Levande skog

Det finns något större än fredagsmys.

Man undrar hur många träd den här reklamkampanjen kostar. Spelar ingen roll bara man kan få Medelsvensson att gå på skogsbolagens ljugarkampanj. Till det finns hur mycket pengar som helst. Fredagsmys på ett kalhygge eller i deras skog där två träd har ersatt ett. Gå gärna in på Svenskaskogen.nu och se vad dom skriver. 

Ersätter varje kapat trä med två. Ser inte ut som reklammakarna har reda på hur det ser ut i verkligheten. Här måste man väl ersatt varje kapat trä med 10 träd. Men inte blir det bättre för det. 

Såg ett program om en renägare för några dagar sedan. Han var mycket kritisk till skogsbolagen som odlat contortaträd på hans marker. Renarna vägrade gå igenom sådana här planteringar. Det fanns inte ett träd som dög till något. På ett hektar trodde han att det fanns två tre träd som dög till att göra brädor av. Resten hade gått av, lagt sig för rotsystemet var för klent, massor av träd hade två toppar. I stort sätt alla träd var krokiga. Skogsbolagen har gjort många misslyckade experiment. Ändå tycker Sven Erik Bucht att den Svenska skogen är en framgångssaga. 

Den här bilden kanske jag har visat förr. Den är från samma tjäderspel jag skrev om för två bloggar sedan. Bilden är tagen bakom i samma riktning som tjädern var. Precis här spelade en tupp. Runt hela spelplatsen satte jag upp lappar med en bild och text om att här är ett tjäderspel, så även den som avverkar ska veta vad han gör. Trädet med lappen sparades, det vita 1½ meter upp på tallen. Trotts att Korsnäs personal hade en gedigen utbildning i naturvård enligt skogschefen Uno Brinnen så begrep inte den som avverkade att tjädern behöver mer än ett träd för att spela. 

Postat 2017-03-27 23:20 | Läst 1397 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Suptall.

Kärt barn har många namn. När vi pratar om den här tallen kallar vi den ofta för Krontallen. Häxkvast är ett annat. Men Suptall är kanske det vanligaste. Det finns många spridda i Sverige. Att den fått den täta kronan beror på en sjuklig förändring, mutation. Jag har ingen bra förklaring men jag fattar det som att tallen hela tiden skjuter nya skott som inte drar iväg utan klättrar på varandra så det blir den här täta barrmassan. Rätta mig om jag har fel, som sagt jag kan inte det där.

Att den fått namnet Suptall går tillbaks i tiden. Förr när transportmedlet var häst och vagn stannade man ofta till vid dom här träden som utmärkte sig med sitt konstiga växtsätt för att vila. Kanske för att ge hästen lite foder och sig själv en sup. Hur mycket sanning det är i historierna får var och en avgöra men ett iögonfallande vägmärke är det. 

Postat 2017-03-25 17:27 | Läst 1924 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Olika lagar för VI och DOM.

Så har det då hänt, det som inte får hända. En man har använt en drönare för att fotografera smålom. Det är många här på fotosidan som varit där och tagit fina bilder. Den här mannen ville kanske ha bilder som ingen annan hade. Den vore ännu effektivare om den användes t.ex. vid ett örnbo. En smålom kan man ju fotografera från marken men ett örnbo klättrar men inte upp i bara så där. Vad tycker då jag ? Jo helt riktigt att han får 33.000 i böter så vet andra vad som väntar om man tänkt göra detsamma. MEN om det hade varit ett skogsbolag som gjort det här hade det inte hänt något. Man hade förmodligen inte ens noterat händelsen.

När jag var ny på naturfotoeran var det många pekfingrar i luften. Inga bobilder ! Jag skickade bilder till en veckotidning. Redaktören tyckte bilderna var bra så jag fick gärna skicka in fler. Oturligt nog skickade jag några bobilder från en fiskmåshäckning. Innan klistret på kuvertet hade torkat låg bilderna tillbaks i min brevlåda. Idag ser man lite annorlunda på bobilderna. Många är tagna där fåglarna vant sig vid människor. Som vid Knuthöjdsmossen och vissa platser i Stockholmstrakten bl.a. 

Det som förvånar mig är att inte människor reagerar på skogsbolagens sätt att förbruka skogen utan tar det med en axelryckning. Bor man inte i händelsernas centrum så ser man det kanske inte. Men alla norr om Dalälven borde ha sett hur skogen mejas ner utan någon som helst hänsyn. Hela berg är kalhuggna. Kanske är det först när skogen runt sommarstugan är borta som man reagerar. Det jag vill komma till är hur olika vi döms för samma brott. 

Skydda skogens Björn Mildh skriver på " Natursidan. se " Skogsvårdslagen är inte kopplad till brottsbalken, därför klarar sig skogsbolagen för gjorda övertramp utan påföljd. Om du eller jag gräver upp  nornor eller andra totalfredade växter i skogen kan vi bötfällas. Om brottet upprepas eller är grovt kan vi t.o.m. dömas till fängelse enligt brottsbalken. Men för skogsbolagen innebär totalfredningen ingenting. Lagen gäller inte för dem. 

Bolagen är certifierade enligt FSC, certifieringsregler som dom själva tar fram. Det är som om Brynäs och Leksand spelade en hockeymatch och Brynäs lagledare fick vara domare. Hur mycket Brynäs än fuskade så blåser inte domaren. Hur skulle människor reagera på det. Inom skogsbruket fungerar det fint tycker skogsbolagen. Man struntar fullständigt i dom regler man fastställt. Man kan läsa ganska ofta att bolagen blir varnad för att bli av med sitt certifikat, ( senast Sveaskog och Bergvik ) dom hugger ner örnbon, mycket fina nyckelbiotoper avverkas, man spar inga skyddszoner mot bäckar och sjöar o.s.v. Svaret från bolagen är alltid att "ett misstag " har tyvärr skett. Vi ska utbilda personalen så dom ser bättre var det finns värdefulla biotoper. Så får dom behålla sitt FSC. Jag kan inte riktigt förstå vad det är för utbildning, för 13 år sedan hade Korsnäs personal en gedigen utbildning i naturvård enligt skogschefen Uno Brinnen. Nu är dom befriad från allt vad nyckelbiotoper heter, så nu behövs ingen utbildning, det har skogsstyrelsens Herman Sundqvist sett till. 

Hur många häckningar av hackspettar och rovfåglar har skogsbolagen spolierat med sina avverkningar. Hur straffs dom ? Kan trösta alla att den här tretåiga hackspetten fick ut alla sina ungar trotts att jag fotograferade utan gömsle. Den är tämligen orädd av sig. En skördare i skogen klarar den dock inte av. Vet den som kör skördaren vad en tretåig är för något. Nää han ska bara ta ner träden och inget annat. Vill han inte ta ner träden så finns det andra som gör det. 

Hur många tjäderspel har avverkats. Bakom tuppen sitter en snitsel som markerar att här ska avverkas trotts att Korsnäs skrev i ett brev till mig att tjädern tar vi hänsyn till. Man anlitade en expert för att slippa ta eget ansvar. Ett "misstag" och så rullar det på.... Tjäderspelet på 10 - 15 tuppar försvann. 

Postat 2017-03-23 14:47 | Läst 1365 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Internationella dagen för skogar och träd.

Det har inte hänt så mycket på fotofronten dom senaste dagarna. Har varit ut för att kontrollerat några Sparvuggleholkar. Nåja för det mesta är det talgoxe som lägger beslag på dom. Det är lite tidigt för häckning men det jag är nyfiken på är om det finns några fåglar eller möss som sparvugglan sparat. I en holk låg en död större hackspett. I en fanns ganska mycket fjädrar och spybollar så den är jag lite nyfiken på framöver. Har jag tur kan ugglan kanske häcka där. Dom andra holkarna var tomma. 

Ni har väl inte missat att det är " Internationella dagen för skogar och träd " Tänkte väl det. Vill man ha dom sista gammelskogarna och fjällurskogen kvar tycker jag man ska skriva på den lista som finns på Skydda skogens Facebook sida. Nu är det verkligen kris i skogen sedan Herman Sundqvist blev chef på skogsstyrelsen. Han som inte ser några kalhyggen i det Svenska skogsbruket. H. Sundqvist är katastrof för skogen helt enkelt. 

Dagens bild har inte tagits av mig. Förmodligen är det någon av mina döttrar. Min yngsta son var för dagen en trädkramare. Det gäller att hålla hårt, Herman Sundqvist skulle inte tveka en sekund att hugga ner ett sådant här träd. Jag är verkligen glad för att inte säga stolt över att mina barn fattat och engagerar sig i den skövling av naturen som sker i rasande tempo. 

Tänkte lägga ut protestlistan där man kan skriva på men kan inte få det att fungera. Istället kan man gå in på skydda skogen för att hitta listan.

Bilden är tagen vid Fulufjällets nationalpark. 

Postat 2017-03-21 23:19 | Läst 1439 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Flugblomster.

Ägnar man sig åt naturfotografering så har Orkidèerna en alldeles egen plats. När jag fick moped tog jag mig till Sävasjön söder om Gävle. Där fick jag se min första Guckusko. Skulle säkert hittat fler arter men jag visste nog inte riktigt vad jag skulle leta efter. 

Många år senare hittade jag min första knärot i den skog som jag sedan skulle tillbringat all min fritid. Minns precis var den växte, idag har ungskog, björksly tagit över i den sönderkörda terrängen. 

Jag har väl aldrig sökt aktivt efter Orkidèerna utan dom har hittats allt eftersom tiden gått. För något år sedan besökte jag Gotland och då kunde flera läggas till samlingen. Särskilt glad blir man när jag hittat någon skogsorkidè. Har ju läst berättelser om de ovanliga lite mytomspunna Nornan och skogsfrun. Tack vare fotosidans medlemmar har jag på, kan man säga "gamla dar" fått se även dom. Skogsfrun i närheten av Leksand för några år sedan. Nornan i Arvidsjaur förra året som jag skrivit i en tidigare blogg. 

Alla orkidèer har märkliga sätt att lura till sig insekter för pollineringen. Har sett skogsknipprot som fullkomligt dignat av getingar som suger nektar. Giftig nektar som påverkar getingarna så dom blir berusade. Så pass att dom trillar av blomman. Något liknande som för sidensvansarna som äter för mycket rönnbär. 

Den mest imponerande är Flugblomstret tycker jag. Den får mig verkligen att undra över tiden. Hur kan en blomma lärt sig att nu är det tid att blomma ut. Den utnyttjar en grävstekelhanne för sin pollinering. Stekelhannen kläcks först och honan ca två veckor senare. Under den här tiden passar flugblomstret på att blomma. Blomman ser ut som en stekelhona och dessutom sänder den ut samma dofter som honan. När hannen hittar blomman försöker den para sig med den. Det vanliga är att hannen får nektar som belöning men här blir den lurad, ett misslyckat parningsförsök och inget annat. Om den gör om misstaget eller inte känner  jag inte till. 

Där jag hittat flugblomstret är ingen optimal plats. Vissa år hittar jag den inte alls, vissa år ett mindre antal men inga praktexempel. Ofta gömd i det höga gräset och svårfotograferat. 

Postat 2017-03-17 19:26 | Läst 1543 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 Nästa