigt var det talltita, talgoxe, större hackspett och även en gråspett som visade sig. Kunde också höra skata och kråka i närheten

På lördagen började det blåsa ordentligt. Natten blev den värsta storm jag varit med om sedan jag var ung. Strömavbrotten avlöste varandra. Att de här träden fortfarande stod upp när stormen bedarrat förvånar mig. Där ser man vilken betydelse det har att träden får tid på sig att växa så det blir tätt mellan årsringarna. Hade de här träden stått hemma i min skog hade nog alla träd legat på marken eller varit knäckta på mitten.

 

 

Postat 2015-02-09 12:03 | Läst 2039 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa