Nya tider i skogen.

20 - 30 år för sent tycker jag själv. IKEA och Bergviks skog har äntligen blivit av med sin miljöcertifiering. FSC. Bergvik levererar virke till både Korsnäs och Stora, vilket betyder att dom inte kan sälja sina produkter som certifierat om virket kommer från Bergvik. Inget skogsbolag lever upp till vad man lovar i sin certifiering. Allt är till för att lura köpare och människor att man bedriver ett miljövänligt skogsbruk. Nu tror jag inte att det händer så mycket utan man kommer att skövla precis som vanligt. Det viktiga är ändå att det inte finns något att gömma sig bakom och att dom vet att det finns människor som håller ögonen på dom. Vi som vistas i naturen på vår fritid vet redan att bolagens påstådda miljöhänsyn är en stor bluff.  Skydda skogen och fältbiologerna bedriver ett enormt arbete för att få fram sanningen om dessa miljöförstörare.  Lägger in deras sida här.

http://www.youtube.com/watch?v=PeMEUoBKXqQ&feature=youtu.be&app=desktop

Var på IKEA för ett tag sedan och såg ett praktexempel på missvisande varudeklaration. Deras bär i lingonsylten är plockad i den Svenska urskogen. Inte plockad på några kalhyggen där inte. Kanske plockade dom bären i den ryska urskogen innan dom högg ner den. Löjlig marknadsföring som dom förmodligen inte själva visste något om, konstruerad bakom skrivbordet.

 

 

 

Inlagt 2014-02-26 22:44 | Läst 1944 ggr. | Permalink
Mycket osanning i samhället nu för tiden.
Härlig smygis på Nötskrikan.
ing-marie
Svar från Sten Björklund 2014-02-27 09:22
När det gäller skogen behöver man bara gå ut så ser man att det är en bluff. I styrelsen för FSC sitter det en representant för Sveriges ornitologiska förening och en från WWF. I övrigt är det bara chefer från skogsbolagen.
Bolagen själva bestämmer vilken hänsyn som ska tas. På bolagens hemsidor ljuger man i kapp om sina miljöhänsyn, men nu är det slut med det hoppas jag.
Sten
Lingonsylten är plockad i den svenska urskogen...?
Ja...men då måste de ju ha plockat bären på kalhyggena om det redan var sylt?

MYCKET fina bilder. =)

//Johanna
Svar från Sten Björklund 2014-02-27 09:27
Med sina maskiner blir det nog sylt på en gång. Ja det blir mycket stavfel och felskrivningar när man skriver på bloggen. Man ska nog skriva och publicera några dagar senare för att hinna läsa igenom undvika de små misstagen. Tack för att du reagerade.
Sten
Det är en trend just nu för många företag att låtsas visa att man tar miljöhänsyn....
Å mycket av att det här får fortgå för att man inte kontrollerar det!
Samhället tycks lita på de vinstdrivande företagens egen sk "innehållsförteckningen"!

Känner tyvärr igen en del saker du visar via Youtube då jag vistas en del i skogen och i en del fjällnära skog...
/B
Svar från Sten Björklund 2014-02-27 09:39
När FSC infördes för många år sedan var syftet att ge naturen en chans. Så blev inte fallet utan plötsligt var nästan allt skogsavverkning certifierad men man kalhögg som vanligt. Jag köper en del krav märkta varor men i övrigt är jag mycket tveksam till miljömärkningar. När det gäller mat tycker jag man ska köpa det man "tror" är bra, titta inte så mycket på priset men ät upp det du köper.
Sten
Håller med dig Sten det kvittar vad man åker så är det kalhyggen överallt (föryngringsytor kallar dom det) här i Småland o Öland verkar det som all skog ska bort. Tröstlöst kan man säga
Ken//
Svar från Sten Björklund 2014-02-27 22:12
Tack Ken för din kommentar. Det har hållt på så länge nu så det finns inte mycket riktig skog kvar. Jag har varit ut med skogsstyrelsen och länstyrelsen men det hjälper inte. Allt som ska sparas måste göras till reservat och det finns inte några pengar avsatta för.
Sten