Vardagsbloggaren

Vardagliga händelser, utflykter och resor.

Generationer

Två bilder på svärfar tillsammans med sitt barnbarn Zebulon, åldersskillnaden är 92år. Jag är väldigt glad att jag han ta en serie bilder den här dagen. 

Postat 2019-06-07 20:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Energidryck.

”Det spelar ingen roll hur det smakar, vi människor skulle kunna dricka urin bara det överensstämde med det vi kallar vår inre kulturella varelse”

Richard Tellström.

 

För några veckor sedan fann jag energidryck på min sons rum. Det slog mig då att jag faktiskt inte vet mycket om effekterna och vad forskningen nått fram till för resultat kring dessa drycker. Kritiken liksom haglar samtidigt som det känns mer eller mindre som att alla faktiskt konsumerar den.

Jag ställer mig kort frågan varför vi konsumerar något som uppenbart inte är bra för våra kroppar, än mindre varför vi inte har hårdare restriktioner för våra barn och ungdomar där det faktiskt finns en uppenbar problematik.


 


Den 12 oktober 2012 hoppade extremsportaren Felix Baumgartner ut ur en kapsel från 39 000 meter höjd. Projektet kallades ”Redbull stratos” och kostade blyga 50miljoner euro. Efter ett fritt fall på fyra minuter hade Felix uppnått en hastighet på 1342,8km i timmen och spräckt ljudvallen. Plötsligt faller Felix i en så kallad flatspinn och världen tystnar, bara på youtube är det 8 000 000miljoner som följer projektet och som ser Felix snurra okontrollerat mot jorden yta. Kontrollstationen ropar hans namn, det är helt tyst innan han plötsligt återfinner kontrollen och kontrollstationen hör – Allt ok.

Fallskärmen vecklas ut och Redbull loggan gör sin entré medans åskådarna skapar liv till myten om att Redbull ger dig vingar. 2012 såldes 5300 miljoner burkar och gav en intäkt på 6,3 miljarder euro.

 

Vi går tillbaka till 1980 talet då centralbanken får mer makt i länder som USA, England och Sverige. Produkter skapas som passar in i ett allt mer stressat samhälle. När finansmarknaden får ett större inflytande i ekonomin så öppnas dörren för produkter som kokain och Redbull, allt efter att den kapitalistiska tidsandan växer så kommer elitism och prestation att vara allt som betyder något.

Redan 1960 skapades drycken Lipotivan-D som bestod av vitaminerna B1, B2 och B6 samt niacin och taurin, en produkt framtagen av läkemedelstillverkaren Taisho Pharmaciuticals som användes till trötta soldater under andra världskriget. Men det är under det glada 70-talet som den resande Dietrich Mateschitz, grundaren till Redbull kommer över en medicinflaska med energidryck, en flaska som starkt påminner om hans egna märke. En populär dryck för backpackers på den tiden. Tillbaka till det glada 80-talet där produkter som amfetamin, kokain, koffein breder ut sig för att hålla människor alerta, något som passade in i den ”kulturella tidsandan”,

Idag används energidrycker av i stort sett alla för att klara av vardagen. ”Myten har fått vingar”  

Låt oss stanna upp här, låt oss lägga ner denna enorma framgångssaga och reflektera över varför vi konsumenter i grund och botten kan förtära vad som helst utan att fundera alls på vad det är vi verkligen stoppar i oss. Visste ni att nästan all forskning på Redbull är sponsrat av företaget självt.

Samtidigt presenteras mycket negativa fakta kring energidrycker, ändå finns det fortfarande i affären och är väldigt enkelt för barn och ungdomar att köpa och konsumera. Jag ställer mig frågan varför?

Marianna Naumn jobbar på pressavdelningen för livsmedelssäkerhet på FDA. Hon menar på att sötade drycker förknippas med både Fetma och Hjärt-metaboliska komplikationer. Energidryckerna är upp till tre gånger dyrare än övrig dricka, den har mer socker och fler ämnen. Ämnen som Citronsyra, äppelsyra som ger dåligt PH värde vilket ökar risken för frätskador – odontologiska sjukdomar har ökat markant hos barn och ungdomar. Man menar att den höga sockerhalten i dryckerna är till för att dämpa smaken av det bittra koffeinet.


Många energidrycker har en koffeinhalt likvärdigt en kaffekopp men det finns dom som har både två tre eller sex gånger så mycket som i en vanlig kaffekopp. Konstgjorda smakbärare förutom koffeinet kan vara olika former av vitamin, glukuronolakton vars ämne finns naturligt i kroppen precis som taurin. Man kan säga att det är den här blandningen som ger dig vingar.

Glukuronolakton finns i levern och du får i dig ämnet genom vanlig kost. Tidigare var det ett läkemedel som regeringen tillverkade för att få piggare soldater under Vietnamkriget, en tid då även LSD var mycket populärt. Ämnet förbjöds senare då forskningen visade ett starkt sambandband till hjärntumörer.  Vi får i oss cirka 1,2–2,3 milligram per dygn medans en burk Redbull innehåller 600milligram och det är i 25cl flaskan. (Andra tillverkare kan ha mycket mer än så).

Energidrycker innehåller dessutom ofta B-vitaminer som är viktiga för ämnesomsättningen och för vårt nervsystem. Idag är B-vitaminbrist något som är mycket ovanligt och överskott visar på skadliga biverkningar så som illamående, sömnlöshet, rastlöshet. B-vitaminerna som inte lämnar kroppen genom urinet lagras i levern.

Redbull menar att det är just vitaminerna blandat med niacin och pantotensyra som höjer vår prestationsförmåga, studier visar dock på att det kan vara direkt livsfarligt om man har någon hjärt och kärlsjukdom att konsumera blandningen.

Taurin som alltid varit omdiskuterat har tillsammans med koffein undersökts av EUs vetenskapliga kommitté. Där kunde det inte uteslutas en så kallad cocktail effekt, då vi idag saknar relevanta studier på hur vi påverkas av ämnena.

Höga doser av taurin påverkar blodsockernivåerna i kroppen liksom hjärtats rytm, bara ett par burkar energidryck kan sänka blodsockret och ge insulinkänningar.

Överskottet påverkar signalsubstansen Gaba i frontalloben. När produktionen av Gaba minskar i hjärnan blir konsekvensen aggressivitet, oro samt att man blir trög och tålamodet minskar. Det har till och med visat sig ge inlärningssvårigheter.

Vid fysisk ansträngning hämmar taurinet utsöndringen utav serotonin vilket leder till aggressivitet, det påverkar det centrala nervsystemet negativt och kroppen känner inte av trötthet.

Nya rapporter visar dessutom likheter med alkoholens effekter i hjärnans belöningssystem, det anses att höga doser kan vara direkt skadliga säger Mia Ericsson, biolog på Göteborgs Universitet. Ett normalt intag av Taurin är 150milligram per dag, en burk Redbull ger ett helt gram vilket är långt över det normala.

 

I boken – Den tändande gnistan, berättar Malcolm Gladwell om klibbighetsfaktorn samt lagen om de få. Redbull har alltid varit geniala när det kommer till marknadsföring då de hela tiden använt sig av små grupper av människor med hög klibbighetsfaktor. Men det är du och jag som skapar myten och för den vidare till våra barn.

Frågan är hur vi konsumenter hade reagerat om inte samhället var styrt av ekonomin och om hela sanningen låg på bordet utan siffror? Men tänk efter, vi lever i en tid då vi köper två glas vatten för femton kronor.

Jag väljer att ge mig här men om ni blivit intresserade och vill veta mer så köper ni boken No Bull som är skriven av André Persson som är min informationskälla.

 

Postat 2017-10-01 20:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Konkreta Bevis!

Är trött idag, det var en tuff dag igår. Utredningen mötte jag med en skräckblandad förtjusning och jag är inte riktigt nöjd med resultaten. Allmänbildningen var helt ok och även iq testerna. Min hjärnskada ligger i den högra hemisfären och storhjärnan vilket rubbar mitt lokalsinne och rumsuppfattning, jag har även svårt att lokalisera mönster när det blir rörigt. Min inlärningskurva fungerar fortfarande men inte lika bra som tidigare.
Idag sitter jag mest och funderar på vart den här utredningen leder och hur jag kommer att tackla min situation när man nu vet svart på vitt vilka problem jag har. Att hela tiden möta sina brister är jobbigt och att hela tiden känna att jag behöver korrigeras för att anpassa mig. Det hade räckt med min AD/HD. Samtidigt så är det så här livet är och hjärnan är plastisk, vilket innebär att det som är på ett sätt idag kan vara något helt annat imorgon. Som jag skrivit tidigare, så älskar jag utmaningar och de sista åren har lärt mig att det är "jag" som sätter gränserna i mitt liv.
Med korten på bordet är det bara att börja arbeta.
På fredag fortsätter utredningen...
Följ mig gärna på instagram: insta_marshall
Facebook: www.facebook.com/Marshall.Foto
Postat 2017-09-06 10:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Min egen Hjärnblödning

Jag älskar att skriva!


Mina intressen har förändrats en del och när det kommer till att läsa böcker så blir det mer och mer fakta. De områden som intresserar mig är kanske inte så svårt att räkna ut om ni följt med på mina senaste inlägg. Men låt oss uppdatera de som inte tidigare följt mig.
2014 skadade jag mig i mitt arbete som behandlingsassistent, jag var ute och badade med några ungdomar i ett kalkstensbrott, Jag slog i ovansidan av huvudet och fick något som på finare språk kallas "Subdural hematom" som är en kronisk blödning mellan hinnorna i hjärnan. Hade blödningen brustit igenom till hjärnan hade jag inte klarat mig. Jag vaknade dagen efter olyckan med en fruktansvärd huvudvärk och hade svårt att lyfta huvudet. "Tyvärr" så blev det en missbedömning hos läkaren och jag blev hemskickad med penicillin mot öroninflammation. Jag var hemma från jobbet i en vecka innan jag kunde gå tillbaka. Detta var i början på augusti.

Under Hösten blev min situation allt mer svår, jag hade svårt att köra i mörker, jag glömde vart jag bodde, tillslut klarade jag bara av de mest basala behoven, jag blev alltså mer och mer som en grottmänniska. Jag var inne hos läkaren vid fyra tillfällen och först i november när jag tappade känseln i vänster sida och med en huvudvärk jag aldrig tidigare upplevt fick jag äntligen den hjälp jag behövde. Jag flögs ifrån Karlstad till Uppsala där jag opererades akut.
Hjärnan var då så pass ihop pressad att ingen trodde att jag skulle må så bra som jag faktiskt gör idag. Jag minns såväl när jag vaknade till, min fru och mina föräldrar var redan där och jag berättade för dem -
Att det ska bli skönt att äntligen kunna gå tillbaka till jobbet.

Det är tre år sedan snart och jag har precis börjat med min arbetsträning, jag arbetar fyra timmar i veckan och två timmar per tillfälle men inte på min tidigare arbetsplats. Min läkare tror att jag max kommer att klara av tio timmar i veckan när jag är färdigrehabiliterad. Klart att jag är orkeslös och att det är jobbigt att uppleva det när jag i övrigt mår väldigt bra. Jag har förändrats massor och jag kan nog inte säga att jag är samma person idag, men jag ser ett hav av möjligheter istället för de hinder som ligger bakom mig. Mina förbättringar som människa och mina val är idag mer sunda än tidigare och jag väljer ofta bort sådant jag inte vill eller orkar med.
Min största besvikelse i olyckan ligger också i det jag idag upplever som äkta lycka. Jag har alltid varit "naiv" på randen till korkad, Jag har alltid haft någon form av "tro" Idag är jag atiest och mina förväntningar på människor är ofta väldigt bleka, det har gett mig insikt och förståelse om vikten av min familj och mina barn. En tid tog besvikelsen mig så långt att jag faktiskt inte var hundra procent säker på om jag ville "leva".

Där längst ner på botten fann jag allt som jag behövde för att vara lycklig, (visst är det märkligt) På något sätt fann jag mig själv när jag var som absolut svagast. Jag har förlorat min tro men vunnit mig själv (här och nu) och resten spelar faktiskt ingen roll.
Jag älskar att skriva och i människan finns allt vi behöver, kom ihåg att äkta kunskap är ingenting annat än din egen "egoism" baserad på någon annans idioti.
Postat 2017-09-03 11:14 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En djupare tolkning om livet på Facebook

En djupare tolkning om livet på Facebook.

Lite tankar kring statusuppdateringar. Jag har alltid använt Facebook för att spegla mitt liv på gott och ont vilket jag vet att jag inte är ensam om. Jag vet också att det finns stora meningsskiljaktigheter i frågan och att det ibland pratas om oss ordbajsare.

Här förklarar jag det lite ur mitt eget perspektiv. Under min separation med Malin (min före detta) gjorde jag någon form av regression. Jag levde ut och det resulterade i ganska mycket spekulationer och kritik kring mitt uppförande.... 


Jag spottade dessutom ut statusuppdateringar som mer eller mindre andades desperation. Såhär i efterhand med lite självdistans så vet jag att jag följde normen för hur man tar sig ur ett förhållande och att det förefaller ett helt normalt beteende att vara "smått" desperat.

När jag skadade mig "Subdural Hematom, / Kronisk blödning i hjärnan" insåg jag mitt eget värde som människa och jag slutade under en tid att skriva något alls. Anledningen är att jag förstod hur ointressant man är och att människor i själva verket faktiskt inte bryr sig nämnvärt så länge det inte är något smaskigt att prata om. Jag formades efter min hjärnskada, förstod att våran tid i livet är ganska obetydlig. Vi är inget annat än vad vi gör oss till.

I ett större perspektiv är vår existens helt onödig. Faktiskt är allt bara en enkel illusion av vårt medvetande och hur vi uppfattar samhället. När jag nu faktiskt accepterar min obetydlighet är jag för första gången genuint lycklig.

Det handlar om jämvikt och om vem jag är för mig själv, mina barn och deras framtid. Jag skriver således mina uppdateringar för min egen skull. Som en dagbok där jag speglar illusionen av min egen existens.

Ni får helt enkelt stå ut, om några år är jag ändå bortglömd och du också. Tänk på den. 

Postat 2017-08-29 08:15 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa