Inställd skogsutflykt.

Hela veckan har jag varit inställd på att åka till skogen i dag fredag. Det blev inget, det tog emot. Har nog skrivit det vid några tillfällen hur jag satt mig i bilen, åkt iväg men vänt hem efter ett tag. Nu ångrar jag mig redan innan jag kommit utanför dörren. När jag ska till "min" skog ska jag först passera ungskog, kalhyggen, exploaterade torvmossar och vägbommar. Det blir bara för mycket.

 I sin jakt på sjuklig lyx gör vissa människor vad som helst. Är man inte intresserad av skog och natur skiter man i hur det ser ut. Fjällstugan och skidbackarna är viktigare än all natur i världen. Vi samtalade med en stuguthyrare uppe i Jokkmokk. Frågade vad det kostade. 6 - 8.000 tusen för en natt. Vi hade billigare stugor förr men ingen ville hyra dom. Det räckte inte med säng, bord, toa, dusch och spis. Man vill ha något lyxigare.

För många är skog skog bara det finns träd. Träd i räta rader.  Så är det inte i min skog. Det ska vara som kyrkan skriver på sin hemsida, Vår strävan är att skapa livsutrymme för skogens alla arter. Jag står för min åsikt. Kyrkan knäpper händerna och hoppas ingen avslöjar dom. Tillsammans med Stora Enso måste kyrkan tillhöra dom värsta skövlare och miljöförstörare som går att hitta.

Igår skickade jag brev och bilder till biskopen i Uppsala och undrade vad han tycker om guds skapelse och vad han tycker om hur kyrkan behandlar den. Väntar nyfiket på hans svar.

Den ansvariga för kyrkans FSC policy visar upp sig leende på en fjälltopp. Naturintresserad ??? Kanske har hon flugits dit av chefernas privata flygplan eller använder man vingarna när man jobbar inom kyrkan.  Är man minsta naturintresserad kan man inte bidra till att skogen skövlas så här. Det är som jag sa till kyrkans förvaltare som jag träffade vid ett av skifterna som skulle avverkas. Du har så bra betalt så du skiter i allt vad naturvård heter, för annars får du sparken. Hans uttryck sa, Ja så är det.

Vill jag att ingen skog ska avverkas vilket kan man tro när man läser min blogg. Jo, självklart ska vi nyttja skogen, men sedan 50 - 60 talet har vi huggit sönder hela skogsbeståndet och jag anser att all naturskog som finns kvar skall lämnas orörd. Dessutom måste omloppstiden fördubblas. Att den är 70 - 90 år har skogsbolagen bestämt. Alla bolag är certifierade, bryter man mot den ska man straffas. Fanns det någon inom alla bolag som fick ställas till svars skulle det förmodligen fungera. Det finns något i lagen som heter miljömål som ingen följer. När jag pratat med förvaltarna i skogen skyller dom på regeringen när dom inte längre kan försvara sitt handlande. Dom kräver att vi avverkar och planterar nytt. Något som bolagen tycks ha fattat men miljömålet har dom ännu inte begripit sig på. Pratar jag med politiker så vet dom inget om skog. Skogsbolagen får sköta sig själv.

Lägger även idag in ett avsnitt av Uppdrag granskning som visar hur det går till. Om ni orkar så tycker jag ni ska titta. Håller på ca: 45 minuter, det visades på TV för ungefär ett år sedan. Det handlar om IKEA:s skövling av rysk urskog. Själv handlar jag aldrig mer på IKEA. Skulle möjligtvis var lingonsylt då. Den är ju plockad i den Svenska urskogen enligt etiketten på burken.  WWF har säkert gjort bra saker men jag skänker aldrig pengar till dom. Dom lever på mutor från bolag som skövlar vår egen och andras natur. Hur mycket pengar som försvinner till ersättningar törs jag inte tänka på. Generalsekreteraren har 92.000 i månaden. Gör han rätt för dom pengarna ? Kung Carl XVI Gustaf sitter som någon hedersmedlem. Arbetar man för naturens bästa ska man kämpa för naturens bästa. När det var dags att dela ut pris till Alva Snis Sigtryggsson som kämpade för naturens bästa i Ojnareskogen då vägrade kungen ge henne priset. Han gick nordkalks väg. Kung ynkrygg !

https://www.youtube.com/watch?v=ZbnXXhVYP7o

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2015-02-20 17:42 | Läst 2164 ggr. | Permalink
Du är en god skribent Sten! Dina texter är som en röd fana! Såg programmet om skövlingen av rysk urskog när det gick, inte gjorde det mig glad, men upplysande och tragiskt. Känner igen mig i detta med att inte ta mig ut i skogen så mycket nu för tiden. När de högg ned en av mina favoritskogar för något år sedan var det som lusten gick ur mig och att besöka de små plättar som finns kvar här och där lockar inte. Samtidigt längtar jag och saknar otroligt mycket mina vandringar i timmar i skog som är orörd av tidens skogsbruk. Ha det bra! Yvonne
Svar från Sten Björklund 2015-02-20 22:54
I början av 70 talet var jag ofta vid en plats som heter Leverbyn. En halvmil ifrån Töksfors. Mannen vi bodde hos hade egen skog och jag tillbringade många timmar med att fota blommor i den skogen. På vintern åkte vi skidor flera kilometrar till en tjärn för att fiska. Jag minns mycket väl de här turerna genom skog och över myrarna innan vi var framme. Idag vet jag inte hur det ser ut men jag antar att skogen är borta. Att göra sådana här utflykter idag är omöjligt, I alla fall här hos mig. Det finns heller ingen anledning, vad ska jag göra i tät ungskog och dikade kalhyggen. Önska dig en trevlig helg !
Sten
Mycket bra skrivet o mycket fina bilder, undrar om inte korruptionen är det största hotet i världen, och den har tyvärr kommit till vårt land, om än i nån sorts legaliserad form. Ha det gott, LO
Svar från Sten Björklund 2015-02-20 23:05
Tack Lars Olov för din vänliga kommentar. I kvällens nyheter berättades om att en av bankcheferna fått löneökning. 6 milijoner. Sammanlagt blev det 17 miljoner om jag inte minns fel. Märkligt också att dom har inte råd att betala sina resor och boende själv när dom måste fara mellan sina uppdrag.
Sten
Tack för din text, bor i skövlade Bergslagen och snart har vi bara ungskog (produktionsskog) kvar, små sparade snuttar här och var. Nej, avverkningsstopp på alla äldre skogar, vi måste fortsätta kämpa och skapa opinion / Med vänlig hälsning Jan-Olov Brask Björsjö Malingsbo Kloten.
Svar från Sten Björklund 2015-02-20 23:21
Tack Jan-Olov !
Det första riktigt stora hygget jag såg här i Gästrikland var uppe vid Jädraås. 1/2 mil före platsen där lavskrikorna håller till. Kittan. Naturfotografen Alf Linderheim har bilder på hygget i någon gammal årsbok från SNF.
Min fru är född i Filipstad och har bott på många platser i Bergslagen. Hällefors, Fredriksberg, Avesta, Horndal och några till. I början av 70 talet var vi i trakterna av Fredriksberg för att plocka hjortron. Jag minns inte var men det var lite chockartat när vi stannade vid ett hygge, när vi tittade runt om fanns inte ett träd. Man kan säga att det var min första kontakt med det hållbara skogsbruket.
Sten
Mycket bra skrivet, och man får sig verkligen en tankeställare! =)
Fortsätt så! =)
Allt Gott!
Svar från Sten Björklund 2015-02-21 10:53
Tack Helène !
Man är glad för varje människa som inser att det är något fel. Ofta inser man inte förfallet förrän man själv får det inpå knuten. Ha en bra dag !
Sten
Det är bedrövligt hur skogen behandlas men dina bilder från skogen är desto trevligare att titta på.
Den översta där ser trädet ut som om den byggt en koja över dig själv, vi får kanske ta och bygga en koja över hela skogen.
Svar från Sten Björklund 2015-02-21 13:43
Det översta trädet är från dina trakter. Tyvärr vräkte dom omkull det när det avverkades. Det var en väldigt fin skog med många hotade arter.
Sten
Margareta Cortés 2015-02-21 14:06
Synd, det finns mycket skog uppe runt Sällvallen men tyvärr är de ganska klåfingriga även där. Ibland då vi kommer dit så tror man att man kört fel.
Kyrkan lämnade jag för decennier sedan, och det gjorde jag rätt i för vad jag läst om den så lär det vara en av de sämre arbetsplatserna i vårt land. Dessutom är den full av människor som inte vill ha kvinnliga präster, bland det dummare jag hört. Jag gillar ditt engagemang i skogen.
Svar från Sten Björklund 2015-02-21 18:27
Tack Ingemar !
Man försöker men skogsbolagen bryr sig inte. Förhoppningsvis kommer ett skogsskifte som jag raportera till skogsstyrelsen att klara sig. Kommer på vårsidan leta rödlistade växter på några ställen. Det tycks vara enda sättet att få dom att avstå avverkning. Jag har rapporterat fyra fem tjäderspel men dom är avverkade.
Sten
Numera kan ett kalhygge vara "vackert" beroende på vem man frågar, själv tycker jag att alla hyggen ser för jävliga ut. Undrar om någon Lavskrika eller Tofsmes satt i juryn?
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=715894#post715894
Svar från Sten Björklund 2015-02-22 12:15
Inte är dom vackra. Visst har jag sett en del bilder som är fotografiskt fina från något hygge. En natthimmel med frötallar i förgrunden eller ett mindre hygge med rallarros och dimma. Men jag avstår dom gärna. I början av 70 talet kunde man plocka lingon på hyggena, man kunde ta sig fram. Nu kör man sönder så mycket att det kommer inte vara återställt förrän om 60 - 70 år, om ens då.
För ett år sedan pratade jag med den man som brukar ringmärka lavskrikorna uppe i nordvästra Gästrikland. Han har följt lavskrikorna i 20 - 30 år och han konstaterade att reviren minskat med 50% under den tiden. Våra mesar och hackspettar är de stora förlorarna i skogen. Själv tycker jag också att vår vanligast trastar minskat väldigt mycket i mina trakter. Tack Samuel för din kommentar och att du står på rätt sida.
Sten