Levande skog

Ett dämpat födelsedagskalas.

Min yngsta grabb fyllde 33 år i onsdags men firades idag då alla hade möjlighet att komma. Hans stora passion förutom hårdrock är underlater. Tror han har 8 eller 10 stycken. Det finns inte många underlater som är så ompysslad. 

Tyvärr dämpades stämningen när det meddelades att min syster hittats död i sin lägenhet. Jag berättade lite om henne för några bloggar sedan med ett urklipp från 60 talet. För en vecka sedan dog hennes man. Så nu är alla mina och min frus syskon borta. 

Nu är det bara att vända blad och ta vara på glädjeämnena, fru, barn, barnbarn och svärsöner. Alla som ställer upp till 100% alla dagar i veckan. En tur till skogen för att kolla sparvuggleholkar blir det innan jag den 10 maj åker tillbaks till Jokkmokk. Ska tillbringa så mycket tid jag kan i skogen vid Pärlälven. Tänkt på många platser men vad det blir till slut får tiden utvisa. Skogen vid Stora Sjöfallet är självklart ett måste. Var dit i påskas men det var för mycket snö den gången. Hemresan finns ännu inte noterad i almanackan. Kanske i början/mitten av juni.  

Postat 2019-04-28 23:09 | Läst 1139 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vad är det för underligt redskap ?

För en tid sedan visade Björn T. ett redskap som han funderade vad det kunde vara för något. När jag åkte upp till Jokkmokk stötte jag på något liknande. Min gissning är vägskrapa. Inte dragen av häst kanske men efter en traktor på mindre grusvägar. Det är helt klart plogblad på den . Kanske får det förbli ett mysterium.

Postat 2019-04-23 00:14 | Läst 1163 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Påskvecka i Jokkmokk.

Något firande kan jag inte påstå att det blev men en trevlig vistelse blev det trotts allt. I närheten av vuollerim såg vi dom första lappugglorna. Fick några bilder men det blev lite för mycket motljus. Förhoppningarna växte i och med det mötet. 

Väl framme gick det inte så bra. En liten missbedömning om var vägen slutade och diket började slutade med att jag stod fast i diket. Kom varken framåt eller bakåt. Vi känner inte några människor här uppe så det är inte bara att ringa. Hoppades att någon vänlig bilist skulle stanna och hjälpa. Alla har ju fyrhjulsdrift här uppe så det kan väl inte vara någon match att dra upp min (svärsons) bil tänkte jag. Det kom bilar, 10, 20, 30 med en fart så dom hann nog inte se mig. Här skulle polisen bli förmögen om dom stod med fartkameran. Plötsligt stannar en bil en bit bort och börjar backa tillbaks. En typ WW Caddy skåp. (Kan inte bilmodeller) En kvinna öppnar dörren och frågar om jag behöver hjälp. Märker att hon bryter men kan en del Svenska ord så hon kan göra sig förstådd. Det visar sig vara ett gäng Italienare, bl.a. en naturfotograf. Lite pekande, viftande och prat i mun på varandra så var bilen uppe. Gissa om vi var tacksamma. tråkigt att jag inte han ta en bild på dom. 

Dagen efter ordnade jag lite matgömmor åt lavskrikor och förhoppningsvis lite småfåglar. Det kom lite talltitor och talgoxar första dagen men inget annat. Jag satt upp några nya holkar som inspekterades redan efter någon timme. 

Det dröjde till tredje dagen innan någon lavskrika visade sig. Lavskrikan är uppe i sina häckningsbestyr just nu och det var bara   hanen som kom. Inte ofta heller. Tre, fyra gånger om dagen. Hade önskat lite mer ljus på lavskrikan på första bilden. 

Det blev en fin vecka med ett besök till Stora sjöfallet. Tyvärr mycket snö även där så några vandringar i urskogen blev det inte. Istället trevligt samtal med tjejerna som jobbade där. En av tjejerna från Gällivare berättade att hon gick i skolan i Jokkmokk. Ovetande om situationen  berättade hon att en av lärarna flyttat långt söderut, visste inte vart. Det visade sig vara vår svärson. 

Mycket snö och leriga vägar gjorde det svårt att ta sig fram. Ändå blev det några turer i riktning mot fjällen. Såg orre och tjäder men inte i den omfattning jag hoppats. Sångsvanar började komma fler och fler. Såg några örnar på håll. Märkte när vi åkte hem att fågelskarorna låg lite längre söderut i väntan på uppbrottet. 

Var mycket nöjd med sångsvanar och vackra solnedgångar den här veckan. Nu ska jag ta mig tid att läsa bloggarna från veckan som varit. 

Postat 2019-04-21 16:05 | Läst 1133 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ugglor på gång.

Blev lite inspirerad av Johnny Erikssons kattugglebilder och var tvungen att cykla upp till en holk där kattugglorna brukar häcka. Men jag kammade noll. Förra vårvintern hittades en död uggla på snön, det är väl så att ingen ny uggla har hittat dit. Många ugglor dör när det blir för mycket skare på snön eftersom dom då inte kommer igenom snön på sin jakt efter möss. Strax intill fotade jag hornugglor förra året så jag tog en promenad dit för att kolla. Kunde genast se konturen av en uggla i en gran. Gick runt ett par varv för att hitta en glugg för att kunna fotografera den. Tittade upp mot deras bo högt uppe i en gran och där strax ovanför boet satt den andra ugglan. Troligtvis honan. Tog några bilder men gick vidare, det finns flera risbon i området. Hittade ett nytt idag. Har sett tornfalkar och lärkfalkar nästan varje år. Kul att dom finns kvar men kommer inte att göra något nytt besök på länge, dom bör nog få vara ifred ett tag. Förra årets bilder på ungarna tog jag i sista hälften av juni. 

Postat 2019-04-03 18:20 | Läst 967 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera