Levande skog

Rävbesök.

Vid en av de första turerna ut mot Vuojat hittade jag en påkörd, död tjäderhöna efter vägen. Jag tog den med hem och tänkte att korparna säkert kommer om jag lägger ut den. Korparna kom dagligen vid vårat förra besök. 

Sent på kvällen blir jag lite överraskad när jag ser en räv gapa över hönan och bär bort den. Allt gick mycket snabbt men tog en bild genom fönstret. Han inte kolla inställningarna på kameran och bilderna blev därefter. Under flera kvällar satte jag kameran på stativet och monterade på fjärrutlösaren. Skärpan på maten vid stubben och sedan var det bara att vänta. Första kvällen gick räven runt maten på flera meters avstånd, sedan lämnade den platsen. Nästa gång satte den sig precis utanför bilden, tittade en stund och gick därifrån. Nu var det bara att sätta upp popupgömslet och vänta på att räven kommer under kvällen. Plötsligt mitt på dagen kommer den fram. När räven är i en svacka ner mot vattnet smyger jag ut. Hinner inte krypa in i gömslet utan ställer mig utanför, bakom gömslet. När den kommer upp är det bara att hålla avtryckaren nere. Det blev ingen panik, räven tittade sig omkring och gick lugnt tillbaks från det håll den kom. 

Jag fortsatte lägga ut mat varje kväll. På morgonen var den alltid borta. Satt i gömslet många gånger men jag hade så mycket annat att fotografera så det blev inte varje kväll. Hoppades hitta deras lya eller att ungarna skulle visa sig vid stugan men det blev inget. 

Fick dock några serier där den smyger fram för att hämta den utlagda maten. Den var väldigt misstänksam. Det klart, rävarna var nog lite fundersam hur det kunde ligga kotletter och falukorv i deras skog.  Det hade det nog aldrig gjort tidigare. 

Postat 2019-06-30 20:19 | Läst 1122 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nattdimma.

En kväll var jag in till Jokkmokk för att tanka. Hade tänkt åka ut tidigt nästa morgon men efter dagens åskväder hade det bildats tät dimma. När jag såg hur fint det var så kunde jag inte hålla mig utan sprang in för att hämta kameran och åkte ut mot Pärlälven och Vuojat. 

Postat 2019-06-29 19:49 | Läst 913 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sångsvanar i dimma.

En sen kväll när jag var på väg hem från Luvosreservatet ser jag två svanar på andra sidan en mindre tjärn. Jag parkerar en bit längre bort och smyger försiktigt genom den glesa skogen för att komma i läge för att ta några bilder. Jag sätter mig ner och riktar kameran mot fåglarna. Dom har självklar sett mig och jag blir lite överraskad när dom kommer emot mig i dimman. Jag känner hur ödemarksstämningen tränger på, tyst och stilla bara dom två vita svanarnas små ljudyttringar. Dom simmar lugnt framför mig i säkert en halvtimme innan jag försiktigt smyger bort. Det blev en upplevelse som ska följa mig lång tid framöver. 

Postat 2019-06-28 20:31 | Läst 867 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På liv och död.

Flugsnapparna från min förra blogg tycktes ha lugnat ner sig och allt var nu klart att fullfölja häckningen. Den värsta striden tycktes över. Plötsligt sitter ännu en flugsnappare vid en holk som blivit över. Ett riktigt renoveringsobjekt, hade dock inte velat ta ner den då jag tyckte det var väl sent på året. Holken sitter nära första holken i min förra blogg. ( den nya holken ). Nu blev det väldiga stridigheter. Dom var på varandra hela tiden. Jag såg genom fönstret att det var rejäla strider på gång, både på marken och luften. Tog kameran och snabbade på ut till trappen. Några meter bort på grusgången fortsätter slagsmålet. Upp i luften och nere på marken. Efter en stund var dom ute på vägen bakom stugan. Där någonstans upphörde slagsmålet. Jag gick ut för att se om någon av dom skadats. Kunde dock inte sen någon fågel. Efter det här såg jag inte till någon av de här fåglarna. Ser på bilderna att den ena fått rejält med stryk. Kanske strök dom med båda två. 

Postat 2019-06-27 21:59 | Läst 1003 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Flugsnapparen gav mig huvudbry.

Nu hade lappmesen lagt sina ägg och allt verkade frid och fröjd. Borta vid garaget sjöng svartvita flugsnapparen. Honan låg förmodligen på ägg även den. Plötsligt dyker det uppe en flugsnappare till vid en av de nya holkarna. Den är väldigt framfusig och undersöker alla holkar. Även lappmesens och talgoxens holk. Lappmesen jagar ideligen bort flugsnapparen men den är i underläge och vågar inte komma för nära. Jakten och försvaret pågår säkert två timmar innan det lugnar ner sig. Jag var verkligen orolig att lappmesens häckning skulle misslyckas. Det dröjde ända till eftermiddagen dagen efter innan jag såg lappmesen igen. 

Den nya flugsnapparen fick en hona så småningom. Hon började med bobygget som tog två dagar. Kunde inte se att hanen hjälpte till att bygga utan det var honan som bar in allt material.  Han satt på taket eller på en av dom närmsta grenarna och bevakade. Hon kom med barkflagor och gräs. Ibland är det förvånansvärt lugnt borta vid garaget och jag funderar på om det är samma hane vid den nya holken. Har läst någonstans att en hane kan ha två honor. 

Som om det inte var nog nu. Ännu en flugsnappare dyker upp vid holken på andra sidan stugan. Nu är jag säker på att det åtminstone är två flugsnappare. Det här paret uppträder lite annorlunda. Dom visar sig mer tillsammans men även här är det honan som samlar bomaterial. 

Jag la ner flera timmar per dag ( gissar på 8 timmar i snitt ) på dessa flygbilder. Det är ändå rätt häftigt att frysa rörelsen när dom flyger in i holken. Men ska jag välja så är det nog den sista som tilltalar mig mest. 

Postat 2019-06-27 00:45 | Läst 1009 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa