Levande skog

Hästtjejer.

Härom dagen lade FS:ans Bengt Werner ut en bild på en hästtjej som jag genast fastnade för. Den visade den värme som råder mellan hästar och unga tjejer. När jag och min dotter för något år sedan var ute för att fota hästhov ! tussilago kom en ung tjej på häst fram och undrade vad vi fotograferade. Det blev prat om både hästar och fotografering som hon också var intresserad av. 

Det som det samtalades mest om var ändå hästen. Den var nämligen enögd. Ett stort hål gapade där ögat suttit. Lite otäckt tyckte jag och visar ingen bild på det. Under hela tiden drog och tuggade hästen på hennes hår. Hon fick inte vara ifred en sekund. Tycker också att flickan Werner fotade och den här är väldigt lik varandra med den stora skillnaden att hårfärgen skiljer dom åt. 

Postat 2016-09-21 23:37 | Läst 1502 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hjälstaviken.

Efter ett misslyckat besök vid Hjälstaviken för 1 ½ vecka sedan gjorde jag och min svärson ett nytt försök igår. Vi beslutade att åka till spången och gömslet vid Parnassen. Skäggmesarna var som vanligt ett eftertraktat byte. Vi han bara promenera en bit på spången så såg vi ganska många skäggmesar borta i vassen. 

Skäggmesarna är väldigt snabba i sina rörelser och inte lätt att få skärpa på. 300mm är i kortaste laget men med låg vinkel så kan det bli skapligt ändå. 

Innan vi vände tillbaks till fågeltornet hade vi turen att få en hane hängande i ett vasstrå över spången.

Gråhäger är vanlig men befinner sig oftast långt bort. Här letar den fisk bland mängder av dun från gässen.

En skarv fiskade framför gömslet. 

Gässen och tranornas inflygning blev en miss i planeringen. Hade planerat att stå uppe vid vägen men när det var dags befann vi oss vid tornet. Ville ha bilder på tranorna när dom befann sig framför månen. Det var svårare än jag tänkt mig och ingen bild blev särskilt bra. 

När vi gick upp mot parkeringen var det riktigt mörkt och slutfotograferat. Trodde vi. En annan fotograf gjorde oss uppmärksammad på tre hästar som stod uppe på en kulle i mörkret. Det var inte lätt att få skarpa bilder på fri hand. Så här i efterhand tycker jag den med oskärpa blev rätt kul.

Postat 2016-09-13 20:44 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Messauredammen.

Visst finns det fina älvar och skogar kvar i norr men det som slår en när man åker mellan de olika platserna är hur mycket invånarna fått offra för att vi söderut ska få en dräglig tillvaro. Malm, skog och vattenkraft. Särskilt tydligt är det längs Luleälven. De stora kraftstationerna avlöser varandra. När dammarna byggdes hade folk inget att säga till om. Det var bara att flytta på sig. Idag är motståndet starkare men fortfarande är det pengarna som styr. Gruvindustrin kör in i natura 2000 områden och borrar. Gammal urskog riskerar att avverkas om Löfven och Bucht får som dom vill.

Det är så klart lätt att imponeras av ett så mäktigt bygge. När man står och tittar ner på den andra sidan inser man hur högt det är. Jag sa till min fru att det är nog 1 kilometer över till andra sidan. Innan vi for över nollställde jag mätaren på bilen. Förvånade konstaterade vi att det var 1,8 kilometer.

Postat 2016-09-11 22:06 | Läst 1848 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera