Levande skog

Några ormbilder.

Igår var vi bjudna till min yngsta dotters svärföräldrar på middag. Efter maten som bestod av lax och en mycket god sås var det dags för en roddtur  på sjön. Nere vid bryggan brukar det alltid finnas snokar som ligger i stenskramlet och solar. Kunde med säkerhet se två stycken. Dom var lite försiktiga och försvann om man kom för nära. Fick ändå några bilder.

Låg ormarna uppe på stenarna gled dom gärna undan när man kom för nära, men den här kände sig förmodligen säker och låg kvar en lång stund.

Den här bilden " såg " jag direkt. Hade 300 mm på kameran men kunde inte komma i läge som jag önskade. Därför är bilden hårt beskuren. Bra eller dåligt ? är själv lite kluven i den frågan. 

Postat 2017-07-28 10:11 | Läst 1318 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lite av ett nödår i skogen.

När det gäller typiska skogsblommor så har det varit lite av ett nödår. Harsyra, linnea, ekorrbär, blåsippa, ingen har blommat i något överflöd. Den kalla våren och sommaren kan vara orsaken. Idag tillbringade jag flera timmar i skogen men det blev inte särskilt många bilder. Var heller inte särskilt nöjd med dom jag fick. Så är det, för att få den där riktigt fina bilden krävs det oftast många besök. 

Knäroten var den jag hade siktat in mig på. Hittade flera fina grupper men solen förstörde möjligheten till bilder. Alldeles för hårt ljus. 

Tallört brukar jag hitta några varje år. Idag fann jag den på ett nytt ställe där jag inte sett den tidigare.

Dom mossklädda stenblocken brukar vara full av stinknäva men i dag hittade jag bara några få exemplar. 

Postat 2017-07-25 00:04 | Läst 1206 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gärdsmyg.

Gör en liten test att lägga ut några bilder som jag tog under lördagen. FS kan jag komma in på skapligt. Får trycka fram och tillbaks flera gånger så går det ibland att se bilderna om det inte är för många. De flesta sidorna kommer jag inte alls in på. Facebook är en, skulle jag komma in så kommer jag inte ur istället. Allt hakar upp sig.

Jag har varit ut några gånger till skogen och i Lördags var ut för att rensa några holkar, bl.a. sparvuggleholken. Den luktade inte gott med alla spybollar och rester från bytesdjur. Det var ganska tyst i skogen men gärdsmygen hördes från flera håll. Hittade ganska mycket knärot men dom hade inte blommat ut riktigt ännu så jag får återvända om någon dag innan jag ger mig på dom.

Postat 2017-07-23 14:32 | Läst 1276 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Jag är ingen datanörd.

När det gäller foto så vill jag inte påverka bilderna så mycket med fotoshop och bildbehandling utan tycker bilderna ska vara klar i kameran och ge en bild av verkligheten så gott det går. Inga överdrivna färger o.s.v. Trotts allt kan en bild med sned horisont  behöva rätas upp, mörkas eller ljusas upp en del eller beskäras ganska ordentligt som dagens enda bild. Mosippor från förra året. 

Data och internetspråket är ganska främmande för mig. Allt måste ändå göras via dator idag så något har jag ändå tvingat mig att förstå. Oftast med hjälp av mina söner och döttrar. När det börjar krångla och man måste kontakta operatören sitter man där som ett fån. Frågorna haglar över en och personen på andra sidan undrar nog vem han talar med. 

På området har vi en innergård. Här ligger kablarna nergrävda i marken och alla går till ett rum där elcentralen finns. Jag misstänker att här finns också någon central för bredbandskablarna. Hur det är vet jag inte, frågade hyresvärden som inte visste. Frågade internetoperatören som inte visste. Dom sitter ju på en helt annan plats. 

För några månader sedan när jag var uppkopplad ( utan problem ) var jag tvungen att gå ut till bilen för att hämta en sak. På väg ut stod dörren till rummet där ute öppen. Jag tittade in ifall någon glömt dörren. Där stod en man med näven full med kablar. När jag kom in hade jag inget internet längre. Allt tog några minuter. Jag misstänkte direkt att något var fel där ute så jag ringde operatören. Inget fel i mitt område fick jag till svar. Jag har även telefonen genom internet så den fungerade inte heller. Efter flera samtal under veckan skulle dom äntligen åka ut å kolla under fredagen. Å se där, nu fungerade det igen. Dåligt att det skulle ta en vecka för att lösa problemet. 

Sedan början av Juni blir det nya problem. Varje dag efter kl. 16.00 dör uppkopplingen. Kommer igen på morgonen därefter. Fungerar problemfritt NÄR det fungerar. Inga problem i mitt område. Efter flera samtal blev det äntligen slut på avbrotten den 13:e Juli. 1 ½ månad. Nu dyker nästa problem upp. Jag kommer inte in på några sidor. Sökningen jobbar och jobbar men kommer inte in. FB är helt omöjligt. Fotosidan kommer jag in på men kan oftast bara se den första bilden på bloggarna, finns det fler bilder orkar den inte ladda upp bilderna. Kommer in på flera sidor men kan inte gå vidare. Åter igen flera samtal för att få höra att det är min dator det är fel på, vilket är mycket möjligt men jag är väldigt tveksam. Har testat två bärbara datorer direkt i vägguttaget och dom har heller inte fungerat. Så hur det här ska sluta vet jag inte. Den som lever får se heter det ju. 

Postat 2017-07-17 10:37 | Läst 1317 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Forsärla och lite annat.

Det har varit en lugn period i fotograferandet. Blir några bilder under hundpromenaderna. Igår var jag och min fru till Högbo brukshotell för att äta lite lyxmiddag. Innan vi skulle åka hem tittade jag vid glashyttan om jag skulle se forsärlan. När jag precis vänder och går mot bilen ser jag forsärlan komma från andra sidan. Satte sig på stenarna nedanför damluckorna. Badade och satte sig på stenarna för att putsa sig och lägga fjäderdräkten tillrätta. Tog massor med bilder och allt såg bra ut men hemma kunde jag konstatera att det var inte många som duger. Är ändå nöjd med dom bilder jag fick, har ju inte speciellt många bilder på forsärlan.

Jag har skrivit i någon blogg tidigare att jag ser väldigt lite trast när jag är ute i skogen, något jag upplevt under flera år. I år ser det ut att ha vänt. Den här bilden tog jag vid Högbo men även hemma hos mig har det varit fullt av dom. Framför allt björktrast men även en del rödvingetrastar. Kan se 15 stycken samtidigt på gräsmattorna på vår baksida. 

Gröngölingen är även den en fågel som inte varit så vanlig tidigare. Kunde var flera år mellan observationerna. De senaste åren ser jag den varje år. Hittat flera häckningar under 2000 talet. Igår såg jag flera gröngölingar vid Högbo. Ungar som följde föräldrarna för att tigga mat. På min baksida har vi också en kull med ungar. Dom sitter på gräsmattan eller i träden längs cykelbanan. Bilden på den unga gröngölingen har jag tagit bland asparna 150 meter hemifrån. Hade väldigt svårt ljus. Hade jag kommit en meter längre fram hade det gått bättre men den och två andra flög sin väg. 

Postat 2017-07-13 20:03 | Läst 1126 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera