Levande skog

Omaka par.

Hade tänkt ha en heldag i naturen idag. Först till Gysinge. Var lite nyfiken om jag kunde hitta någon slaguggla. Sedan skulle jag åka till skogen och se om jag kunde hitta några nya motiv. Nyfiken på hackspettarna. Till sist skulle jag kontrollera min sparvuggleholk. 

Några slagugglor hittade jag förstås inte. Kanadagässen kom nästan och mötte mig och det hade jag inte önska i första hand. När jag gick längs stranden kom dom efter och ljudnivån var tämligen hög. Intressant ändå för det var en grågås och en kanadagås som fattat tycke för varandra. Vi får se om det blir några bastarder senare i vår. För några år sedan fotograferade jag några bastarder som förmodligen var kanada - grågås. 

Efter att ha fått några bilder på småfåglar tänkte jag fortsätta till en nyckelbiotop som jag berättat om i en tidigare blogg. Plötsligt lossnar ett glas i mina glasögon. En skruv lossnar och glaset ligger på marken. Skruven är omöjlig att hitta när man inte ser ett dugg. Den är så liten att det går för det mesta inte att hitta den även om man har glasögon på. Det var bara att bryta upp för dagen och bege sig hem. 

Stannade till vid optikern och fick glasögonen lagade. Senare på eftermiddagen kunde jag inte låta bli att åka till sparvugglan för en koll. Hon låg dock fortfarande i holken och ruvade. Äggen kommer förmodligen att kläckas i slutet av nästa vecka. 

Postat 2017-05-10 23:42 | Läst 1634 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

När jag ser björnar..

så är dom alltid lååååångt borta. Har aldrig aktivt sökt efter björnar och inte heller varit intresserad att sätta mig i ett hyrgömsle.  Igår kväll ringde min dotter och ville ut för att leta björnar. En arbetskamrat hade för några dagar sedan sett en björn. Måste erkänna att det var lite motvilligt jag följde med. 

Vi hade åkt på skogsvägar som vi inte visste var dom bar. Det var mest stora kalhyggen och något djurliv kunde vi inte skönja. Ändrade färdriktning och hamnade i nordvästra Gästrikland. Efter någon kilometer bromsade dottern in och ropar, eller skriker kanske man kan säga Björnar ! Efter en skogsväg står en björnhona med två ungar. Tyvärr långt bort men vi kör in men björnarna halvspringer bort i från oss. Det blev lite problem att få ut kameran för att ta bilder i farten varför vi var tvungen att stanna, under tiden hinner björnarna allt längre bort. 

Vi fortsatte efter vägen och såg en hel del älgar och tjäderhönor. Såg morkullor på två ställen, på dom fick jag bilder som jag är nöjd med, även om det var lite för mycket pinnar i vägen. 

Postat 2017-05-09 09:31 | Läst 1588 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Slagsmål i Hjälstaviken.

Nej inte bland fotograferna, även om man kunde befarat det när man såg mängden bilar vid parkeringen. Skulle alla människor trängas på spången kunde det vara risk för lite tumult. Att vi skulle få se pungmesen hade vi väl lite, lite förhoppning på men när man såg var den byggt sitt bo insåg man att det kan man glömma. Många skäggmesar hördes men fick dom aldrig inom fotohåll. Hörde också vassångare, rördrom, sävsångare och några till men bildmässigt blev det inte något nytt. Satt vid gömslet en stund. Fick lite nya bilder på fisktärna och så bråkstakarna kanadagåsen. Det smäller rejält när dom ryker ihop. Det blev en fikastund innan vi tog oss ner till fågeltornet. Tyvärr tilltog vinden och fåglarna blåste bort vad det verkar. Vi beslutade att åka över Eskilstuna innan vi avslutade dagen. Ekeby våtmark har alltid något att erbjuda. Efter några timmar och många bilder avslutade vi dagen och konstaterade att det varit en trevlig utflykt men hade väl inte bidragit med några nya bildsensationer. 

På taket till gömslet vilade fisktärnorna ut. 

Avslutar med några bilder från Ekeby här nedan. 

Postat 2017-05-07 19:07 | Läst 1278 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Sparvugglehäckning.

Det hör inte till vanligheterna att få sparvugglan att häcka i en holk. Den har speciella krav på hur holken är utformad. Jag tror det var Finnarna som var först med att experimentera fram en holk som sparvugglan accepterade. Lösningen var att göra framväggen extra tjock så den liknade ett bo av större hackspett. Ingångshålet skulle var 50 - 70 mm. 

För många år sedan gjorde jag några kubbholkar som förhoppningsvis skulle duga till ugglan.Nästan alla har används av sparvugglan som skafferi. Tidigt på hösten, i september samlar ugglan på sig möss och fåglar som den lägger i holkarna. När det blir kärvare tider under vintern tar ugglan av förrådet. I dom holkar jag haft koll på så minskade förrådet när vintern började, i slutet av november - december. 

Den här holken har suttit uppe i många år. Den har tjänat som bikupa, fladdermusholk men oftast som bostad åt talgoxen. Så plötsligt för några år sedan passade den för sparvugglan. 

Det blev inga finsnickerier dom här holkarna. Den här och en till tyckte jag blev för tunn i framväggen så jag spikade på en liten förstärkning på insidan. Om det hade någon betydelse för den här häckningen har jag inget svar på. 

Några år senare gjorde jag några brädholkar som bilden visar. Funderingarna från min sida var, Måste framsidan efterlikna en trädstam som många förordar eller räcker det med tjockleken. Den här bilden tog jag för fjorton dagar sedan och den innehåller 10 - 12 möss som sparvugglan lagt dit. 

När jag lyfte på taket på den här holken hörde jag intensiva knäppningar. Tittar snabbt ner och ser två gula ögon som stirrar på mig. Lägger på taket och kliver ner från stegen. Tror nästan att det inte är sant. Jag har suttit här några timmar i hopp om att hanen ska komma med mat men det har inte hänt något. När en talgoxe tittade in i holken tittade ugglan ut. Det är den enda gången jag sett honan och hittills den enda bilden. 

Här kan man se tjockleken på framsidan. 

Här sitter den med den gamla kubbholken i bakgrunden. Holkarna är placerad på en myrholme. Nu är det kanske två tre veckors väntan innan äggen kläcks. Då misstänker jag att det blir åtskilliga timmar här. 

Har gjort några nya modeller, om det kommer att fungera får framtiden utvisa.

Postat 2017-05-02 17:38 | Läst 2642 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera