Miljöombyte.

Det har på senare tid skrivits en del om att ta en paus i bloggande.  Jag är en av dom som tagit en lång paus. Mitt senaste inlägg är från 27 dec. och det lär dröja en tid innan jag återkommer, om jag nu gör det. Mitt naturfotograferande har helt tagit stopp. Undantaget i år är ett besök i Gysinge för att fota utter. Tar bara bilder på mina barnbarn och familjen. Ni vet dom där bilderna som är ovärderlig om 50 år. Det känns inte meningsfullt att leta gamla, redan visade bilder för att blogga. 

Skrev någon kommentar för länge sedan att mina motiv ligger i massaindustrins flishögar. Miljön där jag fotat i 50 år är för alltid borta. I ett försök att hitta tappade lustar drar jag nu norrut. Första veckan i sällskap med min son och hans tjej. Dessutom min dotter Annikas kille. Första maj åker dom hem igen och jag stannar kvar. Kommer förmodligen att sitta här (bilden) många timmar och vänta på grönbenor, sångsvan, knipor, korp och kanske älg.

Jag kommer att undvika alla medier i största möjliga utsträckning. Det är inte bra att reta upp sig på alla dårskaper. Min fysik är inte den bästa men får känna efter hur det går, har länge önskat att gå varvet runt i Muddus nationalpark. Är inte säker på hur långt det är men kanske tre mil. Vet inte alls när det blir hemresa. Två, tre, fyra månader allt beror på vad jag får se. Kommer naturligtvis att sakna dom här hemma och särskilt dom två minsta som lär sig något nytt varje dag nu. 

Nu vet jag inte alls hur det blir med fotandet och bloggande men vill önska alla en fin och varm sommar. 

Inlagt 2021-04-23 17:14 | Läst 565 ggr. | Permalink
Det låter spännande och samtidigt vemodigt. Hoppas du får lusten tillbaks och en trivsam tid. Förstår att man ibland vill ta paus och förnya uppdatera sig.
Ha nu en fin vår och sommar !
Längtar sj till fjällnaturen även om det var knappa månaden senast
Svar från Sten Björklund 2021-04-24 00:14
Tack Nini !
Ja, det är ett litet försök att få tillbaks lusten att fotografera men framför allt hitta glädjen att vilja vistats i naturen.
Sten
Tack för en mkt läsvärd blogg som ger många funderingar. Jag känner din stora besvikelse över ”dina” förlorade fågelmarker, den är inte svår att förstå, den är reell, och jag hoppas att du får fina månader där uppe. Men jag tänker också mkt mer. Jag har haft ett väldigt bra liv fast jag just nu känner att några månader för mig själv är en dröm som inte går att uppfylla, att kunna se en räcka av dagar då jag kan låta mitt inre styra inte är möjligt längre och kommer inte heller bli. Jag hoppas innerligt att jag i inte sårar dig, ser dig som en kompis fast vi aldrig setts, men allt kommer ju så småningom tas ifrån oss utan att vi kan göra något? Vad är det buddhisterna lär sig - This, also, will pass. Jag förstår din sorg, men ge upp? Du är en mkt skicklig fotograf, du har känd inom natur- och fågelfotokretsar. Själv tycket jag att en av fördelarna - bland alla nackdelar - med att bli gammal är att kunna göra andra saker än jag gjort tidigare. Många hälsningar och med hopp om att få fler rapporter från dig, alldeles oavsett dom handlar om natur och fåglar eller andra saker/ Björn
Svar från Sten Björklund 2021-04-24 00:46
Tack Björn !
Ja jag tar väldigt illa vid mig av all skövling och hur människan förstör vår gemensamma natur. Jag har sedan 1964 inte gjort annat än att vistas i naturen och fotograferat. Plötsligt har det varit som att dra ner rullgardinen. Inget är längre intressant. Mellan Arvidsjaur och Jokkmokk finns enorma kalhyggen men även mycket stora reservat. Hoppas självklart att kunna besöka flera av dom. Även min kropp börjar säga ifrån så man får vara lite försiktig. Rita och mina fyra barn har gjort allt för att jag ska ha möjlighet att åka upp i år. Dom vet att där upp kan jag finna ro och nöje att fotografera den gamla skogen. Får se om det blir några rapporter, vill helst avstå allt TV, radio, dator men kanske skulle jag få låna en router, men vet inte just nu hur det blir. Förhoppningarna är att resan ska ge något positivt. Önska dig en skön sommar med barn och barnbarn.
Sten
Jag hoppas du får en fin vistelse där uppe och det känns sunt att skippa medier så långt det går. Fota när du känner för det och jag hoppas du kommer åter.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2021-04-24 00:11
Tack Lena !
Jag känner att jag behöver koppla ifrån vardagen och bara koncentrera mig på motiven. Var där uppe i 8 veckor förra gången, 2019. Satte vid lappmesarna från 03.00 till middagstid. Mådde verkligen bra då. Det var meningen jag skulle åka iväg till några reservat men det tog nog en vecka innan jag kom iväg. Hade fullt upp hemma runt stugan. Hoppas den här turen kan få mig att hitta igen lusten att fotografera igen.
sten
Njut! Men visst skall du då och då rapportera, nu när du befinner dig i natur på riktigt. Det väntar vi oss.
- hawk
Svar från Sten Björklund 2021-04-24 00:00
Tack Håkan !
Det är ju mycket nytt där uppe. Fåglar, blommor som bara finns i Lappland. Var där 2019 och runt stugan kunde jag fota flera par flugsnappare, lappmes, rödstjärt, sädesärla, m.m. Dessutom korallrot, kung karls spira, hönsbär, åkerbär, klotpyrola m.m. inom tomtgränsen. Så det kan verkligen vara toppen. MEN det har även varit gånger då jag inte sett något. Hoppas naturligtvis att det ska bli bra den här gången så kanske det blir något positivt av den här resan.
Sten
Lycka till med resan! Känner som du, allt mindre mening att läsa nyheterna, samma elände, kastar bort min tid.