Ormgran ?

Idag blev det en tur till pelarsalen vid Gysinge. Det är inte ofta jag kommit ut den sista tiden och jag kände verkligen behov av lite frisk luft. Rejäla snöflingor dansade ner över skogen men övergick ganska snart i regn. Det var tyst på fåglarna förutom ett par korpar som kretsade över trädtopparna. En spillkråka kom i bågflyckt och landade i en av torrakorna där den trummade för att tala om vem som bor i den här skogen.

På stigen ner till de allra grövsta tallarna står en vad jag tror är en ormgran. Kanske är det någon av er som vet. Den ser lite underlig ut med sina hängande grenar likt draperier rakt ner. Jag har stött på sådana här granar på fler platser men jag tror inte den är så vanlig. På en av mina bilder i en tidigare blogg sitter en järpunge i en sådan här gran. Innan hemgång kontrolerade jag ett par sparvuggleholkar. I en av dom låg 6 - 7 möss så sparvugglan finns i närheten.

Inlagt 2014-02-28 00:02 | Läst 4271 ggr. | Permalink
Är det sällsynta granar, alltså finns de bara på vissa delar i sverige?
Vad härligt det är att få följa med i dina promenader i skogarna, alltid vackra bilder och bra text.
Du borde ju skriva böcker. Fast...det kanske du redan gör? =)

//Johanna
Jo nog är det en "ormgran" allt.
Svar från Sten Björklund 2014-02-28 09:55
Tack för det beskedet !
Sten
Tack Johanna för din vänliga kommentar !
Jag tycker dom är väldigt speciell och vackra där dom står. OM det nu är en ormgran, det vet jag inte. Ser dom inte så ofta men det finns enstaka på några platser i dom skogar jag besöker.
Jag önskar jag gjort något av mina bilder en gång i tiden men jag samlar mest på hög. Skriva ligger också ganska långt bort. Det lustiga är när jag läser andras texter ( Jorma Luhta, Heikki Willamo ) så skriver dom precis dom tankar jag själv har när jag är i naturen. Samma uttryck och upplevelser. Dessutom fotograferar dom på ett sätt jag själv vill se bilder. Önskar dig en fortsatt fin dag.
Sten
Fina bilder på denna gran, läste följande om gran.
Gran (Picea abies) är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Granen kan uppnå 60 meters höjd och en ålder av över 400 år. I södra och mellersta Sverige blir den dock sällan över 200 år, men avverkas vanligen långt tidigare. Man har dock hittat granar på Fulufjället vars rotsystem innehar extrem ålder; flera är över 8000 år. En av dem, Old Tjikko, har daterats till 9550 år gammal, vilket gör den till världens tredje äldsta kända levande organism och världens äldsta individuella trädklon.
Wikipedia

/Hans-Åke
Svar från Sten Björklund 2014-02-28 17:34
Hej Hans-Åke !
Jag är lite fascinerad och lite tokig när det gäller träd. Går jag förbi en vedtrave räknar jag gärna årsringarna på några stockar. Tänk om de här träden kunde berätta sin historia för oss. Just den här ormgranen står i ett gammalt bestånd tallar. En av tallarna föll förra året, tyvärr går det inte att räkna ringarna på den. Har tänkt ta med en såg men den är för grov för att såga med en handsåg. Skulle gissa att den är 350 - 400 år.
Sten