Vardagliga händelser, utflykter och resor.

Svartå HyttaHyttan med anor från 1600 talet.

Hyttan blåstes ner år 1966 som en av de sista träkolshyttorna i Europa. Det som kvarstår är  en vingklippt pipa som nu riskerar att rivas. 

Svartå är en byggd med anor ifrån 1600 talet. Ett brukssamhälle där vår historia blir levande genom allt som händer på området där Hyttan en gång stod. Visst värnar man om området som Svartåbo. Både fotbollsplan, skidbacke och konditionsrunda är byggt runt pipan. Strategiskt snyggt och själsligt rätt.

Under sommaren så finns här ett otroligt spännande bohemiskt motor café  som är ett populärt resmål för motorcyklister. I maj månad så är det motordagar och marknad på samma plats som lockar massor av människor.

 

Svartå är i all ära en kulturskatt som kommunen verkligen borde satsa mer på. Inte bara för dess rika historia utan för läget där möjligheter till tågstation finns som öppnar upp pendlingsmöjligheter, enkla färdsätt som gynnar bostadsmarknaden, miljötänk samt ökar möjligheter till företagsetablering.

Svartå har haft allt, förlorat det mesta men jag tror på en framtid där kommunen vänder sina blickar och ser möjligheten att utveckla ett samhälle som bär på så mycket, inte minst en fantastisk natur. Som kommun är Degerfors mycket mer än fotboll och järnvärk. 

I Åtorp finns det stora möjligheter att bygga på närproducerat och åter till Svartå där möjligheter till etablering, pendlingsmöjligheter och miljötänk. Om bara kommunen kunde se vilka guldläge dem sitter på.

Inlagt 2016-05-21 01:23 | Läst 3826 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?