Vardagsbloggaren

Vardagliga händelser, utflykter och resor.

Den "nakna" sanningen.

Den stora kognitiva utredningen.


Den här veckan ska jag göra en jättestor kognitiv utredning som en del i min rehabiliteringsplan. Min läkare tycker att det ska bli intressant eftersom att jag redan gjort utredningen en gång tidigare men då kopplat till min ADHD. Anledningen är ju att det kommer att visa ganska så exakt vad jag försämrats på och att de får en ganska klar bild över vad jag behöver hjälp med och inte.
Självklart vill jag bevisa att många av testerna idag faktiskt borde gå bättre än sist men vi får väl se om mitt luftslott exploderar i den frågan. Jag vet att jag kommer att vara/är väldigt nervös för resultatet. Med min skada följde även epilepsi och jag har alltid haft det svårt att fokusera och koncentrera mig på sådant som gör mig orolig och illa till mods. Det ligger i våran natur att fly när vi inte trivs med en situation, att helt enkelt avfärda det genom att normalisera flykten i hjärnan.
Det är något jag faktiskt arbetat mycket med och en PoD som jag verkligen kan rekommendera gällande kraven man har i samhället är Monkey mindset. Man försöker ju alltid att hitta svar på varför man är på ett speciellt sätt.

Människan är till naturen lat och vi försöker alltid att hitta enkla genvägar. Frågan är varför vissa har enklare att lära sig personligt ansvar än andra, det tror jag ligger mycket hos föräldrarna och inlärningen under de första levnadsåren. Vi ska inte hjälpa våra barn med allt. Kreativitet föds nog däremot många gånger ur kaos när man försöker att greppa omvärlden som blir väldigt svårtolkad i röriga miljöer. Jag påstår inte att det är så i alla lägen, även där har allt en genetisk grund.
Vi är alla olika och den nakna sanningen är den att jag känner mig trygg i min kunskap och i min situation, vilket gör mig väldigt rädd då jag helt plötsligt ska få svart på vitt om allt bara är en illusion. Rädslan av att inte vara "jag" om ni förstår hur jag menar.

(Undrar hur många "tomma) klick jag får på bloggen när ordet "naken" står med i rubriken.
Postat 2017-09-04 10:00 | Läst 4189 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

AD/HD Kromosomfel?

Vad som verkligen är normalt?

Visste ni att ADHD antagligen är en så kallad "defekt" gen som kallas DRD4.  Jag stör mig på när det börjar diskuteras kromosomfel och att man är "defekt" bara för att man är annorlunda uppbyggd.
Är det något som verkligen går att diskutera i frågan om normalitet så är det hur "fel" vårt samhälle är uppbyggt när man påstås vara handikappad endast på grund utav "brister" i samhällets grundläggande normer.


Forskare i Kenya har gjort genetiska tester på ett stamfolk som heter Ariaal, en av de stammar som inte förens det senaste århundradet har delat upp sig som jordbrukare och nomader/jägare. Samtliga av de som jagade och hade en aktiv livsstil bar på DRD4 varianten som ger ett överflöd av dopamin. Det visade sig också att de personerna i jämförelse med jordbrukarna hade det mycket enklare att skaffa föda.

Källa; Anders Hansen "Hjärnstark"

Är det inte så att man får börja fundera på om "normerna" vi följer verkligen inte behöver förändras? Att se ett samhälle som bygger på elitism i form av att endast kunna simma medströms och gå i led. Det är en självklarhet att det i längden inte fungerar. (Från ordning till kaos) Om ni är intresserade av kaosteorin så förstår ni vart samhället leder oss. Men det finns även teorier om ordning som skapas ur kaos och att vi människor nödvändigtvis faktiskt behöver kaos för att omorganisera oss och förstå världen ur ett "friskare perspektiv".
Personligen så förstår jag inte varför vi forskar över huvud taget om vi bara ska kalla allt vi inte "förstår" för fel.
Då ställer jag mig då frågan vad som "verkligen" är fel?


Postat 2017-09-02 12:29 | Läst 2717 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nu blir det personligt!

Lite vanliga enkla bilder.

Nu till vardagsbilderna från vår bröllopsresa till Fjätsjön 18,19,20,21 september 2016. Hemma längtade Zebulon efter mamma och pappa. Även de två äldre versionerna saknade oss men det vågar dem inte erkänna. (hmm)

Vägen in är cirka 6km lång och man går längst med ett fjäll genom skog och våtmark.

Resan in är inte helt enkel och terrängen är stundom rätt svår.

Vi valde att ta det lugnt och vi tog nästan 2h på oss att ta oss in till stugan. Det bästa med den här vägen var att den var tydligt märkt med röd signalfärg så vi slapp gå efter karta och kompass som vi får göra till andra platser här omkring.

Sen att markerna är helt fantastiska och vid den här tiden på året fullt av fåglar och renar gör bara saken ännu mer fantastisk. Resan började bra och vi kände att vi hade vädret på vår sida.

Väl framme vid stugan blev vi väldigt glatt överraskade, den var verkligen allt vi kunnat drömma om. utan el och rinnande vatten men med en mysfaktor på 10 av 10 möjliga poäng. Fönstret gav oss otroliga kvällar och ännu mer fantastiska mornar.

En bild ifrån lillfjället där vi ser sjön vi bodde vid.

Vatten kan ju aldrig bli godare än såhär.

Som sagt mysnivån i stugan var verkligen på topp ;)

Härliga sängar med gott om utrymme.

Precis utanför stugan låg båten som gav fina möjligheter till både kvälls och morgonturer.

Här tidig morgon.

Kockens val av kök 2016.

Vi gick på en slagen ren, antagligen björn och tidig vår, skallen låg spräckt bredvid och lite grön päls fanns kvar.

kvällarna bjöd på 18grader och fantastiska upplevelser.

Rovfåglar och korpar fanns det massor av. vågar inte säga vilken sorts rovfågel detta är fr då blir jag nog sågad av någon bättre vetande. (Nyfiken)

Här är det inte så svårgissat dock. Dem fanns överallt.

återigen uppe på lillfjället.

Avslutningsvis vill jag bara säga att resan var verkligen det bästa vi kunde ha gjort. Stillheten, tysnaden, avkopplingen och möjligheten att klara sig med så lite som möjligt gjorde den här resan oförglömlig.

Postat 2016-10-02 13:20 | Läst 6541 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

En annorlunda Bröllopsresa del2

Fjätsjön 2016

Postat 2016-09-26 13:30 | Läst 7414 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Höst

Toften

Har varit runt och fotograferat med min son ikväll. Vi hade ärenden i Laxå så vi åkte Åtorp, Finnrödja, Laxå, Svartå sen vidare hem. Medans Zebulon tittade på Nicke nyfiken så passade jag på att ta några bilder längst vägen. Här är några av dem.

Postat 2016-09-14 21:19 | Läst 6093 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa