Levande skog

Kvarglömt ?

I september 2012 skrev jag om den här skogen i min blogg. En riktigt fin gammelskog. Den avverkades hösten 2011. Jag räknade årsringarna på en av granarna och fick det till 250 år. Nu har det gått fem år och vedtraven ligger fortfarande kvar. Nu ska sägas att ägaren kan naturligtvis råkat ut för något så han inte kunnat ta reda på veden. Tråkigt bara då träden gjort mycket mer nytta där dom stod.

Postat 2016-03-28 22:35 | Läst 1247 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Det finns inga kalhyggen längre !

Ett uttalande av den nya generalsekreteraren i skogsstyrelsen Herrman Sundqvist. Tidigare chef på Sveaskog. På sveaskog har han inte gjort sig känd som en försvarare av naturvård och hänsyn. Han har sett på när riktigt gammal skog skövlats. Nu går han ett steg vidare och påstår att kalhyggen var något som fanns på 50 - 60 talet. Idag finns inga kalhyggen i Sverige.

Man kan undra hur han fått jobbet. Är det på tidigare meriter. En man som bara ser till skogsbolagens bästa. Inte en gnutta naturvård finns i den mannens huvud. Som tycker att några tallar på ett hygge är hänsyn. Nu kommer ännu fler gammelskogar att avverkas. Förmodligen sitter det alltför många i riksdag och regering som har intresse i skogen. Varför sätter man inte en neutral person på den posten som tar hänsyn till både naturhänsyn och avkastning. Det får vi nog aldrig uppleva så länge pengarna styr.

Anders Delin på skydda skogen skriver på deras sida "Skogsnäringen sätter spår på miljontals hektar. Vem som helst kan granska den, men det är få som granskar". En rakt igenom intressant och riktig iaktagelse av skogen. Tyvärr är det så, alltför få bryr sig. Gå in på Skydda skogen och läs hela artikeln. Där finns också mängder av bilder på Herrman Sundqvist skogsbruk.

Vad tycker då jag om hur skogsbruk ska bedrivas. Med den situation som är idag tycker jag att all skog som innehåller träd mellan 150 - 200 år ska sparas. Den nya skogen ( plantager ) som kommer upp ska avverkas så att det med tiden blir olikåldrad blandskog.  Ekonomisk kommer det inte att betyda något, det har skogsbolagens VD:ar och deras fruar redan bevisat.

Inget kalhygge enligt Herrman Sundqvist, hur kan man tro att man ska tas på allvar när man säger att det här inte är ett kalhygge. Det är typiskt skogsindustrin, man nekar hur överbevisad man än blir.

 

Postat 2016-03-22 15:18 | Läst 1639 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera