Levande skog

Sista fågelbilderna från Jokkmokk.

Det börjar bli tunt med fågelbilder för den här gången. I alla fall som jag tycker är något att visa. Är det några fåglar jag kommer att minnas från dom här sex veckorna så är det bergfinken, gök och storlom. På göken fick jag inte några bilder. Inte på storlommen heller förutom den långt ifrån i min tidigare blogg. Men var det några jag hörde dygnet runt så var det dom här tre. Lommarna ropade ute på varje större sjö. Från stugan hörde jag den varje kväll. Göken gol i alla riktningar. Bergfinken hördes överallt där jag gick. Bergfinkshanen tog jag under en vandring i Serri naturreservat. Honan och domherren hemma vid stugan. 

Sädesärlan hade gott om utrymme under stugans plåttak. 

Orrtupparna efter vägen mot Vaimat. Fanns ett intressant orrspel där. 

På samma ställe som orrarna såg jag vigg ( bilden ) knipa och salskrake.

En bild från en av de sista kvällarna/natt. Tagen 24.00 Nästan varje kväll har man det här utsikten från förstutrappan, nedanför i vattnet ligger det alltid fåglar. Man längtar självklart upp igen. 

Varför inga bilder från Luvosreservatet då tänker kanske någon. När jag har tjatat om hur fint det är och anledningen till att jag åker upp dit. Det blev en hel del bilder därifrån men jag är inte riktigt nöjd med dom. Fotograferingen vid stugan tog väldigt mycket tid men som jag prioriterade framför skogsbilderna den här gången. Lappmesen, flugsnapparna. När jag bestämt mig för reservatet blev det naturligtvis gassande sol. Blev nöjd med många bilder men spar ändå dom till senare tillfälle. Om fjorton dagar åker jag upp några dagar igen. Då har jag min fru och svärson med mig. Hoppas på lite dimma någon dag, brukar kunna blir bra i skogen. 

Men först måste jag öppna grinden som jag var noga med att stänga på vägen hem. Det stod så på skylten så det var bara att följa uppmaningen. 

Postat 2019-07-11 20:39 | Läst 1014 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vägren.

I dubbel bemärkelse kan man kanske säga. Nu var det egentligen tre stycken. Alla tre vita. Dom hälsade på varje dag. Mellan garaget och vattnet fanns mycket frodigt gräs och en hel del björksly som dom åt. Jag var som mest i färd att fota lappmesarna och hade inget stativ tillgängligt när renen stod i diket med bilen bakom. Hade självklart velat ha lite rörelse i bilen. Nu blev tiden lite för kort. Tycker det var kul ändå. 

Postat 2019-07-10 00:06 | Läst 874 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bilder längs vägen.

Här brukar jag oftast vända. Nästan alltid kollar jag hur det ser ut mot den här ön. Trodde en gång att solen skulle gå ner bakom ön men där hade jag fel, ljuset kan ändå ligga på fint så det har blivit några bilder. Hoppas få en bild från alla årstider. Den här dagen gick jag ner till stranden och tittade i kameran. Plötsligt utan att veta varifrån kom det upp en storlom ur vaken. Förmodligen sam den under isen när jag var på väg ner. 

Här är en viltrik vägsträcka. Älg, renar, tjädrar, orre, räv. Man får vara beredd på det mesta. Den här svackan är ganska lång, här har teleobjektivet tryckt ihop motivet. 

Här satt också den här tjäderhönan på en för tjädrar lite ovanligt plats. 

Även de här två stod på krönet på backen. 

Orrhönan. 

I samma backe visade sig den här räven. 

Två änder som inte ville vara med på bild. 

Här rinner en bäck ut i Pärlälven. Fin men myggrik miljö. 

Tyckte det var fint ljus på trädet. Fattas en fågel som sitter där naturligtvis. Får sätta upp en knipholk där nästa gång.

Det här är samma tjärn där jag fotade sångsvanarna i det mörka vattnet. Här är det ett par knipor som fått sällskap av en salskrake. ( hane ). 

Postat 2019-07-08 23:40 | Läst 940 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Spår av människan.

När man går längs stigar och leder uppe i norr så hittar man intressanta saker som människan övergett. Några saker så intressant att jag måste ta lite bilder på dom. Först en stuga som jag fastnade för. Nu ombyggd till grillstuga. Fastnade särskilt för dörrens gångjärn, eller vad heter det när allt är av trä. Testade och det fungerade helt klanderfritt. Den uttjänta ekan ligger i vattnet en bit bortanför Jarre. Vackert tycker jag. 

Postat 2019-07-08 11:25 | Läst 848 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Norna

I ett reservat mellan Kåbdalis och Moskosel såg jag norna för första gången. En FB vän som då flyttade upp till Arvidjaur mötte upp vid reservatet. Först skulle han visa dom grova asparna i det här reservatet sedan skulle vi fortsätta. Jag har visat bilder härifrån och Trollforsen när det begav sig. ( 2016 ). Nu var jag hit för att ta nya bilder.

Asparna är verkligen grova. Det finns många av dom. För att visa hur liten och späd nornan är visar jag en bild tagen från höften. Men det är med den som med det mesta, har man hittat en så hittar man flera. När jag kom dit kollade jag på exakt samma ställe där jag såg den första gången 2016. På samma ställe hittade jag blomman igen, förmodligen samma planta som förra gången. Nu gick jag runt och hittade ganska många på stubbar och liggande träd som var överväxt med mossa. 

Postat 2019-07-07 11:51 | Läst 1068 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa