Levande skog

Nu lägger jag kameran på hyllan.

Ja inte för alltid. Kommer jag till Jokkmokk, vilket jag hoppas så måste den fram självklart. Men att det ska bli några nya naturbilder här hemifrån är uteslutet. Det finns ingen natur att fota. Familjebilderna tar min fru och barn med mobiltelefonerna. Idag hade jag planerat att åka till skogen, mest för att göra ren några sparvuggleholkar. Tror jag inte varit hit sedan förra hösten. Bommen var öppen men jag tyckte det var bäst med en promenad. Efter en kilometer brukar jag ta av in i en ganska fin skog. Men först ska jag passera hyggen och ungskogar. Ser redan på håll att det inte står rätt till. Skövlarna har slagit till. Dagens bilder på hur skogen såg ut har jag visat tidigare men dom tål att visas igen.

Idag mött mig den här synen. Man vill inte tro att det är sant. Alla granar hade avverkats. Om något år kommer även tallarna att tas bort och som vanligt ska det markberedas som det så fint heter. Skövling och miljöförstöring kallar jag det. 

Det är skogen bakom den här vedtraven som nu avverkats. Den här vedtraven är från avverkningen 2011 på andra sidan vägen. Jag räknade till 250 årsringar på en av granarna. 

Här har den sedan legat i 8 år, till vilken nytta ? 

Idag var halva vedtraven borta, den låg strax intill.  

När jag går mot bilen är ilskan på topp. Jag tänker på den här falska reklamen som skogsnäringen lägger miljoner på. Jag tänker på Eskil Erlandssons Frihet under ansvar. Antar att hans fysiska åkomma gjorde sig gällande när han bestämde det här också. Herman Sundqvist på skogsstyrelsen har undanröjt alla hinder som skulle kunna stoppa en avverkning. Det som gör mig mest bestört är att Svenska folket inte bryr sig. Människor tillbringar fritiden på köpcentret idag. När jag var ung kunde det vara karavaner med bilar i skogen för att titta på älgar, tjädrar och orrspel.  Vi har demokrati och vi vill tydligen ha det så här. Lägger man sin röst på centerpartiet, Liberalerna, moderaterna och rasisterna så har man accepterat den här nermonteringen av naturen. Varför ser ni inget ? Snart vill dom väl ha betalt för att besöka nationalparkerna också. 

Vägen tillbaks till bilen är ungefär två kilometer. På den sträckan finns kanske två hektar med tallar som är 80/90 år. För övrigt bara hyggen och tät ungskog. 

Planterar man två träd för varje som avverkas så ser det ut så här. Är det här vi ska ha fredagsmys ? Ja visst ja, träden växer. Så efter några år blir det fin skog. Tänk att du har ett barn i samma ålder som dom här träden. Det barnet är pensionär när den här skogen ska röjas sista gången. 

Här kan man också ha lite mys. Eller stjäla en julgran kanske. 

Jag var på ett föredrag av Korsnäs skogschef för många år sedan. En kvinna undrade varför det måste vara så svårt att ta sig fram på ett hygge. Ja så är det kanske men om några år går det lättare. Här har det gått några år. 

Skogsindustrin har överavverkat de sista 60 åren. Nu har man upptäckt att snöbollen rullar för fort och snart finns ingen skog kvar. Därför gör man inga nyckelbiotopsinventeringar längre, då kan man avverka alla skogar. Det kommer att straffa sig men då finns inga ansvariga i livet. 

Postat 2019-08-12 00:43 | Läst 3912 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Granurskog.

Det är inte bara tallurskogen som den vid Stora Sjöfallet som imponerar på mig. På dom mer låglänta fuktiga områdena växer granar som är svarta av manlav. I dom skogarna finns lavskrikan och flera typiska Norrlandsfåglar. 

Uppe från Sör Stubba ser man ett hav av granskog men även inslag av björk och asp. Sjön längst uppe till höger antar jag är Muddus jàvrre. 

En bild tagen från berget Jarre in mot Pärlälvens naturreservat. 

Nedanför Jarre finns fin granurskog. Granen till höger bär spår av tretåig hackspett. 

I området finns många så kallade kjolgranar. 

Tittar man under kjolen kan man som här hitta flera grantickor. 

För att inte knäckas av snötyngder är granarna smala och med grenar som ligger längs stammen. 

Postat 2019-08-08 13:19 | Läst 1186 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Stora Sjöfallet.

Så en massa bilder från Stora Sjöfallet. Hade önskat mig soldis eller något som förhöjer stämningen men inte mycket att göra åt. Man får ta det som bjuds. Min svärson och jag ägnade många timmar åt gamla träd. I den miljön blir man aldrig färdig. Bilderna är tagna i närheten av naturrummet och efter vägen österut på några ställen där vi stannade till. Trädet på första bilden är min egen favorit. Den tallen imponerar verkligen på mig. 

Postat 2019-08-06 13:19 | Läst 1339 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fågelfattig vecka i Jokkmokk.

Det blev en fågelfattig vecka i Jokkmokk men det blev ändå många utflykter. Eftersom en av mina svärsöner var med för första gången passade det ju bra att besöka dom mer kända platserna, Kvikkjokk, Stora Sjöfallet, Dundret, Sör Stubba m.m. ( Sör Stubba är ett berg i Muddus ). Den enda häckande fågeln vi hade vid stugan var blåmesen. Deras ungar hoppar nog ut de närmaste dagarna. Korp och sidensvans visade sig också. Min svärson har inte varit så intresserad av att åka dit upp men jag tror han ändrat sig nu trotts att fåglarna uteblev. Jag tänker inte skriva så mycket i mina kommande bloggar från den här veckan utan bara korta noteringar om var bilderna är tagna. Börjar med korp och några vägrenar. 

Postat 2019-08-04 14:22 | Läst 1147 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera