Kuolpajärvi...

heter ett naturreservat söder om Gällivare som jag besökte igår. Resen dit kan sammanfattas långt och dålig väg. Kartan hade jag i huvudet. En bit in på grusvägarna så stämde den inte riktigt men när jag började tvivla som mest så ser jag reservatstämplarna på träden. Många bilder men det är så här skog ser ut.

Inlagt 2021-06-15 07:30 | Läst 315 ggr. | Permalink
Här är du i ditt rätta element förstår jag. Mycket fina bilder från skogen. Gillar särskilt de knotiga grenarna mot den gröna växtligheten.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2021-06-15 14:07
Tack Lena !
Ja här kan jag sitta på en stubbe och fråga alla åldringar vad dom har upplevt under århundraden. Otroligt att skogen fått stå orörd. Ska försöka ta mig hit en gång till innan jag åker hem. Men det blir många mil varje gång.
Sten
Åh fina bilder, spännande natur.
Svar från Sten Björklund 2021-06-15 20:49
Tack Morgan !
Ja i en sådan här skog blir jag aldrig färdig med fotograferandet. Motiven tar aldrig slut.
Sten
Visst känns det högtidligt att röra sig i en riktig skog, ju äldre dess bättre. Du fick ihop många sköna skogsbilder, med levande och döda ...
- hawk
Svar från Sten Björklund 2021-06-15 21:51
Ja det är ganska mäktigt att känna på barken på en tall som kanske stått här sedan 1500 talet. I branten där flera bilder är tagna så står och ligger det mängder med torrakor av en grovlek jag aldrig sett. Tyvärr blev en del bilder inte bra på grund av alltför starkt solsken. Jag har haft förmånen att besöka några skogsreservat under tiden här uppe. Lite olika typer, några med övervägande gran andra till största delen tall. Det här är nog ett av de mest intressanta. Jag hoppas kunna göra ett besök till innan jag åker hem. Lite jobbigt att reservaten ligger så långt bort.
sten
Verkligen, en riktig skog i norr. Variation, markvegetation och döda träd och grenar som får ligga kvar. Skulle behövas mer av detta!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Sten Björklund 2021-06-16 14:55
Tack Bjarne !
Ja det är verkligen en upplevelse att får gå omkring i en sådan här skog. Politiker och skogsindustrin gnäller om att nu får det vara slut på reservat häruppe. Orsaken är förmodligen att dom vet att snart är det slut på avverkningsmogen skog. Reservatet är en kvadrat kilometer stort. Vägen hit är förutom myrmark mil efter mil med kalhyggen och ungskog.
Sten
Härliga bilder från urskogen! Inte ofta jag ser det i mina trakter. Väldigt vackert fångat med fin känsla i bilderna.

MvH
Johnny
Svar från Sten Björklund 2021-06-16 15:01
Tack Johnny !
Måste nog återvända en gång för för det räcker inte med en dag. lite synd att det är så långt att köra. Åker jag hem till Valbo och inte har bilderna med mig så ångrar jag mig förmodligen.
Sten
Ser ut som riktig skog och i högsta grad Norrlandsskog. Tredje bilden är favoriten med trolsk känsla. På bilden med de grå grangrenarna syns vita blommor, kan inte urskilja vad det är, vet du?
Svar från Sten Björklund 2021-06-18 11:51
Tack Stefan !
Hade tänkt besöka skogen längre fram innan jag åker hem men kunde inte hålla mig. Så var tillbaks redan igår. Blev en heldag, tar lite tid med resan också eftersom man ser en massa efter väg som måste fotograferas.
Dom vita blommorna blir såna där goda bär du vet. Hjortron. Finns massor med blom just nu. Har då själv aldrig sett så mycket hjortronblom. Rita och min yngsta dotter, svärsonen och deras barn kommer upp till midsommarhelgen. Funderade ett tag på att åka hem då men måste nog stanna och plocka med mig lite av hjortronen hem. Min äldsta dotter kommer upp i mitten av Juli så det kanske blir lämpligt.
Sten
Vibybo 2021-06-18 12:13
Jo, tyckte det såg ut som hjortron blommor, men det var svårt att urskilja. Barnbarnen plockade hjortron och blåbär förra året, ger några kronor och frisk luft.