Levande skog

Guckusko.

Hade egentligen inte tänkt göra någon fotoutflykt den här helgen. Det är inte passande med bilder i skogen när solen skiner som den gör nu. Varmt så det förslår och orken vill liksom inte vara med. Men Björn frestade med bilder på Guckuskon igår. Även Ulf med bilder från den plats där jag själv brukar fotografera blommorna. 

Ett snabbt beslut och jag packade ryggsäcken på fredag eftermiddag. Bästa tiden för att slippa solen blir nog på kvällen. På väg ut river jag åt mig frugans regnjacka, i ren reflex. Varför tänkte jag inte på. När jag backar ut bilen ur garaget möter jag yngsta dottern som vill visa en bild hon tog vid skolan. Solbelyst skola och en mörkblå himmel. Snyggt på bild. Oväder på gång alltså. 

På väg mot Gävle tonar de mörka molnen upp sig men jag chansar att fortsätta. Tänker på vad som väntar. Vill gärna ha skogen med på mina bilder. Gärna blommorna mellan höga trädstammar. I fantasin far motiven runt i huvudet. 

Framme visar det sig att bommen är öppen. Något som aldrig hänt. Chansar ändå inte, skulle den vara stängd när jag kommer tillbaks så blir det besvärligt. Cyklar iväg men ser inte mycket av det Ulf fotograferat någon dag före. Väl framme kommer regnjackan till användning. Upp med huvan och på med myggolja. Miljoner mygg vill bekanta sig med mig. Nu börjar det dessutom regna och ett ordentligt åskväder bryter ut. Knallar som får marken att vibrera känns det som. En svettig fotograf och regn är ingen bra kombination, myggoljan rinner ner i ögonen och börjar irritera. Objektivet, sökaren och glasögonen immar igen och får torkas mellan varje bild. Efter en halvtimmer har ovädret dragit undan. Jag har med ett visst besvär fått några bilder. 

Myggbiten och blöt fortsätter jag mot nästa ställe där jag vet att Guckuskon blommar. Mest av nyfikenhet. Har dom ökat eller minskat ? Det visade sig att det var något mindre antal än tidigare men ändå många bestånd. Någon flugblomster kund jag inte hitta, förmodligen är det för tidigt. Innan jag började fota kändes det som jag hade gjort mig förtjänt av lite fika. Jag skrev till Björn, det är märkligt. Dom här blommorna fotar jag varje år, ändå måste man dit för att ta nya. Tycker ändå att jag fick några nya bilder som jag inte hade tidigare. Särskilt dom som visar skogen. Nu blir det ingen mer gång i år men nästa kanske. 

Jag har medvetet underexponerat något. 

Postat 2018-06-02 12:14 | Läst 1375 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera