Mina första bilder på brushane.

På söndag morgon gick färden mot Haparanda. Svärsonen skulle dit på skyttetävling. Han åkte snabbaste vägen tidigt på morgonen medan vi andra startade senare och tog mindre vägar över Nattavaara - Överkalix - Övertorneå. På grund av den valda vägen fick jag mina första bilder på brushanar. Strax före Kukkolaforsen höll säkert över tusen fåglar till på de översvämmade markerna. Sångsvanar, storspov, småspov, grönbenor och rödbenor fanns också i stort antal. 

Jag körde ut på en väg som gick över åkrarna, parkerade och hade brushanar väldigt nära på båda sidorna. Det blev många närbilder, spelbilderna var på lite längre håll och jag blev inte så nöjd med dom. Summa summarum så blev Jokkmokksresan lyckad. På måndag morgon startade vi hemresan. 

Inlagt 2018-05-18 11:28 | Läst 1259 ggr. | Permalink
Dom är fina Brushanarna, speciella också eftersom dom ser så olika ut, hanarna menar jag då.. Vad jag minns så har dom också ett helt tyst spel till skillnad mot andra fåglar.. En fågel jag ofta såg ute i ytterskärgården under flyttider, många tycks följa Sveriges kustlinje, så som även många andra fåglar ofta gör. Tycker du fick fina bilder på dom! Tänker på dina fina vinterbilder du tog för några få månader sedan.. där träden var så totalt översnöade... det är ju inte så jättelänge sedan..
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2018-05-18 14:43
Tack Jan !
Det är nog som du påtalar, att dom följer kusten. Hade inte väntat mig så mycket fågel just där så det blev en glad överraskning. Det var otroligt många. Det förekom mycket spel men jag missade och blev inte nöjd med bilderna. Är ändå jättenöjd att jag fick bilder. Ja, deras spel är helt tyst. Hanarna slår ut sina plymer, bockar och hoppar omkring när honan kommer nära. Plötsligt stelnar dom till och står helt stilla.
Det är inte länge sedan jag var upp till Arvidsjaur och tog vinterbilderna. Tiden går fort. Vi åkte förbi där även nu men hade inte tid att stanna. Tiden är ganska inrutad när man fotar natur som vi gör. Du vet när tornseglaren kommer, när mosippan blommar, när tjädern spelar. Snart blommar Guckuskon. o.s.v.
Sten
De bilderna kan du vara stolt över, hade ingen aning att de var just där. Har själv varit vid Kukkolaforsen några gånger, det är ju ett naturligt stopp på den beskrivna rundan. Bästa bilderna där tog jag vid nyår, men utan fåglar så klart. Det finns många vadare i trakterna av Kalixälven märkte jag, gott om storspov.
Svar från Sten Björklund 2018-05-18 15:00
Tack Stefan !
Det är nog som Jan skriver, fåglarna följer kusten uppåt. Nog har jag åkt omkring i Norrland en del men inte den här vägen. Blir jag kvar en längre tid vid något tillfälle så känns det intressant med ett ställe som heter Vasikkavuoma. Massor med ängslador och typiska spovmarker. Om det blir tillfälle så åker jag nog tillbaks någon gång.
Sten
Fina bilder, kul med fåglarna så nära. Fick aldrig några spelande brushanar i år, de kanske drog norrut tyckte det var för varmt här nere?
Svar från Sten Björklund 2018-05-18 15:06
Tack Peter !
Jag har inte några bilder på brushanar förr så det blev verkligen en glad överraskning. Skulle man vara där en längre tid så skulle chanserna öka att få mer spelbilder. Problemet var bara vilken sida man skulle sitta, förarsidan eller passagerarsidan.
Sten
Vi hade besök av några brushanar här i Hille på åkrarna som översvämmats av Testeboån för en dryg vecka sedan. En ännu mer exklusiv gäst var rödspoven. Spännande att se, men tyvärr var avståndet till fåglarna alltför långt för fotografering. Grattis till fina bilder!
/Uffe
Svar från Sten Björklund 2018-05-18 15:34
Kul att hör att den visat sig i Hille. Verkligen exklusivt med rödspoven. Den häckade på en myr här i Gästrikland för väldigt många år sedan. Har uppfattningen att det är en fågel som finns på Öland och Skåne. Vet inte hur långt upp den finns. Den har ett fantastiskt men i längden tjatigt spel.
Sten
Fantastiskt fina bilder på brushanarna och du har ju några praktfulla hannar med även om det mest spektakulära var längre bort.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2018-05-18 21:52
Tack Lena !
Det mesta av spelet pågick där det var mer gräs, tyckte dom försvann lite i det gröna. Men det är så när man är tvungen att fota snett uppe ifrån. Helst hade man velat fota från marknivå men då hade dom inte varit kvar.
Sten
Härligt,fina bilder fick du! Hils, LO
Svar från Sten Björklund 2018-05-18 21:48
Tack Lars Olov !
När man satt där så myste man naturligtvis. Så lättfotograferat. När man kommer hem så önskar man naturligtvis att man fått fler bilder i lite skiftande ljus. Men jag är mycket nöjd.
Sten
Så fina bilder på brushanarna.
Häftigt att hanarna ser så olika ut, måste väl egentligen vara rätt ovanligt i fågelvärlden ?
Svar från Sten Björklund 2018-05-20 08:23
Tack Ing-Marie !
Ja ingen är den andra lik. Dom enda jag vet kan se lite olika ut är väl t.ex. ormvråkarna. Jag har sett enstaka brushanar på Öland men aldrig i sådana här mängder. Kul att äntligen få bilder av dom också.
Sten
Mycket fina bilder på en vacker fågel med mycket karaktär! Fint ljus och svårt att utse favorit här, alla är bra på sitt sätt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Sten Björklund 2018-05-20 09:58
Tack Bjarne !
Ingen hane är den andra lik, man försökte fånga så många som möjligt men tyckte det räckte med dessa. Hade en vit fågel på vägen framför mig men innan jag fick fram kameran på den så hade den gått undan.
Sten