Levande skog

Fågelhunden som inte kunde simma !

Jag har många gånger berättat om mina hundar. Inte mina egna men man fäster sig vid dom som om dom vore mina. Den vita, Laban har jag inte längre eftersom min dotter kan passa den själv nu när hon är arbetslös. Den svarta Alfons har jag varje dag och ibland även över natten. Den är aldrig dresserad men lyder väldigt bra. Släpper jag den så sticker den aldrig iväg. Om jag då inte säger att den får springa iväg. Bråkar aldrig när vi möter andra hundar. Några gånger i veckan åker vi till Forsbacka så hundarna får leka med varandra. Ute på Laduholmen kan dom springa lös medan min dotter och jag fikar.

Laban skäller och vill få igång Alfons vilket inte alltid lyckas. Han är mer intresserad av två änder som alltid kommer när vi är där.

Trotts att Alfons jagar ut änderna flera gånger så kommer dom t.o.m upp på stranden. Dom vet gränserna och håller sig på rätt avstånd.

Han glömmer bort änderna stundtals men plötsligt får han full fart ut på bryggan. Så snabbt att han  inte hann få stopp på sig själv utan föll pladask i på utsidan av bryggan. Det här var han inte beredd på och nog syntes paniken en stund.

Att man kunde simma in mot land förstod han inte utan skulle upp på bryggan.

Hjälpen var snabbt på plats. Men hur gör man ? Bäst att matte får hjälpa.

Postat 2017-09-25 20:14 | Läst 1141 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Så kom då dagisbarnen.

Ser man ett motiv som man fastnar för ska man genast fota det. Att tänka, jag går tillbaks i morgon och tar bilderna är inte alltid bra. Motivet finns kanske inte kvar eller ljuset är ett helt annat. I min förra blogg visade jag bilder på flugsvamp. Jag tyckte genast att dom måste fotograferas och jag skyndade hem för att hämta lämpligt objektiv.

På onsdags morgon när jag gick med hunden såg jag på håll att dagisbarnen var vid lekparken. Gick inte fram då men senare på dagen tog jag en titt på svamparna. Klart är att dagisbarn har en helt annan syn på flugsvamp än vad fotografer har. Man kan använda svamparna till många roliga saker utom att äta. Förhoppningsvis ett kort ögonblick av lyckorus. Nu hade jag bilderna så det bekom mig naturligtvis inte. Det händer inte så väldigt ofta trotts allt.

Kan passa på att skryta med att jag en gång i tiden haft en bild med i Wildlife Photographer of the Year. Skrytet har dock bleknat påtagligt, det var för väldigt länge sedan. Ingen lade märke till bilden varken då eller nu. Finske fotografen Tapani Räsänen vann tävlingen. Jag fick hederspris, det roligaste var kanske att se den på väggen i Naturhistoriska museet i London.

Originalbilden ligger i någon låda så här har jag fotat av bilden i boken. Bläcksvamp. Nu var det inte om tävlingen jag skulle berätta utan tillfällena när man tar bilden och att man ska göra det när tillfället dyker upp, även om det bara är en svamp. Bilden är tagen mellan brukshusen i Gysinge. Gräsmattorna var täckta av lönnbladen. Ni som besökt Gysinge vet hur det kan se ut. Otroligt vacker med mycket färger. Stativ och Elit 100. Det var så fint så jag åkte tillbaks dagen efter för att leta fler motiv. Trodde jag. Alla löv var borta och låg i högar lite varstans. Svamparna som jag hoppats hitta var naturligtvis borta. Så vänta inte till dagen efter. Då kan det vara för sent.

Postat 2017-09-21 18:22 | Läst 1210 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vacker men farlig.

Trotts regn och tråkigt väder så finns det alltid något att fota. Dagens promenad med hunden slutade vid lekparken. På håll såg jag några stora flugsvampar. Var naturligtvis tvungen att gå fram och ta några bilder med 300 mm. Tror inte jag sett så stora flugsvampar tidigare. Eftersom det var närma hem så hämtade jag lite andra objektiv för att ta ytterligare bilder.

Postat 2017-09-19 14:16 | Läst 1225 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lingontider.

Idag var en sådan där dag utan något egentligt mål. Blir det inte det ena så blir det något annat. Tanken var att rekognosera för vinterns matning. Att plocka lite lingon, kanske lite kantareller eller hitta så kallade naturvårdssvampar. Problemen började redan vid bilen. Lastade av cykeln och upptäcker att bakhjulet saknar luft. Så det var bara att börja gå.

På det första hygget flyger två korpar iväg när dom upptäcker mig. Flockar av bofinkar flyger varefter jag närmar mig. Några landar på ett av hyggets enda rönn. Efter ett tag passerar jag lingonstället. Men först bär det av in i skogen till kantarellerna. Jag letar på redan kända stället men hittar inte många, får dryga ut med några höstkantareller. Går sedan runt i hopp om att hitta något att fota. Det visar sig att det är lika dåligt med vedsvampar som med allt annat i år. Glädjande nog så finns det lingon så vi klarar oss.

När jag står böjd över några röksvampar hör jag plötsligt sparvugglans höstläte. Den är inte långt ifrån mig i riktning mot min matning. Lockar lite försiktigt när jag kommer upp för backen. Den svarar genast men sitter hela tiden upp i trädkronorna. Jag går omkring och fundera på var fröautomaten ska sättas, man vill gärna flytta den lite så man får lite annorlunda miljöer mot förra året. Hela tiden fanns ugglan kvar. Kunde inte bestämma mig så det får vänta till nästa gång. Kanske kan jag ha talg och frön med mig då. Det börja bli dags.

Har många syltburkar i kylen och frysen är fylld men kunde ändå inte låta bli att plocka lite till. Först lite fotografering. Samtidigt hör jag gråspetten i skogen bortanför hygget. Kränger av mig ryggsäcken och börjar plocka. Det tar inte lång tid att fylla plastpåsen, hinkar vill man inte släpa på när man ska gå långa sträckor. Det var svårt att undvika att trampa på lingon när man kröp omkring med plockaren. Kändes inte bra när man såg en del mosade bär. Det är länge sedan jag sett så mycket bär på ett ställe. Jag var aldrig längre bort än fem meter från ryggsäcken innan jag packade ihop. Hade säkert fått ihop 30 - 35 liter. Ryggen var heller inte van med dessa tyngder, så det kändes när jag fick kränga av mig ryggsäcken. Skönt med egen sylt och slippa den i affären som kan smaka lite underligt ibland.

Postat 2017-09-17 22:17 | Läst 1319 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Problem med bilderna på bloggen.

Har problem med mina bilder på bloggen. När jag går in på min blogg så blir bilderna väldigt uppförstorad, bara en 5:e del av ena hörnet syn. när jag sedan lägger ut den blir det riktigt. Var gör jag fel ?

Postat 2017-09-14 14:08 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa