Naturvården blåste bort i lavskrikans skog.

Idag hade en FS medlem ( Bengt Pettersson ) en insändare i Arbetarbladet. Lavskrikeskogen vid Kittan var avverkad. Jag kunde inte hålla mig utan begav mig dit tillsammans med min svärson.

Träden vid själva talgen stod kvar men runt om gapade stora tomma ytor. Det ska bli intressant att se om lavskrikorna tål den här störningen. Förr i världen var skogsarbetaren lavskrikans bästa vän. När den hörde yxhuggen kom den fram. När skogsarbetaren tog rast visste lavskrikan att det vankas mat. Ljudet från dagens skogsarbetare känner lavskrikan inte igen. Bullret från skördaren skrämmer iväg lavskrikan kanske för gott. Människorna inne i maskinerna har förmodligen inte tid att ta någon rast, så någon mat finns inte att hämta.

Vi tar mer hänsyn än vad lagen kräver deklarerar STORA på sin hemsida. I lavskrikeskogen blåser naturvården bort.

Någon lavskrika såg vi inte. Årets första sorgmantel bekymrade sig nog inte över de nya hygget, den hade  annat att tänka på. Men visst var det med sorg vi lämnade det som en gång var lavskrikans skog. 

 

Inlagt 2014-03-13 19:16 | Läst 1110 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Tror inte det är sant, säg att det bara är en mardröm.
ing-marie
Svar från Sten Björklund   2014-03-13 20:38
Det är skogen före matningen på höger sida och skogen bakom matningen som är borta. Jag har varit med om många mardrömmar i skogen runt Jordåsen så man börjar bli luttrad.
Sten
Nu blir jag både ledsen och riktigt arg.
Hur mycket skog finns kvar vid själva matningen? 3 träd, 10 eller 100?

Inget kan ju repareras. Skadan redan skedd.Fy så ledsamt.

Hälsn. Lena (jag brukar vara dit med Ing-Marie.
Svar från Sten Björklund   2014-03-13 20:56
Går du in mot matningen 75 - 100 meter så börjar hygget där. 100 träd är nog nära men runt om är det avverkat.
Vid träden uppe bakom stugan är matningen men sedan fortsätter hygget runt om. Ja, det är mycket tråkigt.
Sten
Dagens hårdhänta skogsbruk är förödande för många ursprungsarter i taigaskog.
Men det bryr sig skogsbolagen inte om, trots deras Putinlika propagandaretorik, att de gör allt ...
- hawk
Svar från Sten Björklund   2014-03-13 21:36
Ja, det är en mycket tråkig utveckling. Tyvärr finns heller ingen politiker som gör försök att motarbeta dessa skogsdirektörer. Det var nästan lika illa på sossarnas tid. Det började då. Den som skulle utreda hur mycket hänsyn man skulle ta i skogsbruket var ute och jagade älg med skogsdirektörerna. Dessutom ordnade hon extra tilldelning under pågående jakt. ( Jämtland ).
Sten
Vi har ju en regering som blundar för det mesta tyvärr( tänkvärt till röstningsdags)
Ken//
Svar från Sten Björklund   2014-03-14 10:57
Jag var mycket besviken på S regeringen, det var på deras tid skövlingen började. Nu när Eskil Erlandssons är med och bestämmer har det spårat ur fullständigt. Bolagen har fått fria händer att avverka vad som avverkas kan. Han följde inte ens de lagar och förordningar han själv varit med och bestämt när han skulle avverka sin egen skog.Allt ska ske på frivillighetens väg.
Sten
charlesson   2014-03-14 20:30
Det är det jag menar rösta blankt
Ja landsbygden är ju snart avfolkad, så då kan den väl kalhuggas också tycks dom resonera. Skrämmande utveckling är det. Hälsn, LO
Svar från Sten Björklund   2014-03-14 11:03
Ja det är nog lite så det är. Samhällstoppen visstas nog inte så mycket i skogen annat än vid jakten. Det jag tycker är lite dåligt är att inte fler jägare protesterar. Men jagar man på Korsnäs mark och gnäller så har man ingenstans att jaga längre.
Sten
Det är vidrigt! Världen blir allt fattigare! Har ju inte själv besökt området men tagit del av dina fina fågelbilder där ifrån. Det är så hemskt när man känner sin värld krympa! Se områden som skänkt glädje och ro skövlade blir som ett järngrepp om hjärtat. Det värsta är maktlösheten man känner inför denna skogsskövling! Fin bild på Sorgmanteln fick du i alla fall till i bedrövelsen! MVH Yvonne
Svar från Sten Björklund   2014-03-14 11:16
Ja, jag har kännt den där maktlösheten många gånger. Idag har jag inte andra ställen än reservat att besöka. Människor har kanske svårt att tro när man berättar hur det är. Stanna vid ett kalhygge eller ungskog på 30 - 40 år, vad ska jag göra där ? Ett kvarlämnat skogsparti på 100 X 100 meter finns det heller ingen anledning att stanna till vid. Lavskrikebilderna är fotade i nordvästra Gästrikland. Har varit ditt 10 - 15 gånger de sista två åren. I övrigt håller jag till Gävle - Gysinge.
Sten
Nä fy, ush vad ledsen jag blir.
Så där ska det ju inte få vara, ta bort det vackra och det livs nödvändiga för både djur fåglar människor.
Hoppas lavskrikorna inte försvinner nu.

//Johanna
Svar från Sten Björklund   2014-03-14 11:25
Det är hopplöst med den här skogsavverkningarna. Vi får se fram på hösten om dom visar sig. Det har avverkats väldigt mycket i deras revir det senaste året. Tack för din kommentar Johanna.
Sten
Det finns ingen hänsyn kvar i skogsbolagen, jag hade precis hittat till Kittan och detta gör mig djupt sorgsen och arg att få höra detta. Jag såg snitslarna och förstod att någt var på g. Hoppas att Lavorna hittar en ny plats som är fredad men det verkar knappast troligt.
Svar från Sten Björklund   2014-03-14 21:52
Hej Lotta !
Jag har själv varit hit de sista två åren men jag vet att den varit igång många år. Har hört talas om den i kanske 20 år. Det är synd att man inte tar mer hänsyn när man vet att det är folk från hela sverige som kommer hit och tittar. Någon ändring kommer inte att ske om inte det lagstifftas om ett hyggesfritt skogsbruk. Skogsstyrelsen har inte viljan och Länstyrelsen inga pengar.
Sten
Så ledsamt att läsa! For igenom min nyfunna skog häromkvällen och lyssnade till pärlugglornas, sparvugglans ljud och blev skrämd av en uppflygande tjäderhöna. Hörde en älg tassa förbi, såg ett gäng dovhjortar och fick bromsa för några vildsvin. Vad jag lade märke till så var det de stora parkeringsfickor som grusats upp här och där, förmodligen för att parkera skördare och skotare för en inte alltför avlägsen avverkning. Det verkar som att alla skog måste bort så fort som möjligt.
Svar från Sten Björklund   2014-03-14 23:11
Dom har brottom att avverka all skog som idag är äldre än 90 år. De få skogar som idag liknar en riktig skog med olikåldrad bestånd och inslag av asp och övriga lövträd vill man ta bort så fort som möjligt. Man vill inte höra något tjat om miljöhänsyn. Träd att göra massa av kommer att finnas även i framtiden. Sågindustrin kommer dock att få det kärvt. Ska det vara bra kvalitè på virket ska det vara senvuxet och tätt mellan årsringarna, men det kommer att bli en bristvara framöver. En brist skapad av dom själva.
Låter trevligt med ugglor. Sparvuggla finns det normalt gott om här men pärluggla har jag inte hört på många år. Brukar åka till Högsjö någon gång, där finns mycket kronhjort vet jag. Verkar vara fina möjligheter för ugglor också. För väldigt många år sedan var jag i skogarna på väg mot Laxå - Askersund. Där fanns lustiga namn som Paris, London o.s.v. Det var fina fisketjänar där. Fina minnen. Hoppas du hittar något fint i " din skog ".
Sten
hermelin   2014-03-15 00:27
Du får ge dig ut och lyssna någon kväll. Verkar vara ett bra år för pärluggla. Många fler rapporter än det varit på många år.