Levande skog

Idag var ljuset ett annat.

Min dagishund hämtades tidigt idag så jag passade på att åka till skogen en stund. Först kollade jag några holkar men dom var tomma. Lite tidigt kanske. Sparvugglan hade lagt några byten i en av holkarna så jag får göra ännu en koll senare. 

Åkte vidare till den rotvälta där jag tog bilder på rödhaken. Ganska omgående visade sig talgoxe och blåmes. Även en näbbmus gömde sig i rotvältan. Men det var ovanligt tyst i skogen. Rödhaken sjöng sina strofer men det var ingen sångtävling i skogen. Bäcken bakom gömslet är välfylld och porlandet från den överröstade det mesta. 

Vid ett par tillfällen satte sig rödhaken högst upp på rotvältan. Önskade att jag haft en zoom men kom på att jag hade ju 85 mm med mig i ryggsäcken. Den blev precis så lämplig jag hade hoppats på. 

Nu blev det ingen nöjesutflykt precis. Jag blev mest förbannad när jag ser hur kyrkan gör med sin skog. Det finns inte hänsyn över huvud taget. Att fåglarna är inne i sin häckningssäsong struntar man fullständigt i. Ändå skrev man för ett tag sedan att någon avverkning under fåglarnas häckning inte sker. När det ena bolaget struntar i hänsynen så följer dom andra med eftersom det inte leder till något straff. Tror det bara är i skogsbruket man kan bryta mot alla föreskrifter som finns utan att bestraffas och politikerna skiter idet för dom vågar inte sätta sig emot. Man ser ju var dom hamnar efter sin politikerkarriär. Göran Persson,  Maud Olofsson, Lena Ek m.fl. Skitstövlar är dom. 

Postat 2018-04-20 23:26 | Läst 1186 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Bara en bild idag.

Det är inte ofta, om någonsin jag lagt upp bara en bild. Idag kanske är den första. Det blev lite hackspettbilder tidigare idag. Dom är i full färd med bobygge, men dom har bara hackat ut öppningen ännu så länge.  Bilderna blev inte så mycket att visa, får vänta till ljuset blir det rätta. 

På eftermiddagen åkte jag till skogen och en rotvälta jag ofta återkommer till. Där brukar det och hoppas jag alltid det ska sitta antingen en rödhake eller gärdsmyg. Dom brukar nämligen alltid gör det men jag har missat varje gång. Idag blev det premiär att använda mitt nya gömsle. En stol och så är det bara att dra tyget över sig så sitter man bekvämt utom synhåll. Blåmes och talgoxe hoppade omkring på marken och träden intill rotvältan men det skulle ta nästan 2 1/2 timme innan rödhaken visade sig. Turligt nog satte den sig på rätt ställe redan första gången. Tre, fyra gånger till var den i närheten men jag fick ge upp när klockan närmade sig 19.30

Postat 2018-04-18 22:04 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Spelflygande tofsvipa.

Hörde att det skulle finnas snösparvar vid Valbo kyrka för några dagar sedan. Tog en tur dit idag men hade väl inte så stora förhoppningar om att hitta dom. Vilket jag inte heller gjorde. Stannade vid ett par tofsvipor där hanen spelflög medan honan satt på marken och lockade. 

Det blev också ett test på hur AF skulle klara sig. Kameran fick en lite flygtur i golvet för ett antal år sedan och efter det glappa det med just 300/4. Kontakten mellan kameran ( D7000) och objektivet försvinner. Men jag parerar så gott det går och det är bara gilla läget. 

Det hade kommit mycket fåglar efter vägen mot Gävle. Mest skrattmåsar, kråkor, kajor men även många tofsvipor. Jag har dåligt med bilder på tofsvipor sedan tidigare så det var kul att komplettera med lite flygbilder. Jag blev ganska nöjd. 

Postat 2018-04-14 19:04 | Läst 1184 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Så kom då rödhaken även till mig.

När man läser bloggarna här på FS kan man följa fåglarnas färd upp över landet. Rödhaken har jag själv inte sett förrän i dag. Inte sett egentligen för det var ganska mörkt så jag hörde dom bara. Inte en utan dom verkar sitta i varje buske. Ska bli intressant att ta kameran med på hundpromenaden i morgon. Dagens bilder får bli några som jag tog för många år sedan. Kanske har jag visat dom i en blogg tidigare.Det har blivit dåligt med bilder på rödhaken de sista åren trotts att den är så vanlig. 

Postat 2018-04-11 22:20 | Läst 1126 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Besök vid Tysslinge.

Efter att inte gjort särskilt många besök i naturen så blev det äntligen av. Min svärson hade ett ärende till Högsjö söder om Örebro och då passade jag på att följa. Våren hade kommit betydligt längre så fort vi passerat Sala. Barmark och årets första tofsvipor visade sig. Massor med ormvråkar längs vägen. 

Vi har några favoritställen att välja mellan vid dom här tillfällena. Hjälstaviken, Ekeby, (Eskilstuna). Oset, Kvismaren, Tysslinge. Det blev dom två sistnämnda den här gången. 

Vid Kvismaren var det inte några mängder med fåglar. Visst fanns det en del ute på vattnet men utom fotograferingshåll. När man ändå är där är Öby kulle med sina ormar ett måste. Tyvärr såg vi bara en huggorm och en snok, skulle gissa att det var för kyligt ännu. Ormarna var väldigt tröga.  

När jag kom hem ser jag på bloggen att Björn Thundal fotat samma orm några timmar efter att vi lämnat kullen. Kunde inte vid tillfället se vad det var men tyckte den såg konstig ut. Efter att sett Björns bild ser jag att ett öga saknas. 

Vid middagstid åkte vi vidare till Tysslinge. Vid första anblicken såg det inte ut att vara så mycket svanar kvar. Enligt räkningen skulle det var 3000. En blick mot fågeltornet visar att det ligger ett stort antal även där. Det är första gången jag sett dom under fågeltornet. Det var kul att få dom från ett lite annorlunda perspektiv. Det sista paret kommer som vanligt inte att komma i tid. Ser ut som dom kört fast. 

Postat 2018-04-09 09:04 | Läst 1166 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa