Vardagsbloggaren

Vardagliga händelser, utflykter och resor.

Trippelnegativ Cancer

Inför en svår sjukdom står man ensam med känslan av uppgivenhet och det är lätt att tappa tron på livet. Att formas om och öppna upp för möjligheten att allt kanske tar slut.
Även om alla runt omkring känner att dom finns där så sluter man sig och omfamnar ensamheten.

Det här är Angelicas resa genom diagnosen trippelnegativ bröstcancer. Jag har fått i uppdrag att dokumentera hennes resa och även illustrera och tolka i form av fine art. Ni är välkomna att följa med genom hennes instagramkonto där delar av vårt gemensamma dokumentationsprojekt presenteras blandat med hennes egna privata bilder.

Det kommer kanske att bli någon form av följetång på bloggen men jag kan rekommendera er att följa Angelicas instagram. 

Postat 2019-08-16 17:18 | Läst 2163 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Generationer

Två bilder på svärfar tillsammans med sitt barnbarn Zebulon, åldersskillnaden är 92år. Jag är väldigt glad att jag han ta en serie bilder den här dagen. 

Postat 2019-06-07 20:32 | Läst 2987 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Energidryck.

”Det spelar ingen roll hur det smakar, vi människor skulle kunna dricka urin bara det överensstämde med det vi kallar vår inre kulturella varelse”

Richard Tellström.

 

För några veckor sedan fann jag energidryck på min sons rum. Det slog mig då att jag faktiskt inte vet mycket om effekterna och vad forskningen nått fram till för resultat kring dessa drycker. Kritiken liksom haglar samtidigt som det känns mer eller mindre som att alla faktiskt konsumerar den.

Jag ställer mig kort frågan varför vi konsumerar något som uppenbart inte är bra för våra kroppar, än mindre varför vi inte har hårdare restriktioner för våra barn och ungdomar där det faktiskt finns en uppenbar problematik.


 


Den 12 oktober 2012 hoppade extremsportaren Felix Baumgartner ut ur en kapsel från 39 000 meter höjd. Projektet kallades ”Redbull stratos” och kostade blyga 50miljoner euro. Efter ett fritt fall på fyra minuter hade Felix uppnått en hastighet på 1342,8km i timmen och spräckt ljudvallen. Plötsligt faller Felix i en så kallad flatspinn och världen tystnar, bara på youtube är det 8 000 000miljoner som följer projektet och som ser Felix snurra okontrollerat mot jorden yta. Kontrollstationen ropar hans namn, det är helt tyst innan han plötsligt återfinner kontrollen och kontrollstationen hör – Allt ok.

Fallskärmen vecklas ut och Redbull loggan gör sin entré medans åskådarna skapar liv till myten om att Redbull ger dig vingar. 2012 såldes 5300 miljoner burkar och gav en intäkt på 6,3 miljarder euro.

 

Vi går tillbaka till 1980 talet då centralbanken får mer makt i länder som USA, England och Sverige. Produkter skapas som passar in i ett allt mer stressat samhälle. När finansmarknaden får ett större inflytande i ekonomin så öppnas dörren för produkter som kokain och Redbull, allt efter att den kapitalistiska tidsandan växer så kommer elitism och prestation att vara allt som betyder något.

Redan 1960 skapades drycken Lipotivan-D som bestod av vitaminerna B1, B2 och B6 samt niacin och taurin, en produkt framtagen av läkemedelstillverkaren Taisho Pharmaciuticals som användes till trötta soldater under andra världskriget. Men det är under det glada 70-talet som den resande Dietrich Mateschitz, grundaren till Redbull kommer över en medicinflaska med energidryck, en flaska som starkt påminner om hans egna märke. En populär dryck för backpackers på den tiden. Tillbaka till det glada 80-talet där produkter som amfetamin, kokain, koffein breder ut sig för att hålla människor alerta, något som passade in i den ”kulturella tidsandan”,

Idag används energidrycker av i stort sett alla för att klara av vardagen. ”Myten har fått vingar”  

Låt oss stanna upp här, låt oss lägga ner denna enorma framgångssaga och reflektera över varför vi konsumenter i grund och botten kan förtära vad som helst utan att fundera alls på vad det är vi verkligen stoppar i oss. Visste ni att nästan all forskning på Redbull är sponsrat av företaget självt.

Samtidigt presenteras mycket negativa fakta kring energidrycker, ändå finns det fortfarande i affären och är väldigt enkelt för barn och ungdomar att köpa och konsumera. Jag ställer mig frågan varför?

Marianna Naumn jobbar på pressavdelningen för livsmedelssäkerhet på FDA. Hon menar på att sötade drycker förknippas med både Fetma och Hjärt-metaboliska komplikationer. Energidryckerna är upp till tre gånger dyrare än övrig dricka, den har mer socker och fler ämnen. Ämnen som Citronsyra, äppelsyra som ger dåligt PH värde vilket ökar risken för frätskador – odontologiska sjukdomar har ökat markant hos barn och ungdomar. Man menar att den höga sockerhalten i dryckerna är till för att dämpa smaken av det bittra koffeinet.


Många energidrycker har en koffeinhalt likvärdigt en kaffekopp men det finns dom som har både två tre eller sex gånger så mycket som i en vanlig kaffekopp. Konstgjorda smakbärare förutom koffeinet kan vara olika former av vitamin, glukuronolakton vars ämne finns naturligt i kroppen precis som taurin. Man kan säga att det är den här blandningen som ger dig vingar.

Glukuronolakton finns i levern och du får i dig ämnet genom vanlig kost. Tidigare var det ett läkemedel som regeringen tillverkade för att få piggare soldater under Vietnamkriget, en tid då även LSD var mycket populärt. Ämnet förbjöds senare då forskningen visade ett starkt sambandband till hjärntumörer.  Vi får i oss cirka 1,2–2,3 milligram per dygn medans en burk Redbull innehåller 600milligram och det är i 25cl flaskan. (Andra tillverkare kan ha mycket mer än så).

Energidrycker innehåller dessutom ofta B-vitaminer som är viktiga för ämnesomsättningen och för vårt nervsystem. Idag är B-vitaminbrist något som är mycket ovanligt och överskott visar på skadliga biverkningar så som illamående, sömnlöshet, rastlöshet. B-vitaminerna som inte lämnar kroppen genom urinet lagras i levern.

Redbull menar att det är just vitaminerna blandat med niacin och pantotensyra som höjer vår prestationsförmåga, studier visar dock på att det kan vara direkt livsfarligt om man har någon hjärt och kärlsjukdom att konsumera blandningen.

Taurin som alltid varit omdiskuterat har tillsammans med koffein undersökts av EUs vetenskapliga kommitté. Där kunde det inte uteslutas en så kallad cocktail effekt, då vi idag saknar relevanta studier på hur vi påverkas av ämnena.

Höga doser av taurin påverkar blodsockernivåerna i kroppen liksom hjärtats rytm, bara ett par burkar energidryck kan sänka blodsockret och ge insulinkänningar.

Överskottet påverkar signalsubstansen Gaba i frontalloben. När produktionen av Gaba minskar i hjärnan blir konsekvensen aggressivitet, oro samt att man blir trög och tålamodet minskar. Det har till och med visat sig ge inlärningssvårigheter.

Vid fysisk ansträngning hämmar taurinet utsöndringen utav serotonin vilket leder till aggressivitet, det påverkar det centrala nervsystemet negativt och kroppen känner inte av trötthet.

Nya rapporter visar dessutom likheter med alkoholens effekter i hjärnans belöningssystem, det anses att höga doser kan vara direkt skadliga säger Mia Ericsson, biolog på Göteborgs Universitet. Ett normalt intag av Taurin är 150milligram per dag, en burk Redbull ger ett helt gram vilket är långt över det normala.

 

I boken – Den tändande gnistan, berättar Malcolm Gladwell om klibbighetsfaktorn samt lagen om de få. Redbull har alltid varit geniala när det kommer till marknadsföring då de hela tiden använt sig av små grupper av människor med hög klibbighetsfaktor. Men det är du och jag som skapar myten och för den vidare till våra barn.

Frågan är hur vi konsumenter hade reagerat om inte samhället var styrt av ekonomin och om hela sanningen låg på bordet utan siffror? Men tänk efter, vi lever i en tid då vi köper två glas vatten för femton kronor.

Jag väljer att ge mig här men om ni blivit intresserade och vill veta mer så köper ni boken No Bull som är skriven av André Persson som är min informationskälla.

 

Postat 2017-10-01 20:18 | Läst 6306 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Visst är vi "Nakna"

När vi agerar som grottmänniskor. 

Det här inlägget får på sätt och vis bli en förlängning på gårdagens inlägg. När man är inne på kognitiva behandlingsmetoder har forskningen visat att det inte är alla människor som blir hjälpta av terapin. Under senare delen av nittiotalet visade det sig att mycket berodde på patientens möjlighet att se objektivt på sitt liv. Människor som tenderar att se allt inifrån har också svårt för egenansvar.

Det viktiga är då att lära sig att visualisera och objektivt se sig själv utifrån detta perspektiv. Det som händer när människor inte kan släppa taget kan vara rent destruktivt. Beroende, felaktiga beslut och dålig självuppfattning är bara några av de problem som kan uppstå.

Man kan lära barn i tidig ålder att få en bättre självuppfattning genom att lära dem att skjuta upp belöningar. På sikt lär sig barnen att agera mer utifrån det kalla systemet som styrs av "Prefrontala cortex" som annars lätt blir hämmat av impulser från det varma systemet som styrs av vår "amygdala" Forskning har visat på barn som tidigt lär sig att det är bra att kunna vänta har det enklare genom hela livet. De har lägre BMI, bättre hälsa, bättre utbildning etc. 

Visst har uppväxtmiljön en viktig faktor i hur våra liv blir men det är naivt att tro att icke gynnsamma miljöer inte kan skapa genier. Jag skulle kunna ta upp massor av exempel men väljer helt enkelt att rekommendera boken "David & Goliat" som är skriven av min favorit författare Malcolm Gladwell.För någon som känner igen sig i det jag beskriver så kan jag också tilläga att det aldrig är försent. Hjärnan omformar sig hela tiden och till skillnad från tidigare kunskap har det visat sig att hjärnan hela tiden skapar nya celler och att det går att boosta sin kapacitet under hela livet. Vi lever inte i en nattsvart värld och om "du" upplever den som nattsvart ber jag dig att öppna ögonen.


 

Postat 2017-09-11 11:08 | Läst 4802 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad kan vi göra annorlunda. - Jo en "jävla massa".

Vårt eget sofistikerade bibliotek där alla svaren finns.

Tänk dig själv som ett bibliotek där du har X antal tusen böcker. Böckerna är DNA kedjor och innehållet genuppsättningar som bildar ord. Varje vaken sekund på din dag kommer kapitlen att bli större och orden förändras allt beroende på hur du agerar/är.

 Att utifrån det perspektivet se möjligheten att förändra sådant som man inte är nöjd med. Böcker är lätt manipulerade och går alltid att tolka på olika sätt. Exempelvis när du bestämt säger att du "Aldrig" kommer att lära dig något, ställ dig då motfrågan - vill jag lära mig det här? Om du börjat på något så är det alltid lättare för hjärnan att ta den bekvämaste vägen.

Exempelvis som att skylla på yttre faktorer, "Läraren är korkad, löparskon är skit osv". Istället för att kanske se möjligheten i att man kanske själv gör fel på något sätt. Att då utmana och utnyttja din kapacitet på lång sikt genom att helt enkelt tänka positivt.

Vad kan vi göra annorlunda. - Jo en "jävla massa" om vi bara tänker ur ett bättre perspektiv, enkla metoder som automatiskt skapar en bättre miljö för din hjärna/jaget. Kognitiv beteende terapi är inte svårt och det handlar till större delen om eget ansvar.

 Att som deprimerad knyta ihop säcken genom att förstå sina problem inifrån, vad kan "jag" göra för att må bättre. Vad kan "jag" göra för att lära mig, hur ska "jag" göra för bli bättre. Sen att agera utifrån det "kalla systemet" istället för det varma. långsiktiga mål / impulsbeteende. 

Man ska aldrig säga aldrig, man ska alltid se möjligheten till en positiv förändring. Du har en grund uppsättning med gener som kallas för "arv" under din uppväxt och hela ditt liv så kommer du agera utifrån "arvet" men samtidigt lära dig utifrån "miljön" Du är alltså formbar och även vid svåra uppväxter/diagnoser av olika slag så går det "alltid" att förändra ditt liv till det bättre men det är "ditt ansvar".

Tänk positivt. 

Postat 2017-09-10 08:09 | Läst 4948 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa