Vardagsbloggaren

Vardagliga händelser, utflykter och resor.

Visst är vi "Nakna"

När vi agerar som grottmänniskor. 

Det här inlägget får på sätt och vis bli en förlängning på gårdagens inlägg. När man är inne på kognitiva behandlingsmetoder har forskningen visat att det inte är alla människor som blir hjälpta av terapin. Under senare delen av nittiotalet visade det sig att mycket berodde på patientens möjlighet att se objektivt på sitt liv. Människor som tenderar att se allt inifrån har också svårt för egenansvar.

Det viktiga är då att lära sig att visualisera och objektivt se sig själv utifrån detta perspektiv. Det som händer när människor inte kan släppa taget kan vara rent destruktivt. Beroende, felaktiga beslut och dålig självuppfattning är bara några av de problem som kan uppstå.

Man kan lära barn i tidig ålder att få en bättre självuppfattning genom att lära dem att skjuta upp belöningar. På sikt lär sig barnen att agera mer utifrån det kalla systemet som styrs av "Prefrontala cortex" som annars lätt blir hämmat av impulser från det varma systemet som styrs av vår "amygdala" Forskning har visat på barn som tidigt lär sig att det är bra att kunna vänta har det enklare genom hela livet. De har lägre BMI, bättre hälsa, bättre utbildning etc. 

Visst har uppväxtmiljön en viktig faktor i hur våra liv blir men det är naivt att tro att icke gynnsamma miljöer inte kan skapa genier. Jag skulle kunna ta upp massor av exempel men väljer helt enkelt att rekommendera boken "David & Goliat" som är skriven av min favorit författare Malcolm Gladwell.



För någon som känner igen sig i det jag beskriver så kan jag också tilläga att det aldrig är försent. Hjärnan omformar sig hela tiden och till skillnad från tidigare kunskap har det visat sig att hjärnan hela tiden skapar nya celler och att det går att boosta sin kapacitet under hela livet. Vi lever inte i en nattsvart värld och om "du" upplever den som nattsvart ber jag dig att öppna ögonen.






 

Postat 2017-09-11 11:08 | Läst 4601 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad kan vi göra annorlunda. - Jo en "jävla massa".

Vårt eget sofistikerade bibliotek där alla svaren finns.

Tänk dig själv som ett bibliotek där du har X antal tusen böcker. Böckerna är DNA kedjor och innehållet genuppsättningar som bildar ord. Varje vaken sekund på din dag kommer kapitlen att bli större och orden förändras allt beroende på hur du agerar/är.

 Att utifrån det perspektivet se möjligheten att förändra sådant som man inte är nöjd med. Böcker är lätt manipulerade och går alltid att tolka på olika sätt. Exempelvis när du bestämt säger att du "Aldrig" kommer att lära dig något, ställ dig då motfrågan - vill jag lära mig det här? Om du börjat på något så är det alltid lättare för hjärnan att ta den bekvämaste vägen.

Exempelvis som att skylla på yttre faktorer, "Läraren är korkad, löparskon är skit osv". Istället för att kanske se möjligheten i att man kanske själv gör fel på något sätt. Att då utmana och utnyttja din kapacitet på lång sikt genom att helt enkelt tänka positivt.

Vad kan vi göra annorlunda. - Jo en "jävla massa" om vi bara tänker ur ett bättre perspektiv, enkla metoder som automatiskt skapar en bättre miljö för din hjärna/jaget. Kognitiv beteende terapi är inte svårt och det handlar till större delen om eget ansvar.

 Att som deprimerad knyta ihop säcken genom att förstå sina problem inifrån, vad kan "jag" göra för att må bättre. Vad kan "jag" göra för att lära mig, hur ska "jag" göra för bli bättre. Sen att agera utifrån det "kalla systemet" istället för det varma. långsiktiga mål / impulsbeteende. 

Man ska aldrig säga aldrig, man ska alltid se möjligheten till en positiv förändring. Du har en grund uppsättning med gener som kallas för "arv" under din uppväxt och hela ditt liv så kommer du agera utifrån "arvet" men samtidigt lära dig utifrån "miljön" Du är alltså formbar och även vid svåra uppväxter/diagnoser av olika slag så går det "alltid" att förändra ditt liv till det bättre men det är "ditt ansvar".

Tänk positivt. 

Postat 2017-09-10 08:09 | Läst 4762 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kortisol krymper din Hjärna

Stress förstör din Hjärna!

Idag har jag något väldigt intressant att ta upp. Visste ni att stresshormonet Kortisol krymper hjärnan och att det omedelbart får en negativ effekt på att tänka "kallt" alltså att genom förnuft förstå situationen. Det är istället lättare att agera "varmt" alltså genom impulser. 

Att vara stressad under en längre tid "krymper" alltså hjärnan, skadar den rent av vilket visar sig på hur man uppfattar omvärlden, minnet påverkas negativt och man får svårt att agera sunt i de snabba besluten. Amygdala som är den delen i hjärnan som skapar de heta/kalla tankeförmågorna ökar i volym men stänger av din förmåga att analysera och förstå "situationen" andra delar av hjärnan krymper och skapar obalans i din förmåga att uppfatta omgivningen, du blir automatisk trögare, mer negativ, kanske rent av deprimerad. 

Det finns massor av situationer som ökar chansen för att hamna iden här situationen. Fattigdom, krävande jobb, dålig stimulans, relationer. Egentligen går väl listan att göra hur lång som helst. Idag finns det inte botemedel emot det här fenomenet i form av medicin.

Däremot så pratas det mycket om kondition där man ökar kortisol halterna men som på sikt gör din kropp mer immun för stressade situationer. Du kan även arbeta med mindfullness, äta korrekt men också i många fall arbeta för att ändra din vardag och att framför allt lyssna mer på vad "du" behöver.

"Tänk om"

man kunde förändra hjärnans aktivitet och få den att missuppfatta stressen under en kortare period. Att ge hjärnan den stimulans och utrymme  som behövs för att återhämta sig.  Som jag är inne på vid varje blogginlägg så är hjärnan plastisk, så i rätt miljö och med rätt tankar så kan vi förändra den till vår fördel. Ny forskning visar starkt på att det egentligen inte finns några gränser för vad vi är kapabla till så länge vi vet vilken form av stimulans hjärnan behöver.

Jag tycker att det borde kunna gå att skapa ett program där man tar fram miljöer för att få människor med hjärntrötthet och andra stressrelaterade skador att återhämta sig. Det bedrivs så mycket forskning idag men väldigt få där man faktiskt använder sig av fysisk rehabilitering i den formen. 

Postat 2017-09-07 12:57 | Läst 5974 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Konkreta Bevis!

Är trött idag, det var en tuff dag igår. Utredningen mötte jag med en skräckblandad förtjusning och jag är inte riktigt nöjd med resultaten. Allmänbildningen var helt ok och även iq testerna. Min hjärnskada ligger i den högra hemisfären och storhjärnan vilket rubbar mitt lokalsinne och rumsuppfattning, jag har även svårt att lokalisera mönster när det blir rörigt. Min inlärningskurva fungerar fortfarande men inte lika bra som tidigare.
Idag sitter jag mest och funderar på vart den här utredningen leder och hur jag kommer att tackla min situation när man nu vet svart på vitt vilka problem jag har. Att hela tiden möta sina brister är jobbigt och att hela tiden känna att jag behöver korrigeras för att anpassa mig. Det hade räckt med min AD/HD. Samtidigt så är det så här livet är och hjärnan är plastisk, vilket innebär att det som är på ett sätt idag kan vara något helt annat imorgon. Som jag skrivit tidigare, så älskar jag utmaningar och de sista åren har lärt mig att det är "jag" som sätter gränserna i mitt liv.
Med korten på bordet är det bara att börja arbeta.
På fredag fortsätter utredningen...
Följ mig gärna på instagram: insta_marshall
Facebook: www.facebook.com/Marshall.Foto
Postat 2017-09-06 10:22 | Läst 4807 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Den "nakna" sanningen.

Den stora kognitiva utredningen.


Den här veckan ska jag göra en jättestor kognitiv utredning som en del i min rehabiliteringsplan. Min läkare tycker att det ska bli intressant eftersom att jag redan gjort utredningen en gång tidigare men då kopplat till min ADHD. Anledningen är ju att det kommer att visa ganska så exakt vad jag försämrats på och att de får en ganska klar bild över vad jag behöver hjälp med och inte.
Självklart vill jag bevisa att många av testerna idag faktiskt borde gå bättre än sist men vi får väl se om mitt luftslott exploderar i den frågan. Jag vet att jag kommer att vara/är väldigt nervös för resultatet. Med min skada följde även epilepsi och jag har alltid haft det svårt att fokusera och koncentrera mig på sådant som gör mig orolig och illa till mods. Det ligger i våran natur att fly när vi inte trivs med en situation, att helt enkelt avfärda det genom att normalisera flykten i hjärnan.
Det är något jag faktiskt arbetat mycket med och en PoD som jag verkligen kan rekommendera gällande kraven man har i samhället är Monkey mindset. Man försöker ju alltid att hitta svar på varför man är på ett speciellt sätt.

Människan är till naturen lat och vi försöker alltid att hitta enkla genvägar. Frågan är varför vissa har enklare att lära sig personligt ansvar än andra, det tror jag ligger mycket hos föräldrarna och inlärningen under de första levnadsåren. Vi ska inte hjälpa våra barn med allt. Kreativitet föds nog däremot många gånger ur kaos när man försöker att greppa omvärlden som blir väldigt svårtolkad i röriga miljöer. Jag påstår inte att det är så i alla lägen, även där har allt en genetisk grund.
Vi är alla olika och den nakna sanningen är den att jag känner mig trygg i min kunskap och i min situation, vilket gör mig väldigt rädd då jag helt plötsligt ska få svart på vitt om allt bara är en illusion. Rädslan av att inte vara "jag" om ni förstår hur jag menar.

(Undrar hur många "tomma) klick jag får på bloggen när ordet "naken" står med i rubriken.
Postat 2017-09-04 10:00 | Läst 4023 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa