Levande skog

Vacker träkyrka.

 När vi är på resa någonstans händer det ofta att vi stannar vid någon kyrka. Den här finns vid en plats som heter Källbacka. Ligger i närheten av Kåbdalis för dom som vet var det ligger. 7 ? mil från Jokkmokk. Gjorde två besök till kyrkan. Min yngsta dotter var mest intresserad av hur det såg ut på utsidan. Tittar på skötseln och kollar namnen på gravstenarna. Vill gärna veta vad det var för människor. Hon jobbar på kyrkan här hemma och tycker det är ett intressant jobb. Några veckor senare är det min äldsta dotter som är med. Efter fotografering och fikat utanför vill hon sitta sig i kyrkan och som hon sa sitta där inne och bara känna tystnaden. Enkel men vacker. 

Postat 2021-08-28 00:37 | Läst 414 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Minnesbilder.

Egentligen minns jag inget av bilderna trotts att jag själv finns med på två. Har ändå minnen från tiden, slutet av 50 talet. Det har varit lite turbulent tid just nu med alla översvämningar i källarförråd hos sönerna. Det har medfört en del ommöbleringar även här hemma. Lådor efter min morbror men även min mamma som jag inte gått igenom ordentligt har kommit fram. Vad man hade för kameror på den här tiden kan man undra över, ingen Leica är säkert. Förmodligen en plåtkamera med bälg. Men kamera var nog inget man prioriterade den här tiden. Bilderna har ett värde trotts den dåliga skärpan. 

Den här bilden borde vara från slutet av 30 talet. Det är min moster till vänster min mamma i mitten och min morbror. Jag vet precis var bilden är tagen. Man kan se en väg ner efter slänten mot ån. Även en bro. Den har jag själv passerat över många gånger. Dels när vi skulle gå till badet men även när vi skulle meta mört. På bilden är slänten där bort utan träd. Idag är det helt igenväxt med lövskog, sly. På bron hade min mamma en skräckupplevelse som följde henne hela livet som hon berättade om många gånger. En skolkamrat drunknade och flöt under bron när hon stod där. Själv kunde hon inte simma. 

Min morbror till vänster. Hans stora intresse från den här åldern tills han blev vuxen var flygplan. När vi var små fanns det alltid något flygplan i balsa på gång. För några år sedan lade jag ut en bild på en sida " Gamla Valbobilder " för att få namnen på några medlemmar i den orkester han spelade. Lite förvånad blev jag när någon skrev " Jo då flygarn känner jag igen ". Det hade jag aldrig hört förut. Var tvungen att fråga honom. Jo han hade öknamnet flygarn hela uppväxten, något ingen av oss vetat om. 

Den här bilden har alltid stått i bokhyllan. Den enda bild där vi alla syskon finns på samma bild. När bilden togs har jag naturligtvis inget minne av. Fåtöljen (grön) och dockan med den virkade klänningen minns jag. Min syster bodde inte alltid hemma hos oss andra. När hon blev sur på mamma flyttade hon till mormor och morfar. När det skar sig där flyttade hon tillbaks. Så höll det på några år. Det var lite senare än när den här bilden togs. Idag är alla utom minstingen döda. 

Bilden har jag inget minne av. Borde vara min syster som tog den. Ingen skärpa men den väcker minnen. Julafton hos mormor och morfar var något alldeles extra. Kakelugnen till vänster om bordet värmde gott. Julgranen med allt glitter och änglahår, kulor, änglar och tomtar. Mormors gran väldigt fin. Vi var inte bortskämda med massor av paket. Men vi visst att när moster kommer från Stockholm har hon alltid något extra med sig. För min del var det ritblock, pennor, kritor och vattenfärger. Det blev även ett Märklintåg en gång. 

Julmaten var också annorlunda än idag. Lutfisken var obligatorisk liksom grisfötterna. Fisken åt jag men det var mest för den goda såsen. Julskinkan var heller inte som dagens skinkor. Halva skinkan var bara fett. Men den delen smög man undan. Julmaten spred en behaglig doft i lägenheten. Ett tillfälle jag särskilt minns var när vi skulle gå hem och regnet vräkte ner. Men vad gjorde det när man är på väg hem för att leka eller kanske rita några tomtar i ritblocket. 

Postat 2021-08-26 20:02 | Läst 476 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det här såg märkligt ut.

En dag när vi befann oss vid en badplats och tittade mot andra sidan stranden fick vi se något märkligt. Jag har försökt ta reda på vad det är men har väl inte lyckats så väl. Nu tror jag bara, vet inget säkert. Det är förmodligen flytande stugor att hyra. Hur långt ut man kan åka ut med dom vet jag inte. I byggnaden med alla stockar finns förmodligen också rum men även tillhörande bastu intill varje rum. Innanför i mitten av flotten är det öppet så man även kan bada vintertid. Gissar att hyresgästerna är Kineser och Japaner med tjock plånbok. Platsen är Haralds i Norrbotten. 

Postat 2021-08-23 22:23 | Läst 610 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

En himla massa bilder.

Det blir ett utskällt motiv idag. När man kväll efter kväll tittar ut genom fönstret och ser när solen går ner och färgar sjön röd så kan man inte motstå att ta fram kameran. Det blir varje gång så intensivt rött. Det har genom åren blivit många bilder från trätrallen på utsidan. Alla utom dom tre första är från stugan. 

Postat 2021-08-20 23:50 | Läst 423 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Regn kan vara rolig också.

Regnet har ställt till oöverskådliga problem här i Gävle. Tänker på alla källare som blivit vattenfyllda. Mina två söner drabbades, särskilt den äldsta som fick skador för åtskilliga tusenlappar. Men barnbarnet tänker inte så mycket på problemen utan tycker det är ganska roligt med vatten.

Postat 2021-08-19 15:03 | Läst 426 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 Nästa