Jägare utan vapen.

I morgon börjar älgjakten så idag gick jag upp för att fylla på fågelfrö vid kojan i skogen. Har varit ifrån några dagar och till min förvåning var automaterna tomma. Jag behövde bara prassla med påsarna så satt småfåglarna runt mig och väntade. Nötskrikorna väntade längre bort. Brukar aldrig träffa på någon människa här uppe i skogen men idag träffade jag en jägare. Jag undrade om han tjuvstartade på älgjakten men han hade inget vapen. Han var ute för att träna sin hund för harjakt. Han hade varit med länge och vi hade en diskussion om tillgången på älg, hare och skogsfågel. Han tyckte att tillgången på vilt nu är i botten.  

På eftermiddagen åkte jag och min dotter till björkskogen vid Medskogssjön. Tyvärr hade björklöven fallit av och det blev inte som vi tänkt oss. Några bilder måste vi ändå ta. Några djur såg vi inte men det var färggrant i skogen.

Talgoxen hittade något ätbart i tallens grova bark.

Inlagt 2012-10-07 21:31 | Läst 2354 ggr. | Permalink
Bilden med björkstammarna är fantastiskt fin. Något man kan titta länge på, fascinerande!
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2012-10-08 21:23
Tack Lena!
De här björkarna är vackra i alla väder men man hoppas att komma när ljuset bjuder på det där lilla extra.
Sten
härliga bilder sten=)
peter
Kul att se den vackra björkskogen där jag själv har varit och fotograferat några gånger genom åren.
Svar från Sten Björklund 2012-10-08 21:37
Hej Lars-Göran!
Varje gång man passerar kastar man naturligtvis en blick mot de här björkarna. Hade hoppats att löven skulle sitta kvar och solen skulle lysa igenom stammarna. Tyvärr befann sig solen för långt till vänster och molnigheten tilltog.
En trevlig utflyckt blev det dock.Det är inte så långt bort så det blir väl fler tillfällen.
Sten
Eftersom jag är inne i en period där jag fotar mesar så måste jag kommentera talgoxen på den vackra furustammen.
Fina bilder allihopa men just den faller jag för.
Svar från Sten Björklund 2012-10-08 22:05
Kul att du gillar just den här bilden. Jag tar gärna mina fågelbilder med korta telen. Den här med 85 mm. Vill gärna få med miljön runt fågeln. Gunnar Brusewitz bildseende har etsats sig fast.
När jag hängde upp talgbollar och fyllde på frön var den här talgoxen fullt upptagen av något i barken, så jag var tvungen släppa allt och ta några bilder. När jag tog bilden reflekterade jag inte så mycket på bilden men när jag kom hem och tittade i datorn tyckte jag nog att jag kan visa den.
Sten
bebi 2012-10-08 22:24
Mina bildtanker lutar åt samma håll just nu. Bytt ut mitt långa tele mot en ljusstark 200a som jag använder till allt .
Att porträttera fåglar är ju bra gjort redan och känns lite onödigt.
Drömmen om Bilder med Liljefors stuket eller som du nämnde Bruzevitz verkar mera hållbart just nu.
Svar från Sten Björklund 2012-10-08 23:04
Man kan se här på fotosidan hur inriktningen på fotot förändras med tiden. En längre tid har vi sett lappugglor och jordugglor jaga över äng och åker. Det har varit makalöst bra bilder, ändå börjar man kanske ha sett sig mätt på bilderna. Nu börjar allt fler upptäcka hur fint det är med svartvitt. Mycket tack vare Heikki Willamo. När jag vill se bra svartvitt bläddrar jag i Jorma Luhtas kurkimaa, Sixten Jonsson eller Svante Lundgrens gamla böcker. Så gammal är jag. Ändå är det ju i färg vi ser omgivningen.
Själv vill jag gärna ta bilder på svampar, blommor och även fåglar med korta telen och där man ser omgivningen. Självklart vill jag även använda 300 för närbilderna. Tack för dina tankar.
Sten