Suptall.

Kärt barn har många namn. När vi pratar om den här tallen kallar vi den ofta för Krontallen. Häxkvast är ett annat. Men Suptall är kanske det vanligaste. Det finns många spridda i Sverige. Att den fått den täta kronan beror på en sjuklig förändring, mutation. Jag har ingen bra förklaring men jag fattar det som att tallen hela tiden skjuter nya skott som inte drar iväg utan klättrar på varandra så det blir den här täta barrmassan. Rätta mig om jag har fel, som sagt jag kan inte det där.

Att den fått namnet Suptall går tillbaks i tiden. Förr när transportmedlet var häst och vagn stannade man ofta till vid dom här träden som utmärkte sig med sitt konstiga växtsätt för att vila. Kanske för att ge hästen lite foder och sig själv en sup. Hur mycket sanning det är i historierna får var och en avgöra men ett iögonfallande vägmärke är det. 

Inlagt 2017-03-25 17:27 | Läst 1956 ggr. | Permalink
Träd är personligheter, en del gillar man och återkommer till.
Svar från Sten Björklund 2017-03-25 21:38
Jo visst är det så. Dom gånger jag varit uppe i Jokkmokk känner jag det så. Tallar på flera hundra år. Torrakor, liggande och stående som kanske grodde på 14 - 15 hundratalet. Dom har en lång historia att berätta. Min flickor brukar skämta till det när jag är i skogen. Säg adjö till träden nu då så vi kan åka hem. Men det tar jag gärna.
Sten
Har just funderat, känner till några såna här tallar. Tack för bra info!/ Björn T
Svar från Sten Björklund 2017-03-25 21:41
Tack björn !
Norr om Orsa står det en. Den här borrade man och räknande årsringarna på för tjugo år sedan. Så den har hunnit bli 250 år.
Sten
Så kul få veta har hört detta men visste inte var det kom ifrån..
Tack tack...
Gun-Inger. Ha det gott
Svar från Sten Björklund 2017-03-25 21:45
Tack Gun - Inger !
Jag har sett flera av skiftande storlek. Bl.a. norr om Orsa. Långt uppe i norr vid Vittangi finns en men den har jag inte sett. Det är kul ändå när man hittar på dom.
Sten
Är det Suptallen utanför Vittangi, ett vägmärre sedan barndomen och i vintras passerade vi den igen på väg till släkten. Ståtlig står den där nen på något märkligt sätt så verkar den ha krymt sedan man var barn. 😀 . Nu omgiven ned sopkärl och rastplats.
Fast det finns antagligen fler platser ned Suptallar, den ser ståtlig och grann ut på din bild.
Svar från Sten Björklund 2017-03-26 10:48
Den här tallen står 1 mil från Valbo mot Jordåsen. Finns en på vägen mellan Söderfors och Hedesunda också. Finns även en norr om Orsa. Den i Vittangi har jag aldrig sett men hört att den finns där.
Sten
Margareta Cortés 2017-03-26 11:33
Jag var tvungen att leta reda på min bild på den i Vittangi, http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/en-liten-rundtur-i-kiruna-med.htm den är lite svår att få ensam på bild eftersom de gjort en stor rastplats där nu, då jag var barn var det grusväg och man stannade bara vid sidan om.
Den i Valbo borde jag ha sett, åkt där så många gånger men har ju inte tittat efter den.
Kul med lite info. Har hört ordet suptall men har aldrig tänkt på vad det är.
Ing-Marie
Svar från Sten Björklund 2017-03-26 10:51
Tack Ing-Marie !
Dom här tallarna drar självklart till sig uppmärksamhet och därför skapas det lite historier kring dom. den här finns vid Torkholm.
Sten
Suptallar har jag aldrig hört talas om så det var en nyhet för mig. Att människor är väldigt kreativa med att komma på anledningar att ta en sup visste jag däremot :-)