Levande skog

Söndagsutflykt.

Det blir inte många utflykter för mig just nu. Har inte varit till skogen sedan 22 decmber. Då var det till lavskrikorna vid Kittan. Har satt upp några holkar men inget mer.

Idag följde jag med till Högsjö söder om Örebro för att lämna igen bonus barnbarnet. Åkte förbi Kvismaren och vidare till Oset. Det var soligt och fint så det var många som var där. Gässen var där. Så såg jag årets första tofsvipor, för övrigt var det mest skit på sensorn jag såg. För mycket skit. Några fågelbilder blev det inte.

Postat 2016-02-28 21:54 | Läst 1455 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Jag har ingen bild idag.

Men vill rekomendera den här sidan för er intresserade. Jag påtalade den redan förra året men den tycks vara igång hela året. Webbkameran har nog bara kontrollerats vid något tillfälle. Den 18/2 satt båda havsörnarna i boet. Plötsligt skrek dom med en röst som nästan fick högtalarna att spricka. Det pågick  en, två minuter. Sedan flög dom iväg. Idag är boet täckt med snö. Ska bli kul att följa paret.

http://pontu.eenet.ee/player/juras-erglis.html

Sten

Postat 2016-02-20 15:10 | Läst 1373 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Så har man då blivit lite äldre.

Igår fyllde jag år igen, alltför många. ( 66 ) Som vanligt överöstes jag av presenter av mina närmaste. Har försökt få dom att förstå att det räcker med kaffe och tårta. Det blev böcker, restaurangbesök, kläder, minneskort m.m. Det kan vara svårt att veta vad man ska köpa ibland men för mina barn är det inte så svårt tror jag. Dom vet precis vad jag tycker om.

Den 96:e Finska boken i min samling heter Metson suku. Den beskriver Finlands hönsfåglar, ( och Svenska naturligtvis ). Det som slår mig ganska omgående är hur annorlunda det är att se bilderna i tryck gentemot att titta på dom i datan. Bilderna har naturfotografen Markus Varesvuo tagit. Massor av ganska unika beteendebilder. Många fina bilder i snölandskap.  Det som tilltalar mig mest är bilderna på orre, tjäder och järpen men den är bra från första till sista sidan. Den kommer jag att bläddra i många gånger.

96 böcker som man inte kan läsa låter mycket men då ska man veta att de flesta är fotoböcker där bilderna dominera. Bl.a. 35 st. Vuoden luontokuva. Mina barn brukar skoja med mig och fråga om dom ska köpa några pekböcker. Nu tänker dom ändra på det för jag fick också två böcker i Finska för nybörjare. En sak är säker, att prata Finska kommer jag aldrig att lära mig. Det är ett svårt språk för oss Svenskar. Men något ska nog fastna. Trotts att jag har haft Finska omkring mig i 40 år så har det inte blivit av att jag engagera mig. Mina svärföräldrar pratade oftast finska med min fru och hon svarade på Svenska. Så hon är heller inte så van att prata på Finska även om hon förstår. Vill jag ha något översatt så gör vi det tillsammans. Hon kan någorlunda bra få ut något av den vardagliga texten medan jag står för fåglar och blommor. Med tiden har namnen på de flesta fåglarna fastnat.

Min svärfar prenumererade på den Finska tidningen Metsästys & Kalastus i början av 70 talet. När jag fick se omslaget på ett av numren blev jag helt tagen.  En kråka med ett ägg i näbben var vad som behövdes för att jag skulle vända blicken mot Finland. En bild av den Finska fotografen Hannu Hautala. Jag tillbringade all min lediga tid på de stora myrarna väster om Valbo på den tiden och den här miljön var " min " miljö . Bilden publicerades för precis 40 år sedan. Idag kanske den inte upplevs som märkvärdig men då var den en fullträff som förändrade min syn på naturfoto.

 

 

 

Postat 2016-02-14 21:45 | Läst 1485 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Sveriges vanligast fågel.

Vanligast bland vinterfåglarna är kanske bäst att tillägga.

Fågelräkningen som avslutades i måndags visade precis som dom 11 år räkningen pågått att talgoxen ligger  i topp. I dagens Arbetarbladet finns listan på dom 10 första. Den här räkningen är kanske inte så intressant idag men det skulle vara roligt att se vad som hänt om 20 - 30 år. Att det sker en förändring i fågelbeståndet är säkert. Det bästa exemplet är väl vitkindade gåsen, sångsvan och skarven. Även örnen hör väl till vinnarna.

Blåmesen förväntas överta första platsen i framtiden. Säker kommer det att förekomma stora variationer mellan åren. Förutsättningarna för fåglarnas överlevnad förändras år från år. Minns ett år vid matningen då det fanns mängder av blåmes men sedan varit mer normalt.

 

För egen del har det varit dåligt med fågelmatning i år på grund av olika omständigheter. Har haft lite på min lilla trädgårdsplätt på baksidan. Inom Gävleborgslän ser listan lite olik ut mot hela landet. Här ligger domherren tvåa och det kan stämma med min egen matning. Stundtals har det funnits 10 - 15 domherrar. Annars är det mest pilfinkar, talgoxar och några ex av blåmes och nötvecka. Den som förvånar mig mest är gulsparven på 6:e plats. Det är en fågel som jag sällan ser.

Matningen i skogen blir helt olik den inne i samhället. Här dominerar nötveckan som finns talrikt. Sedan är det talgoxe, svartmes, talltita, tofsmes, nötskrika och så hackspettarna. Dom här fåglarna är dom stora förlorarna i framtiden, i alla fall om skogsbruket ska fortsätta som idag.

I mina trakter har trastarna minskat oroväckande. Visst finns dom sjungande på våren men långt ifrån den mängd som fanns tidigare. Det gäller både taltrast björktrast, rödvingetrast. Koltrasten tycks det fortfarande finnas gått om. På 70 - 80 talen kunde man hitta trastbon i varje buske, nu är det mer sällan. Nu ska tilläggas att skogslandskapet ser helt annorlunda ut idag.

 Tretåiga hackspetten brukade jag se varje gång jag kom till skogen. Den häckade varje år men nu blir det allt mer sällan. 2013 och 2015 hittade jag ingen häckning. Jag ser eller hör den inte i skogen längre. Min tolkning är att i de små reservat där den häckat räcker inte till när markerna runt omkring är kalhuggna. I övrigt är det ungskog upp till 50 år. Var ska avkomman till spettarna ta vägen ? Den nya "skogen" är bara till för industrin. 

 

 

 

 

Postat 2016-02-04 22:33 | Läst 1786 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera