Levande skog

Hackspetten fick tillbaka sin smedja.

Snön och den starka vinden stack som nålar i mina kinder när jag gick upp mot min skogsmatning. När jag efter 3 kilometer var vid vägens slut var det uppehåll i snöandet. I snön hade en tjädertupp lämnat sina avtryck. Förmodligen samma tupp som vid mitt förra besök. Några stjärtmesar klängde omkring i björkarna. 

Mellan träden kan jag se att toppen på den torraka som jag tagit många av mina bilder på gråspett hade gått av. Trotts det ganska höga fallet var den inte nämnvärt skadad. Efter att ha krängt av mig ryggsäcken, riggat stativ och kamera placerade jag toppen av torrakan intill fröautomaten. Lite ostkanter och talg placerades i sprickor och på grenar. Sedan var det bara sätta sig och vänta. Runt om i skogen hördes grenar och kvistar falla i marken. Runt omkring landade grankottar med en duns. 

Mesarna var på plats direkt, större hackspetten satt väl synlig i närheten och det dröjde inte länge förrän jag hörde gråspetten. Den ger alltid ifrån sig ett kort läte när den kommer. Den flyger mellan träden några gånger innan den sätter sig på nya torrakan. Större hackspetten ser ut att fundera över hur hans smedja kunnat hamnat här. Efter tre fyra timma börjar det kännas lite kyligt och jag beslutar att packa ihop. Trotts fortsatt blåst var det med ett visst välbehag jag återvände mot bilen. Fröautomaten fylld till brädden med frön. Bilder på hackspetten och gråspetten i det nya trädet. 

Nästan framme dras mina ögon mot en ensam tall på hygget. Varför står den kvar. Var den inget värd. Eller vill Bergvik skog visa mig att dom är måna om naturen och lämnar träd kvar, kanske till gråspetten.

Postat 2016-11-27 19:01 | Läst 1291 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gråspettar och hackspettar.

På onsdagen var jag till matningen i skogen. Det var väldigt grått och mörkt så det blev till att köra på onödigt högt iso. Jag lånade min sons D600 och min svärsons Tamron 150 - 600. Tycker det är märkbar skillnad mot min D7000. Kände mig tvungen att fylla på med frön och talg ifall jag inte har tillfälle att komma dit på ett tag. Jag har två hundar att ta hand om nästa vecka. På väg dit såg jag en flock orrar på håll och en tjädertupp när jag var framme. Det blev många bilder men under sådana här förhållanden får det mesta kasseras. 

På torsdag lovades sol så det var bara att packa ryggsäcken på kvällen och passa på när tillfälle ges. Klockan två på natten vaknar jag med ordentlig huvudvärk. Famlar efter glasögonen i mörkret när det ena glaset åker i golvet. När lyset är tänt märker jag att bågen gått sönder. Inget som gick att laga så det var bara att stanna hemma och besöka optikern. Utan glasögon ser jag inget, varken på långt eller kort avstånd. Det blev att köpa billiga glasögon tills dom riktiga är klart. Riktigt drygt när man hela tiden måste skifta mellan de två paren. Nya glasögon är inte precis billiga men tur i oturen lyckade jag få in över 6000 tusen på oddset senare på kvällen. Tack vare min yngste son ska jag tillägga. Hade varit roligare att lägga pengarna på något annat men man måste ju se. 

Nytt besök idag. Snöblask som övergick i regn när jag åkte iväg. Synd på det tråkiga vädret för idag var det riktig fart på fåglarna. Tre större hackspettar och två gråspettar for omkring under timmarna jag var där. Hackspettarna jagade varandra hela tiden, det gäller ju att försvara en fin lättillgänglig matplats. Några actionbilder blev det inte när tiderna rör sig mellan  80 - 200 dels sek. Några bilder blev det ändå att lägga till samlingen. Alla tagna utan något gömsle. 

Postat 2016-11-26 00:51 | Läst 1308 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Min matning går på sparlåga.

Det mesta går på sparlåga just nu, bloggen och även matningen i skogen. Tänker på mina barnbarn som tog ett sista farväl av sin morfar idag. Dom har varit med på för många begravningar trotts sin unga ålder. Kanske tack vare dom som stämningen kan bli lite upplättad efteråt. När min bror begravdes för några år sedan föreslog den yngsta att prästen skulle gifta sig med henne. Sedan släppte hon inte prästen för ett ögonblick. 

Fågelmatningen i skogen går också på sparlåga. Har varit dit 4 - 5 gånger under hösten. Idag satte jag med hjälp av min svärson upp en ny fröautomat. Modell stor. Säkert går det i en säck åt gången. Kan var bra ifall det blir långt mellan gångerna. Fotade några timmar idag, inte så olikt alla andra bilder från platsen men vi försökte  med lockbeten få dom att sitta i dom lav behängda träden. Även gråspetten var där en lång stund men för långt borta för några bilder. Ska man få fram gråspetten bör man nog vara där så mycket som möjligt så den vänjer sig. Tror dock på framgång så småningom. Några bilder från dagen. 

Postat 2016-11-19 20:16 | Läst 1284 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera