Levande skog

Minnesbilder från Jokkmokk.

I brist på nya bilder så får det bli några bilder från Jokkmokk 2016. Här min dotter på en tur till Partafallet där man kan passera över Pärlälven på en hängbro. 

På väg tillbaks till bilen träffade vi på sångsvanar. 

Det här var den stora missen den resan. Ett par svartsnäppor parade sig på den här ön men jag missade allt. Nog fick jag bilder men av någon anledning missade jag skärpan på alla. 

På väg mot Muddus såg vi den här älgen i björkskogen.

I Muddus såg vi lavskrikor men dom var inte särskilt sällskapliga av sig. 

Målet var Muddusfallet. I branten på vänster sida häckade korparna. Även en pilgrimsfalk visade sig på andra sidan.

Postat 2020-11-30 23:30 | Läst 620 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Färglösa bilder.

Som jag flera gånger berättat använde jag mig av AGFA-film i början av min DIA-tid. Fick en del gliringar naturligtvis och man höll tyst om vilket filmval jag gjort. Fujifilm var det självklara valet. Färggrant skulle det vara. Men i mina ögon stämde färgskalan bra med Agfa. Kanske en av anledningarna till att jag gillade den Finske naturfotografen Heikki Willamos bilder som också använde AGFA.  Hans bilder i Hökskogen och Kaakkuuri Huuto är det bästa jag kan se. 

Några av dagens bilder har jag kanske visat tidigare. Men det här är några av mina bilder som jag själv gärna tar fram och tittar på. Kvalitè eller inte, ja det spelar ingen roll. 

Postat 2020-11-28 19:31 | Läst 802 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Bättre kan väl fågelbilder inte bli.....

skrev Björn i sin kommentar om mina orrspelsbilder i förra bloggen. Ja, kan dom det ? Allt är självklart en smaksak. Alla bilder kan vara bra på sitt sätt. När man ska sälja eller visa bilder i ett ämne som här bör bilderna ha ungefär samma färgton. När jag en gång i tiden sålde lite bilder försökte jag skicka in bilder som höll ihop på något vis. Orre under alla årstider som exempel. En duvhök som slog en orrtupp stod högt i kurs. Då slapp redaktören leta bilder på flera håll. Det var länge sedan, idag finns mängder av bra bilder på det mesta. Dagens bilder tog jag samma morgon som bilderna i förra bloggen men lite senare när solen kommit upp. Bättre eller inte är som sagt en smaksak. 

Postat 2020-11-26 23:07 | Läst 682 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Mitt sista orrspel.

Efter att ha tillbringat hundratals nätter på orrspel sedan 1970 - 2000 så tog det plötsligt slut. Antalet orrar sjönk de sista åren och jag satsade på tjäder därefter. Under 2000 talet har det på sin höjd blivit 4, 5 besök. Dagens bilder är från sista besöket 2016. 

Postat 2020-11-22 19:56 | Läst 679 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

I min förra blogg...

berättade jag om vår första resa till Finland. Vi tillbringade sommaren hos Ritas morbror i Kankkila. Efter den här sommaren tappade vi kontakten med hans yngsta grabb. Han flyttade till Australien där hans äldre broder redan var. Genom Ritas kusin i Salo, syster till grabbarna fick vi reda på att han hade två flickor. Min två döttrar letade på facebook och lyckades hitta en av dom i Australien. Efter det har dom haft kontakt genom FB. Dom släktingar som Rita och jag hälsade på och var uppvuxen med är borta sedan länge därför tycker vi att det är trevligt och viktigt att nästa generation håller kontakten. När hans flickor var i Moskva kom dom på att nu när vi är så nära åker vi till Sverige och Finland och hälsar på. Några släktingar i Australien har dom inte men så många i Skandinavien som dom tidigare inte kände till. Deras mamma var av Kinesiskt ursprung men uppvuxen i Malaysia. Men jag tror inte dom har någon kontakt på den sidan.

2012 var det så dags. Vi var naturligtvis väldigt nyfiken på dom och dom överraskad över hur många kusiner och släktingar dom hade här. Kan tänka att det var svårt att hålla isär alla och förstå släktskapet. 

Så var det blodpuddingen då. Inte så gott ser det ut som. Men dom åt och var nyfiken på all mat som deras pappa pratat om. Lihapullat, makkara. Köttbullar och korv hade dom aldrig ätit. Kan tänka att mammas matsedel från Malaysia ser annorlunda ut. 

Några turer runt om i grannskapet blev det naturligtvis. Gysinge, Högbo och en shoppingtur till Gävle. Här till gamla Gävle.

En hockeymatch var självklar obligatoriskt. Hur dom upplevde den vet jag inte men dom ser ut att ha kul i alla fall.  Överraska blev dom när dom återkom efter något år och lilltjejerna hade vuxit om dom.

Att hålla kontakt idag är helt något annat än på 70 talet. Nu kan man ha direktkontakt med någon på andra sidan jorden. Facetime heter det visst. Har aldrig hört uttrycket förr. Skönt att även deras pappa hann få träffa din faster, min svärmor innan hon gick bort. Här pratar han med henne ser jag i den lilla rutan. Martti kom även han hit året efter.2013. 

En av systrarna arbetar och bor i London och har hälsat på flera gånger, bl.a. vid en julafton som jag skrev förra gången. Minns inte vad hon fick att äta men det var inte blodpudding. Gävlebocken hade hon aldrig hört talas om.

Vill poängtera att jag inte tagit alla bilder själv. 

Postat 2020-11-21 15:58 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa