Levande skog

Min första fotobok.

I flera månader har jag kopierat och sorterat bilder och något måste man ju göra med alla bilder. Det är ju alldeles för sent så det har varit svårt att få kronologisk ordning på bilderna. Får försöka göra årsböcker i fortsättningen vilket skulle underlätta en del. Men har börjat med tre böcker, den första fick jag idag. Har inget att jämföra med men jag blev väldigt nöjd. Såg Bobs fotobok från Crimson och blev lite orolig hur min skulle se ut. Jag var in på Crimson men tyckte det såg komplicerat ut, begrep ingenting. Ifolor kunde jag ändå fatta något av. Den digitala versionen fick jag förra veckan, den var verkligen inte bra. Men var får man för 16 kronor. Min dotter tyckte jag skulle ta matta sidor men nu blev det blankt ändå, får ta matt nästa gång. Första boken är väl bara ett test från min sida. Inget genomgående tema förutom att jag försökt få lite sammanhängande bilder för varje uppslag. Hade tänkt skriva om bilderna också, ungefär vad jag skriver på FS men ändrade mig. Kände att det inte var nödvändigt här. Har två till i stort sätt klara men har inte skickat in dom ännu. Ett från mina besök i Jokkmokk och ett album med bara bilder på min fru från den tid vi träffades. Det är mycket blänk i de här bilderna så dom gör inte boken och bilderna rättvisa men man ser ändå hur det blev. 

Postat 2020-05-26 13:36 | Läst 1161 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Nya motiv för min kamera.

Naturbilderna har fått hamna i bakgrunden den sista tiden. Jag har ju fått annat att rikta kameran mot nu. Jag är dålig på att ta bilder på människor men det har blivit en del sista tiden. För flera dagar sedan hade vi bestämt att träffas och ha en grilldag vid ett vindskydd som vi ofta använder oss av. Vad vi inte visste då var att vädret inte skulle bli det bästa. Men vi chansade och trotts lite regn blev det en fin dag. Korvgrillning, kaffe, några matcher i kubb. Lite födelsedagspresenter i efterskott till några. Trotts regn och corona var vi fjorton stycken. Inte så mycket bilder men alla var mer än nöjda när vi åkte därifrån. Den första bilden är mitt äldsta och yngsta barnbarn. 

Fredagen bjöd istället på solsken och fint väder. Passade på att ta bilder på min dotter, svärson och deras barn i gröngräset. inte för att jag gillar det hårda ljuset men blev nöjd med de flesta bilderna. 

Postat 2020-05-23 22:48 | Läst 1083 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Kontroll av holkar idag.

Hade tänkt oss matgäster idag men det blev inte av. Så för att göra något så åkte jag för att kolla mina sparvuggleholkar. Vid tidigare kontroller så fanns det tecken på aktiviteter vid några av holkarna, fågelfjädrar, några döda fåglar och några möss. Vid dom två första låg det mossa, nästan ända upp till ingångshålet. Betyder att det förmodligen är talgoxen som kommer att häcka. 

Här har jag två holkar. 75 meter upp på höger sida finns berghällar. Där har jag en holk. I vägens riktning har jag en, även den på en berghäll. Det fanns ägg i båda, dock ingen sparvuggla, blåmes och talgoxe. Den här skogen ska avverkas snart på båda sidor. 

På väg upp stöter jag upp en ruvande tjäderhöna. Hon är inte lätt att upptäcka när hon ligger och trycker i blåbärsriset. Precis nere vid foten av granen ligger äggen. Berghällen börjar precis här till vänster. Jag tycker det är ynkligt att man måste avverka så nära inpå berghällarna. Hellre några meter upp på hällarna än några meter nedanför. Hänsyn kallar kyrkan det. 

Fyra ägg vilket förmodligen betyder att dom är nyss lagda. Borde finnas minst sex ägg, kanske 8 - 10 ägg. 

Innan jag åker därifrån går jag in på vänster sida av vägen och kollar upp den hänsyn man har tänkt ta. För snitslar med "Naturhänsyn " råder det ingen brist på. Företaget som tillverkar sådana måste gå med bra vinst. 

Tjäderhönan kommer troligen att lägga fler ägg. Hon ska sedan ruva i en månad. Jag är tveksam om kyrkan kommer att vänta med avverkningen så länge. Jag kommer absolut att hålla koll på det här. Börjar dom innan äggen är kläckta ska jag upplysa dom om tjädern. Sätta upp lappar runt boet. Sen får vi se hur det är med den lämnade hänsynen. Men jag vet som sagt inte när avverkningen börjar. 

Jag kollade ytterligare fyra holkar men inte heller i dom tyder något på att sparvugglan kommer att häcka. På väg hem hör jag några spillkråkor som ropar på varsina håll. Antar att dom just har bytt av varandra i ruvningen. 

Postat 2020-05-02 20:20 | Läst 1157 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera