Vardagsbloggaren

Vardagliga händelser, utflykter och resor.

Välfärd? Inte för alla!

Sverige är rikare än någonsin – BNP per capita har stadigt ökat under 2000-talet. Trots det ser vi fortsatt ökade klyftor mellan de fattigaste och de rikaste barnen. Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det idag så gott ställt att varje familj skulle kunna försörja drygt tre lika stora familjer. Och under 2008 började nivåerna av barnfattigdom att öka igen, vilket troligtvis är en effekt av den kraftiga konjunkturnedgång som inleddes hösten 2008. Under 2008 levde 220 000 barn i fattigdom – det vill 
säga 11,5 procent av alla barn i Sverige

Rädda barnens årsredovisning 2010

Postat 2012-01-28 22:57 | Läst 2323 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommar!

Sommaren lever kvar.

Postat 2012-01-27 23:22 | Läst 6979 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Artist statement

Artist Statement: Johan Lindberg

Johan Lindberg

Långgatan3

54832 Hova

2007 fick jag upp intresset för att fotografera. 2010 startade jag eget som konstfotograf. Jag arbetar helst med intuitiv känsla och bejakar människan i uppväxt och miljö. Mina uppdrag har utformats för att passa in i samhällsperspektiv. Min kreativitet ligger i fas med personlig utveckling och har oftast ett underliggande motiv. När arbetet fungerar väl så får jag en euforisk känsla och en fördjupad kreativitet.

Arbetsverktyg:

Jag arbetar tillsammans med min Canon 5d markII. Oftast redigerar jag mina bilder i Lightroom och Photoshop. Min kameraväska innehåller. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 50mm f/1.4 USM, Canon EF 17-40/4,0L IF USM, Nissin Di622, Canon RS-80N3 fjärrutlösare.

Material och redigering:

Mina tillvägagångssätt är oftast att arbeta i svartvitt med olika former av texturer. Uttrycket handlar i första hand för att bygga upp en känsla i motivet. Jag har använt Photoshop på amatörnivå sen första programvaran kom ut. Professionellt användande sen 2010. Jag använder mig av redigeringsprogrammen mestadels för att få ut full effekt på mina bilder och för att på ett kreativt sätt förmedla mina budskap.

Vad jag gillar bäst med det jag gör:

Jag gillar att skapa en visuell möjlighet att tolka min värld så som jag ser på den. Att med mitt bildskapande öppna möjligheter att tänka mer kring bildens ursprung. Att kunna ge betraktaren en möjlighet att öppna dörrar in i en emotionell verklighet där man kan tolka en situation ifrån olika perspektiv. Jag vill hitta den där speciella känslan av att nå in i min egen kreativitet, där jag möter mitt skapande på en nivå som för mig är utvecklande.

När något har gått riktigt bra så känner jag mig väldigt stolt, speciellt när man har skapat något som debatteras och diskuteras. En bild ska inte alltid vara självklar. Att få den där känslan av att verkligen har lyckats är väldigt glädjande och får mig att vilja utvecklas än mer.

Uttryck och skapande:

Jag arbetar gärna i svartvitt och med människan i ett nära perspektiv. Jag utnyttjar helst det befintliga ljuset och arbetar för att göra en tolkning av det jag känner. Jag har bestämda mått och vill arbeta med bilder som jag själv känner ger något. En bild kan ta mellan fem minuter och fem timmar att arbeta med. När en bild är färdig så sparar jag den både som psd och jpg och i regel använder jag aldrig vattenstämpel.

Jag arbetar för en djupare insikt:

Mitt arbete går ut på att visa upp en sann berättelse. Jag vill visa upp för världen att sociala konstruktioner inte alltid är bra, jag vill visa upp fördelar och nackdelar med svagheter och styrkor men framför allt förebygga sociala orättvisor.

Jag använder ofta barn för att visa mitt uttryck, barnens förmåga att visa känslor är väldigt talande och ger en trovärdig och äkta känsla. Ett enkelt sätt att ge något stort till betraktaren. Bilderna jag har använt i mitt arbete är oftast tagna i en situation som jag senare byggt på i photoshop. Jag använder mig av speciella tillfällen när barnen är känslomässigt laddade. Resor, skola, bad, lek etcetera. Genom att finna dessa speciella minspel och rätta situationer så har jag byggt mitt skapande på nära mänskliga relationer.

Just nu så vill jag utveckla mitt arbete och bestämt att jag ska inrikta mig på barn och ungdomar i olika miljöer. Jag vill visa upp ekonomiska klasskillnader och förhållande mellan barnhemmen och familjerelationer. Genom att göra arbetet nära och personligt så vill jag nå ut till allmänheten och skapa debatt om orättvisor och människans oförmåga att skapa en värde grund för barn och ungdomar. Hur står sig ett politiskt argument i verkligheten och vilken sanning kan jag finna bakom hemmets trygga väggar? Att bemöta dessa frågor i bild tror jag kan ge svar och kunskap på ett plan som får oss att tänka till.

Postat 2012-01-27 16:57 | Läst 1897 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mina bilder 2011

Nystarten 

Som fotograf med mycket vilja att utvecklas, så känns det jobbigt när ens bildbank börjar bli uttömt på material. Ja det är sant många av mina nya bilder är tagna under 2011. Nytt material har jag knappt. Jag har suttit och redigerat mycket på sista tiden men nu så känns det som att min bildbank alltså är uttömd, det enda jag har att göra nu är att fatta kameran och arbeta som jag tidigare gjort. Intresset finns där, men det är inte lika spännande utan några intressanta idéer. Jag skulle vilja ha två tre tusen bilder att gå igenom och låta min inspiration flöda. Här kommer ett urval av bilder från mina mappar här på fs.

Trädet

Solskens får

Bakom spegeln

I regnet

Drömmen

Stora starka händer

Vid vattnet

Skört barn

Postat 2012-01-22 12:21 | Läst 5381 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Halva bilder

Halva bilders dag

Idag så kände jag som ni förstår för att åka ut och fotografera, tanken var att jag skulle försöka hitta lite speciella träd att föreviga. Jag tog tag i mig själv under middagen och åkte ut till Gudhammar, en plats strax utanför Hova. Det finns där en tall jag länge funderat på. Turen var på min sida, inga tjurar eller kossor var ute och jag gick in på deras revir. Jag har en fruktansvärd rädsla för alla djur som är större än mig och hade aldrig vågat mig på att beträda hagen om det varit varmare ute. 

Jag tog några bilder när jag var där, inte helt nöjd begav jag mig hem, började redigera tillsammans med min kompis kaffemuggen. Efter en timme stod det klart, jag var inte alls nöjd med resultatet. Jag bestämde mig för att göra något drastiskt. Jag cropade bilderna i dom delarna som jag faktiskt tyckte om. Resultatet blev halva bilder som på något sätt ändå tilltalar mig. /Johan


Postat 2012-01-21 14:37 | Läst 2147 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa