Levande skog

Hade tänkt visa en annan bild.

Det var inte den här bilden jag tänkt visa. Jag har en som är tagen från samma position men på natten. Ovanför hustaket kunde man se kometen Hail Bopp. Nu kunde jag inte hitta den. Minns att jag inte var nöjd med den, det var alldeles för mycket blänk i snön i förgrunden. Så kanske ligger den i någon bortglöm låda. Den här är tagen någon gång på 80 talet. 

Här har jag många nätter lyssnat på pärluggla och slaguggla. Har även sett sparvugglan många gånger. Det var en äldre man som bodde i huset själv trotts att han var en bit över 80 år. Såg honom ofta sitta på sin grålle (traktor) när han plöjde potatislandet eller körde in ved. Tidigare hade han häst. 

I skogen bakom huset och bakom det grå traktorgaraget hade jag sparvuggleholkar. Blev dock ingen häckning i någon av dom. Men såg sparvuggla gjorde jag många gånger. På en grov gren som hässjestörarna är lutad emot hade slagugglan lagt sin ägg. Bilder som jag visat tidigare. 

Några gånger hade jag pratat med honom men oftast blev det korta samtal för han hade alltid något att göra. När han fick höra att jag fotat en sparvuggla i en av hans holkar utanför fönstret blev han intresserad. Det slutade med att jag en dag plockade ihop ett magasin diabilder och visade för honom. Han upplevde det väldigt roligt att det fanns så mycket fåglar på hans marker som han egentligen inte visste om. 

Några dagar senare satt jag i hans kök klar att visa bilderna. Lite småprat innan och han berättade om en vän som alltid hälsade på varje sommar men inte kunnat göra det längre. Jag började misstänka vem vännen var. När jag talade om att den mannen var en bror till min morfar blev han i eld och lågor.

Han pekade på mikrovågsugnen på köksbänken och sa att det här var det bästa han hade. Satte fram kaffekoppar och kokade kaffe. Min kopp var nog inte diskad på ett tag. Var rejält ingrodd men när han gick ut till frysen i hallen för att hämta bullar försökte jag stryka den ren men det hjälpte föga. Det var bara att tänka på något annat och dricka. Det smakade precis som vanligt, gott. 

Trotts sin höga ålder som jag tyckte hade han väl reda på vad som hände i samhället. Hedesunda hockeylag var han mån om och skänkte virke till en ny sarg till hockeyrinken. Precis som de flesta av oss så hamnade han på äldreboende och huset tror jag såldes. Idag står huset tomt och tråkigt nog har förfallet satt igång.

Postat 2020-10-31 00:37 | Läst 671 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tiden läker alla sår.

Den första häckningen av tretåiga hittade jag 2005. Tyvärr så var det den dagen ungarna hoppade ut. Tog några bilder men det var starkt solsken och alla bilder blev dåliga. Året efter hittade jag dom återigen. Nu i en gran, lite för högt upp för att kunna ta dom bilder jag önskade. Så dom fick vara ifred den gången. Lite kul sedan när granen föll. Just där tretåigas bohål var växte sedan kandelabersvamp. En ganska ovanlig svamp, ser ut som en fingersvamp. 

Men så 2007 hittade jag ett bo i precis lagom höjd. Kanske 160 cm upp. Tog med kamouflagetyg och nät som jag spände upp mellan träden. Efter någon timme hade jag tänkt avsluta fotandet och klev fram och började packa ihop mina saker. Medan jag höll på så kom hackspettarna fram och matade utan att ta någon notis om min närvaro. Jag var ju bara två meter ifrån. Inga varningsläten utan dom fortsatte matandet. Det blev många fler bilder naturligtvis. 

Jag brukar i mesta möjliga mån undvika gömslen. Man är då mycket friare att röra sig och se omgivningen. Det passar självklar inte vid alla tillfällen. Fåglar är olika individer även om det är samma art så uppträder dom olika inför människan. Det kan ju också betyda att man missar många bilder. Som den här bilden. En större hackspett sätter sig i boöppningen och den tretåigas ungar sträcker sig ut för att ta emot maten. Dom inser snabbt att det inte stod rätt till och smög sig in igen. Hade jag haft kameran på stativ hade jag kanske hunnit få dom med på bilden. Nu såg större hackspetten mig och gav sig iväg. 

Året efter, 2008 häckade dom tio meter från förra trädet. Lika orädda som gången före. En gång gick jag runt trädet, höll mig i pinnen som syns på höger sida. Samtidigt satt hackspetten vid boöppningen så som den gör på bilden. 

Ibland är det lätt att vara fågelfotograf. Det är inte jag utan min dotters kille som också var lite intresserad på den tiden. 

Bilderna 3, 4, 5 är från 2008. I min tidigare blogg visade jag när dom precis påbörjade bobygget året efter. 2009.  Det var samma par men tio meter åt andra hållet.  Alla gånger i asp. Eftersom asparna är levande och fortfarande växer så läker bohålen igen som ni ser på sista bilden. Vet man inte om det kan man inte tro att någon hackspett bott där. 

Postat 2020-10-29 18:57 | Läst 579 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Slagugglans revir.

Dom första slagugglorna hittade jag omkring 1980. Efter något år kände jag till flera revir som jag följde upp under många år. Idag har jag ingen kontroll på hur det ser ut. Flera ugglor häckade i holkar men holkarna är idag i så dåligt skick att dom inte duger eller så har dom följt med i skördarnas käftar och malts sönder. 

Ugglan på dagens bild är från ett revir som använts i många år. Första gången jag fotade dom var boet beläget i ett träd några meter från en trafikerad väg. Det blev ett populärt utflyktsmål för fotografer och allmänt intresserade nyfikna. Jag satte upp en holk i skogen intill en inäga en halv kilometer längre bort där paret häckade i några år. Efter ännu en tid hade dom flyttat in i en asp som stod någon meter bredvid aspen på dagens bild. Ganska långt upp. Trädet blåste av/omkull och lämnade en stubbe på någon meter där paret häckade i några år. Det röjdes runt boträdet och stubben blev mer och mer utsatt för påverkan och övergavs som bostubbe. I den här ihåligheten häckade ett par duvor en längre tid men slagugglan tog över boet. Vid den här häckningen tog jag många bilder på ungarna. Har visat dom här på FS några gånger. Sedan blev det några år då jag inte kollade upp ugglorna något mer tills jag hittade en ny holk som jag inte har satt upp. Vem känner jag inte till. Har visat den tidigare med tre ungar i holköppningen. Idag är även den holken flyttad. Den nya vägen skall gå precis där holken satt och ägaren till holken har förmodligen flyttat den. 

Det första häckningsträdet och den här aspen ligger ungefär en kilometer ifrån varandra. Det visar att är det bra förutsättningar med boträd och föda så är dom trogna sina revir. Självfallet har dom vuxna ugglorna bytts ut några gånger sedan 1980. 

Bilden tog jag 2008 med min Nikon D80 och 300 mm. 

Postat 2020-10-28 23:00 | Läst 680 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite utfyllnad.

Har inte fotat något sista tiden förutom mina barnbarn då. Därför får det bli bilder från arkivet. Några har jag visat förr. Hoppas dom fallit i glömska i så fall. Trodde inte jag hade så många bilder på spindlar men det kom fram några. Den första bilden har spindeln gömt sig men jag tycker nätet var ovanligt fint med vattendropparna. Så några bilder på tretåiga hackspetten trotts att jag nyligen visat en del. Har mängder med bilder på den men dom är ju tagen när spettarna matar och det blir väldigt många lika bilder. Försökt bryta trenden och tagit med två bilder där miljön och boträdet kan anas. 

Postat 2020-10-27 19:46 | Läst 649 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Det är störtskönt det här.

Hoppas jag får sova i mattes säng i kväll.

Postat 2020-10-26 22:07 | Läst 682 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa