Jag är smått galen i gammal skog.

Något de flesta kanske redan förstått. Att vandra i skog med flerhundraåriga tallar. Granar full med hänglavar. Mängder med stående och liggande torrakor, ja då stannar jag upp och synar träden på nära håll. Att man sedan kan se lavskrikan, lappmesen, älg och kringströvande renar är helt fantastiskt. 

Där gränsen går tar ungskogen vid. På norra sidan ligger snön kvar. 

Inlagt 2018-05-16 17:11 | Läst 370 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Det var en präktig naturens konstsamling du hittat, och visst utstrålar gamla stubbar och torrakor mycket skönhet. Alla är givetvis fina, men nr. fyra från slutet får mitt särskilda gillande i dag. Mycket fina bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Sten Björklund   2018-05-17 09:26
Tack Stig !
Det här är verkligen en miljö som jag tycker om. Man hinner inte så särskilt långt för man snubblar på saker som måste förevigas hela tiden. Reservatet ligger i direkt anslutning till det betydligt större Pärlälvsreservatet. Får jag bara mer tid ska jag ta mig an det också.
Sten
Oj vad fint! Naturens egna konstutställning.. den är nog alltid bäst! Tur att du har ditt intresse så att vi får se sånt här fint från riktiga skogar!
Hälsn!
Svar från Sten Björklund   2018-05-17 09:33
Tack Jan !
Ja här trivs jag verkligen. Trotts allt så är många träd påverkad av människor. Förmodligen samer som fällt träd för att underlätta för renarna att komma åt hänglavarna. Något som förmodligen gjort för mer än hundra år sedan. Jag har grävt ur och plattat till botten på några stubbar i förhoppningen att det ska passa någon uggla i framtiden.
Sten
Exakt. En gammal skog är fylld med konstverk, bara så värdefullt och vackert.
- hawk
Svar från Sten Björklund   2018-05-17 09:37
Tack Håkan !
Får jag bara möjlighet ska jag besöka Stora Sjöfallets nationalpark. Det är ganska långt dit så det gäller att välja en dag med lämpligt väder. " Fuktigt väder " Inte långt från naturrummet är det skog som förmodligen aldrig rörts. Risken är väl att det blir svårt att åka därifrån.
Sten
Du kan konsten att visa hur riktig skog ska se ut, väldigt fint! Närbilderna på stubbar och grenar är fascinerande , inte mint dom fina färgerna från kåda. Själv har jag inte riktigt klart för mig varför träden, åtminstone tallarna, växer under vridning? Tror jag läst eller slagit upp nån gång men kommer inte ihåg. Coreolikraften kanske? Det är väl den som gör att när man tappar ur badvattnet bildas det alltid en vattenvirvel. Hälsningar/ Björn T
Svar från Sten Björklund   2018-05-17 12:45
Tack Björn !
Ska inte gå in på varför dom blir vridna, för det kan jag inte. Något med tillväxten på fibrerna. Den där färgglade stubben hittade jag för två år sedan. Det är sådant här som gör det så roligt att gå omkring i sån här skog.
Sten
Väldigt fint när det får vara i fred det gamla, en död i skönhet brukar jag tänka. Särskilt den fjärde underifrån uppskattas.
Svar från Sten Björklund   2018-05-17 12:36
Tack Stefan !
Det finns mycket att upptäcka i en sådan här skog. En sådan här stubbe gör en särskilt glad. Jag har fotat den förr, det som gör skillnad är ljuset. Hoppas få möjlighet att gå in i Pärlälvsreservatet någon gång längre fram. Det ligger vägg i vägg kan man säga.
Sten
Flera utsökta bilder, men den fjärde nerifrån är IMPONERANDE! Skulle jag kunna tänka mig ha som posters på väggen! Bravo! 👏
Svar från Sten Björklund   2018-05-17 09:42
Tack Ragnar !
Det är svårt att slita sig från en så fin stubbe. Har fotat den flera gånger och det lär bli fler. En sak jag lade märke till när jag kom hem är det svarta hål uppe till vänster. Där har förmodligen någon insekt lagt sina ägg och larverna fått växa till sig. Vet tyvärr inte vad.
Sten