Levande skog

Ett fotoalbum.

Jag har ett fotoalbum som jag ärvt efter min mamma. Känner igen många av människorna som finns med. Min morfar, hans bröder och systrar. Flera bilder av dom närmast anhöriga när dom var unga. Det är inget skrivet under bilderna så många bilder, kanske en tredjedel vet jag inte vem det är. Jag har hört vissa namn när jag var ung men det är inte lätt att minnas, var det Olle eller var det Olof. Några personer har jag förstått att det varit min mormors mor eller mormors mormor, men aldrig varit säker. Jag har länge försökt få reda på vem dom är men inte lyckats. Det här visar hur viktigt det är att skriva namn på alla bilder även om det är en bror eller syster. En gång i tiden kanske någon vill veta. 

Hade givit upp men för en tid sedan skrev jag till Hedesunda hembygdsförening och frågade om någon kände igen personerna på korten. Hade inte mycket hopp, bilderna är från tidigt 1900 tal. Förvånad kan jag konstatera att dom visste mycket om min släkt som jag själv inte hade en aning om. Dessutom hade dom bilder jag inte trodde fanns. Jag är otroligt tacksam att fått så många pusselbitar på plats. 

Det här är en bild som jag verkligen tycker om. Anders, Gunnar och Olle. Min morfar ( Gunnar ) som sitter fick byta namn när han gick i skolan. Det fanns för många som hette Olsson så han fick heta Persson istället. 

Den här bilden har varit ett huvudbry, flickan som kvinnan håller i har jag haft funderingar om som nu visar sig stämma. Kvinnan är min mormors mor. Hon hade min mormor och en son tidigare och fick fyra barn till med mannen på bilden. 

Mannen till vänster är helbror med min mormor och är den ende som jag har lite minnen av. Han var rullstolsbunden och skrev dikter ? som han gav ut i små häften. När vi var små gick vi i gårdarna och sålde dom. Vad det stod vet jag inte. Var nog inte intresserad av det på den tiden. Tyvärr. 

Kvinnan till vänster är min mormors mormor, född 1857. Dom andra två är fortfarande okända för mig. Har tittat på bilden många gånger men har aldrig sett att kvinnan i mitten saknar en arm. Det var en dotter till lillflickan på andra bilden som upptäckte det när hon fick se bilden. Många nya bilder har jag fått så nu ska jag lägga pussel så alla namn och bilder stämmer överens. 

Postat 2018-03-29 23:18 | Läst 1090 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det blev en dyster dag idag.

Det var ingen rolig dag idag den 19 mars. En av våra katter skulle till veterinären för att få sitt liv avslutat. Hon var väldigt dålig så något alternativ fanns inte. Jag har alltid mått dåligt när man måste avliva ett djur men måste säga att det blivit värre med åren. Jag kan nästan inte somna på kvällen. Nu har jag hyggliga barn som ställer upp, det är jag väldigt tacksam för. 

På morgonen kom vår dagishund hem och även han hade råkat ut för en olycka. Under lördagen hade han sprungit i ett skoterspår och när han sprang på sidan av så trampade han på något skrot så han förstörde klor och trampdynor. Fick sys med flera stygn. Så idag blev det bara några pinkturer på baksidan. En plastpåse fick skydda bandaget när han var ute. Han kunde inte sätta ner tassen alls på grund av värken. På tre ben tog han sig ändå upp på övervåningen och ner igen. Lyckligtvis behövde vi inte sätta på plastkragen som djuren alltid blir irriterad på. Han rörde inte bandaget på hela dan. 

Postat 2018-03-19 20:53 | Läst 1052 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det är fantastiskt vad djur engagerar.

Mycket elände blir vi matad med genom TV och tidningar. Rör det djur så blir engagemanget väldigt stort. En dag i början av året var min dotter ute i soprummet för att slänga sopor. På väg ut hör hon hur det prasslar i en av containerna och förstår att det är något. Efter en stund ser hon en hamster. Hon fångar den men det prasslar fortfarande varpå hon ringer till syrran och ber henne komma och hjälpa. Tillsammans tömmer dom soplådan och innan dom är färdiga har dom fyra hamstrar. 

Man kan undra vad det är för människor som gör så här mot djur. Med all sannolikhet en julklapp till några ungar som inte längre var intresserad. Enklast var då att slänga djuren i soporna och låta sopbilen mala sönder dom. 

Möss och hamstrar har en ganska kort livslängd så på så vis kan det vara lämpligt som ett förstadjur till barnen. Men man bör inte skaffa flera på en gång, dom blir könsmogna och rivaler efter ett tag. Håller man då en i handen och tar sedan upp nästa så känner den lukten av den första och kanske biter den sig fast i händerna. Det kan ju ha hänt och så tycker föräldrar och barn att djuren är elaka. Ont gör det kan jag lova. Vi hade 16 möss en period så jag har lite erfarenhet av att bli biten. Man måste tvätta händerna innan man tar nästa mus eller hamster.

Upprörd över tilltaget skrev min dotter på FB om fyndet. Någon annan som såg det lade ut det på Forsbackas lokala informationssida och så var karusellen igång. Strax ringde Gefle Dagblad som per automatik skickar vidare till andra tidningar. Det blev hett nyhetsstoft för fem sex tidningar. 

Idag är hamstrarna i säkra händer och fått ett betydligt bättre liv än vad som var tänkt. 

Postat 2018-03-16 22:31 | Läst 1063 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Photoshop förr i världen.

Idag kan man manipulera och förbättra bilder så att även ett tränat öga har svårt att se det. Förr i tiden försökte man också förbättra bilderna, om det blev bättre är frågan. Jag kommer ihåg att det vid något tillfälle kom folk hem och undrade om vi hade några bilder som vi ville ha " handkolorerade ". Kan inte minnas att vi hade det och hade vi så fanns det nog inte pengar till onödiga saker. Den enda bild som är färglagd på det här sättet är en bröllopsbild på mina svärföräldrar. 

I ett album som min mor lämnat efter sig finns en bild på min morfars föräldrar. En väldigt liten bild som ofta var fallet med alla de bilder som finns i vår ägo från förr. 

Per och Brita Olsson. Födda 1866 - 1867. Den enda bild som finns bevarad. Jag gissar att deras hus är det i bakgrunden. Dom sitter vid vägkanten ungefär där Mackmyra golfbana ligger idag. 

När jag besökte en granne så hade hon bilder på väggen på sina och sin mans föräldrar och morföräldrar. ( grannen var gift med ett av Per och Britas barnbarn). 

Jag kände igen bilden och bad att får kopiera av bilden på väggen och visst var det misstänkt lika där Per och Brita sitter i gräset. För att få parbilder på alla så retuscherade man bilden så det såg ut som man tagit bilden kanske i en studio. 

Postat 2018-03-12 22:02 | Läst 1181 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

På andra sidan gränsen.

Min svärmor var född på en plats som heter Veitsjokki som ligger på den Ryska sidan i höjd med Imatra. Under kriget fick dom flytta till dagens Finland när Ryssen kom, första gången till Tammerfors. När Finnarna trängde tillbaka Ryssen så kunde dom återvända, men det blev bara tillfälligt. Andra gången hamnade dom i Kankkila någon mil från Borgå. Dom fick någon timme på sig att samla ihop tillhörigheter och ge sig iväg. 

Hon berättade ofta om sina minnen från barndomen. Hela släkten finns väl dokumenterad i en bok som jag har. Man har några gånger anordnat bussresor till Kirvu ( kommun )och vi, jag min fru och barn hade gärna gjort den resan men hon vägrade. Rysskräcken satt djup rotad. Hon visste inte om hon skulle orka med att se platsen och minnas allt. 

Härom kvällen letade min dotter och hennes kille på kartor från Veitsjokki. Måste säga att jag blev överraskad över vad dom hittade. Trodde inte att Ryssarna tillät oss att få tillgång till kartor på samma sätt som här hemma. 

Huset och fyra andra hus som låg intill brände Ryssarna ner. 

Min svärmor till höger, kanske på väg till bastun. 

Här i det gröna området i mitten stod dom 5 husen. 

Man kan till och med åka längs den väg som hon kanske vandrat efter många gånger. 

Kanske är det efter den här vägen flickorna satt en sommardag. Den väg som är markerad med en gul prick på flygfotot. På skylten på trädet står något om jakt. Nu blev intresset att besöka Veitsjokki ännu större. Framtiden får utvisa vad det blir. 

Postat 2018-03-10 10:59 | Läst 1019 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa