Levande skog

Årets kortaste dag.

Det blev ett besök hos lavskrikorna på årets kortaste dag. Solen visade sig som även lavskrikorna gjorde efter en stunds väntan. Lite trögt i början men dom återkom många gånger innan dagen led mot sitt slut. Nötskrikorna och större hackspetten visade sig men jag tycker det var sparsamt med småfågel. En trevlig dag, allt till ackompanjemang från skördaren som med buller och bong slukar alla träd i lavskrikans skog. En av lavskrikorna tycks ha fått en skada på ett öga. Kunde inte avgör vad det kan vara. Det är bara att hoppas att det läker.

Önskar alla Fotobloggare en fin julaftonskväll och ett gott nytt fotoår. För min del blir det nog ett besök vid skogsmatningen i mellandagarna.

Postat 2015-12-24 11:44 | Läst 1405 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Även döda träd lever.

Jag besökte ett par platser runt Pärlälven där det fanns riktigt gammal skog och rikligt med torrakor och rotvältor. När jag gick in skogen såg jag genast några märkliga träd.

Rotvältorna var riktiga konstverk. Genast gick jag lös på dom och letade lavar som jag för det mesta inte vet namnen på.

Man undrar hur länge träden legat där. Trädet göms under mossa och ris men kommer under lång tid framöver ge liv åt insekter, lavar och svampar.

Varför är flera träd kapade rakt av. Kunde inte se spår av någon yxa. Ville man inte att trädet skulle ramla åt ett bestämt håll.

Några träd var bara bearbetad med yxa.

Ett sågat jack in i trädet. Varför undrar jag.

Brandljud som uppkommer efter en skogsbrand.

 Mängder av stockar blev kvar i skogen, kanske blev det inte lönsamt att ta reda på dom.

En naturfotograf från norrland har kanske svar på frågan. Han skrev till mig och berättade : Jag har läst någonstans att då man höll på med tjärdalsbränning skadade tallstammen nertill för att ge fäste åt törskatesvampen som gjorde att det bildades törved, alltså ved som innehöll mycket tjära. Jag vet inte men kanske funkade det att fälla hela träd också och låta dom ligga några år innan man tog rätt på dom.

Ja, så kan det kanske vara, jag får forska vidare.

Postat 2015-12-17 00:07 | Läst 1890 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I september återvände jag...

till Jokkmokk. Höstfärgerna hade infunnit sig enligt rapporterna. Lappmesen hade hittat fram till foderautomaten vid stugan. Det var bara att packa väskan och åka iväg. Hade planerat att återvända till några platser som vi besökte under sommarbesöket, men det blev inte riktigt så. Jag höll mig för det mesta i närheten av stugan och de fem milen längs Pärlälven.

Utanför stugtrappan var det vackert men långt där borta hopade sig orosmålnen. En biltur andra dagen bjöd på fina höstfärger, som de mörka molnen förstärkte.

Vid bron över till Purkijaur visade sig regnbågen.

Fem mil bort mot fjällen går bron över Pärlälven. Fjälltopparna längst bort var redan snötäckta. Lite förvånad blev jag en dag när tre fiskare stod mitt i älven ungefär där forsen börjar. Ändå hade dom vatten bara upp till knäna, så det är väldigt grunt.

Några dagar senare hade dessa två entusiaster packat sina gummibåtar för att ge sig utför Pärlälvens många forsar.

Många timmar ägnades åt lavskrikorna, men även nötskrikorna höll sig framme.

De flesta av våra mesar uppträder väldigt oskyggt men jag tror lappmesen tar priset. Den var alltid först. Var det tomt med mat satt den en dm. ifrån på foderbordet och väntade. Tog gärna ur handen. Några roliga händelser var när jag kom tillbaks från en tur till affären eller liknande. När jag klev ur bilen kom den och mötte mig, sedan hoppade den från träd till träd vartefter jag gick tills den var framme vid matstället, som om den ville visa att det var tomt. Det märkliga var att det hände flera gånger. Det som gör lappmesen så speciell är nog samma som med lavskrikan, deras dova dämpade färger. Den är så otroligt vacker att se på och smälter väl in i den lavklädda skogen.

 

 

Postat 2015-12-13 00:39 | Läst 1641 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Fågelfotografering utan gömsle.

Många gånger kan jag läst att någon fått bilder på den skygga gråspetten. Normalt är den kanske lite skygg men vid min matning i skogen kommer den som jag berättat tidigare trotts att jag sitter eller står utanför mitt gömsle. Idag han jag inte få av mig ryggsäcken innan den grå och större hackspetten var framme. Tänkte att jag måste bevisa att det är sant och försöka ta några bilder. Monterade 35:an på kameran och satte mig en bit bortom torrakan. Förutom småfåglarna så var det två gråspettar, tre större hackspettar och en del nötskrikor.

Postat 2015-12-11 17:16 | Läst 1539 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fler fåglar och småkryp.

Många fåglar visade sig vid stugan. En falk som jag inte kunde artbestämma flög över vid flera tillfällen. Fjällvråk, korp, sidensvans, rödstjärt, bergfink och trastar visade sig i stort antal. Större hackspetten hade naturligtvis sitt revir här.

På grusvägen till stugan hittade jag en jordlöpare, Vilken sort har jag ännu inte kunnat ta reda på. En intressant bekantskap som jag inte stött på tidigare. Det är alltid svårt att artbestämma de här småkrypen, lavar och mossor tycker jag.

En tallbock visade sig på samma väg. Jag är inte säker men undrar om det inte är loppor den har strax bakom huvudet.

Ute på vattnet låg gräsänder, knipor, storskrak och tre sjöorrar. Det är första gången jag sett sjöorre. Dom låg långt ut så bilden är starkt beskuren.

Drillsnäppan varnade ihärdigt längs ett dike mellan vattnet och vägen. Med all säkerhet hade hon sina ungar där. Den här snäppan vakar också över sina ungar, dock tagen några kilometrar bort. Varje gång vi passerade bron över Appokälven stod hon på räcket och höll ett vakande öga över sina ungar där nere efter älvstranden. Jag sitter i bilen men jag har aldrig kommit så nära en drillsnäppa förr.

Sista bilden får bli på solnedgången som vi njöt av nästan varje kväll. Bilden har min fru Rita tagit.

 

 

 

 

Postat 2015-12-09 22:47 | Läst 1685 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa