Kittan.

Det är långt mellan skogsbesöken just nu. Kändes som om man behövde göra en tur ut i naturen. Kunde inte bestämma mig var, det brukar bli Gysinge, matstället i skogen eller Kittan. Min svärson fick bestämma och vi enades till slut om Kittan.

Lavskrikorna ( två st. ) satt i träden när vi kom fram. Fort fram med korven som omgående hämtades av lavskrikorna. Kul att dom var här, det såg bra ut för resten av dagen, trodde vi. Fåglarna försvann och kom inte igen föränn efter två timmar. Ny korv hämtades och så var dom försvunnen igen. Det var ett par timmars väntan mellan gångerna. Väntan blev lång och vi vände hemmåt utan att få några bilder som man var riktigt nöjd med.

Under en fikapaus seglade en örn över hygget. En livsfarlig miljö för en örn eftersom det finns mängder med vindsnurror i området. På internet har det lagts ut en hel del filmer där örnar slås i bitar av vindsnurrornas vingar. För oss människor gör nog snurrorna nytta men för fågellivet är dom en dödsfälla.

För några bloggar sedan berättade jag om mitt besök i  Jokkmokk. Fotade lappmesen för första gången vid en matning som skoleleverna har iordningställt. Min äldsta dotters kille ( Björn ) bor i en stuga 1 mil utanför Jokkmokk. Han har inte börjat med någon matning eftersom han inte varit säker på hur länge han blir hemma under vintermånaderna. Han reser ofta borta under långa tider. Innan jag åkte till matstället slängde jag ut lite solrosfrön på snön utanför stugan. Genast kom talltitor talgoxar och domherrar fram. När jag var framme i Jokkmokk ringde min fru och talade om att det satt tre lappmesar utanför fönstret.  Björn som inte varit fågelintresserad tände till och fortsatt med matning i mindre omfattning. När vi kom hem från Kittan ringde han och meddelade att nu är även lavskrikorna här. Det ska bli roligt att få besöka honom i början av juni och förhoppningsvis få se norna och om man har riktigt god tur häckande lappmes. Det finns många lämpliga holkar kring huset.

Inlagt 2015-03-04 11:29 | Läst 2282 ggr. | Permalink
Härlig text, Sten!

Mvh Hasse
Svar från Sten Björklund 2015-03-05 10:36
Tack för uppmuntran Hasse !
Man har lite framtidsdrömmar som vanligt. Våren går i rasande fart när den väl sätter in. Det var lite överraskande att både lappmesen och lavskrikan fanns utanför Björns hus. Nornan ska också finnas i närheten. Träffade Mats Karström ( steget före ) som lovade att visa den. Så det är med stor nyfikenhet jag ser framtiden an. Nu åker man inte till jokkmokk över en helg, man får planera in lite annat på vägen upp. Ett besök i Skuleskogen bl.a. Sedan beror det på hur det ser ut i mina egna marker. Häckar tretåiga, gråspetten eller sparvuggla får man göra lite avvägningar. I Örebro har det börjat röra på sig bland sångsvanarna har jag sett. Ha en bra dag.
Sten
Vilken tio-poängare Sten! =)
Underbar bokeh med en superskärpa!
Svar från Sten Björklund 2015-03-05 10:40
Tack Helène !
Besöken var väldigt korta och man han ta 8 - 10 bilder vid varje tillfälle. ( med motor ). Det blev 20 - 30 bilder sammanlagt, ett par bilder blev användbara. Man hade önskat sig lite mer. Ha en bra dag !
sten
Kanonfint fågelporträtt!
Svar från Sten Björklund 2015-03-05 10:45
Tack Torbjörn !
Som porträtt duger kanske bilden. Visst är jag nöjd. Hade en önskan att ta lite bilder med 35 mm. men det var inte att tänka på. Det blir nog lättare senare när lavskrikan har utflugna ungar och kommer till utfodringen betydligt oftare.
Sten
När den väl kom så poserade den i alla fall vackert för dig så du fick en fin bild !
Du såg väl att Frode med vän hade otur att inte se en enda när dom var dit.
Förstår att det lockar att åka norrut igen och se både blommor o fåglar.

PS. Tack för ditt mail, svarade dig men såg sedan att det inte blev skickat och så blev det bortglömt att skriva igen.
( Men det är nog så att det inte funkar att "besvara avsändaren" när man får mailet genom FS )
ing-marie
Svar från Sten Björklund 2015-03-05 11:00
Hej Ing-Marie !
Såg att du var nyfiken på hur det såg ut och skrev därför. Frode hade lite otur men var det var verkligen inte någon fart på fåglarna. Dåligt med småfågel också. Dom hade mer tur med Gysing såg jag. Både örn och utter. Jag har varit ner några gånger i hopp om att se utter men dom gömmer sig. Örngömslet är jag inte så nyfiken på. Nu när man fick möjlighet till boende i Jokkmokk blev jag lite sugen. Det är många fjällfåglar och fåglar som finns i det norrbottninska landskapet jag aldrig sett. Får börja med att drömma. Han en bra dag, ser ut att bli vårligt.
Sten
Vilket tålamod du har och det resulterar också i fina fågelbilder. Gillar denna och hur färgerna i bakgrunden harmoniserar med fågeldräkten. Roligt att ha något att se fram mot och Juni är snart här! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Sten Björklund 2015-03-05 11:24
Tack Yvonne !
Den här gången var det kanske tålamod för det hände inte mycket. Annars är det bara ett nöje. Har nog skrivit det tidigare men jag kan sitta många timmar när det är något som väcker min nyfikenhet. Det längsta jag suttit i ett gömsle är tre dygn. 1980 fotade jag ett häckande tranpar. Gömslet var uppsatt innan tranorna anlänt på våren. Turen gjorde att dom hade sitt bo 40 meter från min koja. Byggt ungefär som en sparklåda och kamouflerat. På långt håll konstaterade jag när ruvningen börjat. Räknade ut ungefär när äggen skulle kläckas. Min bror följde med och vi bar fram gömslet 20 meter och jag kröp in. Min bror gick så hemmåt. Hela proceduren från att tranan gick av bo tog 10 - 15 minuter. Jag kunde aldrig se att tranorna anade min närvaro. Den enda gången dom blev störda var när en annan trana flög över flera gånger och när en rökpelare med svart rök blev synlig bortom sjön. (brandövning på militärt område ). Ja, lite nyfiken är jag på området mellan Jokkmokk och fjällskogen bortom Lovus.
Sten
Vackert och fint fågelporträtt i mjukt ljus. Kul med berättelsen om lappmesar m.m. Någon sådan har jag nog aldrig sett.
Hälsningar, Bjarne