Kvällsmjölkning

Var iväg för att leta orkidèer på eftermiddagen. De flesta har blommat över för den här gången, men några är kvar. Skogsknipprot och knärot t.ex. Så skogsfrun naturligtvis men den har jag aldrig hittat i mina skogar. Skogsknipproten blommar just nu vid en lokal mellan Gävle - Furuvik.  

För några år sedan när jag var här hängde det klasar av getingar på blommorna som ville åt blommans eftertraktade näktar. Idag var det en ganska mycket myror. Upptäkte efter en stund att det var mängder av bladlöss som myrorna mjölkade. Hittade också liten blåklocka som i det här fallet är vit. För många år sedan var det en riktigt stor bukett men den har med åren tunnat ur. Det blev ändå några bilder. Skogsknipproten varierar en hel del i färgen, en del ljusa, en del med röd-rosa färg.

 

 

Inlagt 2013-07-18 00:49 | Läst 2234 ggr. | Permalink
Orkideerna är verkligen häftiga i närbild.
Du verkar ha koll på var saker och ting växer :-)
ing-marie
Svar från Sten Björklund 2013-07-18 11:37
Tack Ing-Marie !
När jag väl har hittat något så återvänder jag gärna år efter år till platsen. Igår var det Kärrknipprot jag ville kolla men åkte förbi skogsknipprotens lokal först. Trodde inte den skulle blomma ännu men det gjorde den. Kärrknipproten var överblommad vilket jag misstänkte. Hittade några ex i ett skuggigt parti. Förra året var det massor av kärrknipprot i år har det varit mycket dåligt. Knäroten tycks bli riklig i år. Har hittat flera fina bestånd men dom har inte slagit ut ännu.
MVH Sten