Österbergsmurens naturreservat.

Ett lätt duggregn gjorde att skogen bjöd på sig från sin allra bästa sida. Mossor och lavar tävlade om att få visa upp sig. Jag behövde bara vända på mig så fanns där nya motiv. Hjortronen har knutit sig men bladen håller ännu hårt om sitt röda bär. Än är det inte dags.

Jag går i den mossiga skogen och förundras över alla åldriga träd. Friska tallar på flera hundra år, torrakor med spillkråkehål. Träd som föll för länge sedan, som är garant för att nytt liv spirar i den döda veden. Jag lyssnar men fågelsången är sparsam. Några duvor kuttrar, bofinkar och trädpiplärkor varnar där jag går fram.

På myren nedanför skogen växer marienycklar. Där hittar jag också spindelblomster. En orkidè knappt en dm. hög. Det är första gången jag fått stifta bekantskap med denna blomma. Den är inte ovanlig men ganska svår att upptäcka i det höga gräset. Jag passar på att ta ganska många bilder, man vet inte när det blir nästa gång. På väg upp i skogen igen hittar jag ett stort bestånd av björkpyrola. Inte riktigt utslagen ännu men dekorativ med regndropparna hängande i sina blommor.

 

Inlagt 2014-06-30 22:35 | Läst 2110 ggr. | Permalink
Vackra ord med underbara bilder.
Tack.
Behövde det. =)

//Johanna
Svar från Sten Björklund 2014-07-01 09:14
Tack Johanna för att du tittade in på sidan.
Sten
Hej Sten. Härliga och uppfriskande bilder! Björkpyrolan blev extra fin. Mvh Thomas
Svar från Sten Björklund 2014-07-01 09:17
Tack Thomas !
Jag tycker alla våra pyroler är vackra. Den här är inte utslagen, händer inte så mycket mer annat än att den öppnar sig lite på undersidan av blomman. Ha en bra dag !
Sten
Lite svårgången skog men en vacker skog. Skulle gärna traska omkring där och känna alla dofter och lyssna på skogens ljud. Vackra bilder både på skogen och blomster.
Svar från Sten Björklund 2014-07-01 20:43
Faktiskt trampade jag ner i tre - fyra hål och på gränsen att stövlarna vattenfylldes. Det slutade dock bra. Brottom behöver man nog inte ha, jag kan gå hur länge som helst här. Motiven sinar aldrig, det enda som stoppar upp en ibland är när marken är för blöt för att lägga sig ner för att fota. Jag jublade inombords när jag hittade spindelblomstret. Gillar alla små detaljer i sådana här skogar.
Sten
Väldigt fina bilder med riktig skogskänsla, fin teknik! Hälsn, LO
Svar från Sten Björklund 2014-07-01 20:48
Tack Lars Olov !
Trädet på den översta bilden undersöks tror jag vart 10:e år. Personer med stort kunnande undersöker lavar på stammen för att se utvecklingen under lång tid.
Sten
Jättefina bilder på den urskogsliknande skogen! Tyvärr blir platser som den här mer och mer sällsynta. Närbilderna i slutet är mycket fina också. Jag tror favoriten blir nummer två.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Sten Björklund 2014-07-19 13:09
Tack Bjarne !
Jag har precis avslutat en resa genom Finland och Sverige och det är bara att konstatera att det är väldigt mycket ungskog. Har sett en hel del fina skogar men helhetsbilden är dyster.
Sten