Jag är ingen datanörd.

När det gäller foto så vill jag inte påverka bilderna så mycket med fotoshop och bildbehandling utan tycker bilderna ska vara klar i kameran och ge en bild av verkligheten så gott det går. Inga överdrivna färger o.s.v. Trotts allt kan en bild med sned horisont  behöva rätas upp, mörkas eller ljusas upp en del eller beskäras ganska ordentligt som dagens enda bild. Mosippor från förra året. 

Data och internetspråket är ganska främmande för mig. Allt måste ändå göras via dator idag så något har jag ändå tvingat mig att förstå. Oftast med hjälp av mina söner och döttrar. När det börjar krångla och man måste kontakta operatören sitter man där som ett fån. Frågorna haglar över en och personen på andra sidan undrar nog vem han talar med. 

På området har vi en innergård. Här ligger kablarna nergrävda i marken och alla går till ett rum där elcentralen finns. Jag misstänker att här finns också någon central för bredbandskablarna. Hur det är vet jag inte, frågade hyresvärden som inte visste. Frågade internetoperatören som inte visste. Dom sitter ju på en helt annan plats. 

För några månader sedan när jag var uppkopplad ( utan problem ) var jag tvungen att gå ut till bilen för att hämta en sak. På väg ut stod dörren till rummet där ute öppen. Jag tittade in ifall någon glömt dörren. Där stod en man med näven full med kablar. När jag kom in hade jag inget internet längre. Allt tog några minuter. Jag misstänkte direkt att något var fel där ute så jag ringde operatören. Inget fel i mitt område fick jag till svar. Jag har även telefonen genom internet så den fungerade inte heller. Efter flera samtal under veckan skulle dom äntligen åka ut å kolla under fredagen. Å se där, nu fungerade det igen. Dåligt att det skulle ta en vecka för att lösa problemet. 

Sedan början av Juni blir det nya problem. Varje dag efter kl. 16.00 dör uppkopplingen. Kommer igen på morgonen därefter. Fungerar problemfritt NÄR det fungerar. Inga problem i mitt område. Efter flera samtal blev det äntligen slut på avbrotten den 13:e Juli. 1 ½ månad. Nu dyker nästa problem upp. Jag kommer inte in på några sidor. Sökningen jobbar och jobbar men kommer inte in. FB är helt omöjligt. Fotosidan kommer jag in på men kan oftast bara se den första bilden på bloggarna, finns det fler bilder orkar den inte ladda upp bilderna. Kommer in på flera sidor men kan inte gå vidare. Åter igen flera samtal för att få höra att det är min dator det är fel på, vilket är mycket möjligt men jag är väldigt tveksam. Har testat två bärbara datorer direkt i vägguttaget och dom har heller inte fungerat. Så hur det här ska sluta vet jag inte. Den som lever får se heter det ju. 

Inlagt 2017-07-17 10:37 | Läst 306 ggr. | Permalink
Jag har tur och bor ihop med en proffsdatanörd, annars skulle jag bli tokig. Gillar din bild och det annorlunda utsnittet. Ibland blir det bra med lite vågad beskärning.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund   2017-07-17 11:48
Tack Lena !
Själv kan jag inte mycket och tyvärr har jag inte lust att ta in så mycket heller på grund av alla nerladdningar och knappande hit och dit. Allt på engelska också och den kan jag heller inte skryta med.
Bilden hade för mycket himmel så jag tyckte den blev bättre så här. Blir omständigt att ladda ner fler bilder så därför fick den bli en liten variant.
Sten
Jobbigt med internet som inte fungerar, vi fotografer är ganska beroende av det. Hoppas det löser sig så småningom!
Beträffande det här med bildbehandling tänker jag så här: även på den analoga tiden gjorde åtminstone jag en del bildredigering när jag förstorade bilderna från filmen jag framkallat. Först och främst genom att välja utsnitt. Inte bara lutande horisonter utan beskära bilden på lämpligt sätt, jag har alltid haft svårt att se det perfekta utsnittet i kameran. Sen valdes papper - normalt, hårt, mjukt osv och även en del som efterbelysning av mörka partier och skuggning av för ljusa.

Nu med digital fotografi är allt det där så otroligt mkt enklare och möjligheterna också mkt större. Med färgbilder blir det också så många fler faktorer som ska vara rätt för att det ska bli en bra bild, färgmättnad och färgtemperatur framförallt. Men jag tror att jag förstår vad du menar, det finns många fler som uttryckt att dom är trötta på att bilderna görs i datorn och inte i kameran, Tobbe tex. I grund tycker jag dock det är roligt att leka och experimentera lite och överdriver färg och kontrast medvetet då och då men då är jag mer ute efter en känsla än att visa precis hur verkligheten såg ut. Allt det här inte sagt i polemik mot dig, din blogg gav mig bara lust att skriva om hur jag tänker i dom här frågorna. Ha det gott i sommaren!/ Björn T
PS Fin bild med backsipporna i förgrunden som får dominera bilden!
Svar från Sten Björklund   2017-07-17 12:36
Tack Björn !
Det är väl så att jag saknar den där experimentlustan och därmed blir det inte av att testa. Jag har dock inget emot att man påverkar bilden om man står för det. Själv är jag inne på att med bilder berätta om mina utflykter i naturen och då inte förvränga något. Den första kommentaren jag fick här på fotosidan fick jag av Monica Dahl. Hon " gjorde " många bilder och inte vilka bilder som helst. Jag blev mäkta imponerad av henne. Ing-Marie Sjödin är också en som kan " göra " bilder och gör det mycket bra.
Nej då jag är inte alls emot det men jag själv gör bara det jag skriver här ovan, som för min del räcker.
Sten
Hej! Fy vad jobbigt med detta trassel! Var det en av dessa 'koppartjuvar' som var i farten, eller var det någon annan som var där.. Koppartjuvar är ju för bedrövliga, ställer till med 'tågstopp' och annat elände där säkerheten äventyras p.g.a. detta..

Själv så fotar jag numera alltid i RAW format och då krävs det redigering i en bildhanterare för att det ska likna verkligheten.. annars blir bilden nästan grå och tämligen färglös.. Tycker ibland att vissa bilder på Fotosidan ser väldigt onaturligt bleka ut, kanske det är RAW bilder där man bara gjort om dom till JPG och inget mer.. Själv använder jag Lightroom till mina RAW bilder och 'stöttar' även den färdiga JPG bilden lite i Photoshop. Jag är glad att jag kan välja hur bilden skall se ut, istället för att ingenjörer i Japan bestämt detta när dom konstruerade bildprocessorn i kameran.. Men JPG från kameran blir ändå tillräckligt bra många gånger..

Minns att jag var rätt sur när jag höll på att lära mig foto i början på det analoga 80-talet. Körde i början med negativ färgfilm och experimenterade en hel del med olika exponeringar i kameran, men när man fick tillbaks 'färgkorten' så såg ändå alla olika exponeringar lika ut.. De maskiner man hade för framkallning och papperskopior kompenserade för mina olika exponeringar, så jag såg ingen skillnad.. Sen blev det diafilm istället.. då gick det att se skillnaderna.. som bekräftade mina exponeringar på ett mer riktigt sätt.. Hoppas det löser sig med dataproblemen, det blir ju väldigt trist annars!
Hälsn!
Svar från Sten Björklund   2017-07-17 13:34
Nej det var allt en behörig person i rummet där borta. Vad han kom ifrån vet jag inte, det är ju även en central för elen i området. Lite jobbigt i alla fall. Jag vill tro att det är operatörens fel, dom tror på min dator.
Jag kör med JPG hela tiden. Visst har jag upplevt att det blivit konstiga färger ibland men i det stora hela är jag nöjd. Om mina bilder ser konstiga ut får andra bedöma. Det är ju sällan man får negativ kritik, kanske på grund av artighet.
Sten
Hej Sten, jag är nog ganska tekniskt intresserad. Med mina egna erfarenheter med internet så är att det sällan (nästan aldrig!) det är min egen dator det är fel på: Att ringa olika tekniska supporter kan vara antingen roande eller irriterande beroende på hur jag tar det, för okunnigheten i andra sidan av luren, eller ointresset brukar vara massivt. Så jag förstår din frustration. Jag skyller inte på de som är satta att svara i telefon, de har väl fått en begränsad manual de skall följa.
Att sedan den du ringer inte vet vad som sker med omkopplingsstationerna nära dig, är ingen överraskning. De har nog väldigt sällan tillgång till information om det, och kanske är det helt olika företag; en sköter trafiken, en sköter prylarna, en tredje installerade allt.
Oavsett är det skönt att se på blommorna.
Svar från Sten Björklund   2017-07-18 10:17
Hej Stefan !
Datorer är verkligen inget jag förstår mig på. Hade jag inte barnen som hjälpe mig så hade det nog inte funnits någon dator i mitt hem. För ett par år sedan hade jag mycket problem men har efter det fungerat klanderfritt. Några händelser som jag beskriver här ovan gör mig fundersam. Samtidigt som internet började krångla pågick en renovering av lekplatsen ( sandlådan ) här utanför. EU har bestämt att det ska vara 3 dm djup i sandlådan. När grävmaskinen började gräva gick jag ut och undrade om dom kände till att bredbandskablarna ligger under sandlådan. Nej då, ingen aning. Fick det underliga svaret att vi är inte intresserad förrän vi gräver av den, före det berör det oss inte. Min dator är gammal och det kan mycket väl vara den. Tyvärr tillåter inte plånboken att jag köper en ny just nu men det ska väl bli så småningom. Just nu kom jag in på min sida men det går inte att knappa runt på bilder och blogg. Jag får fram kanske en tredjedel av bilderna, de flesta bara till hälften.
Sten
Hej Sten, det är ett tag sen jag varit inne på din blogg (jag har tillbringat lite tid framför datorn de senaste månaderna ...), och hittar en massa fina bilder! Bl.a. sparvugglorna: en art som jag alltid önskat få i någon holk. En härlig fågel. Trevlig fortsättning på sommaren!
- hawk
Svar från Sten Björklund   2017-07-20 22:40
Tack Håkan !
Sommaren blev inte som jag planerat. Hade tänkt tillbringa sommaren i Jokkmokk men tyvärr fick jag skrinlägga de planerna. Hoppas få möjlighet att åka senare. Fick fota sparvugglan istället och det var riktigt roligt att få den i holk igen. Tyvärr är platsen inte den bästa för att fota ugglan. Hade gärna tagit bilder när hanen överlämnar maten till honan men det gjordes alltid högt uppe i träden. Missade också ungarnas uthopp. Har ändå ganska många bilder från förra gången dom häckade i holk på samma ställe. ( 2012 ). Dessutom blev det en del bilder på mindre hackspetten som jag inte har sedan tidigare.
Problemet just nu är att min dator håller på att lägga av.
Sten