HÄNDELSER OCH FUNDERINGAR MED ANKNYTNING TILL MITT FOTOINTRESSE

Min bästa bild 2009

 

Tack Bengt för stafettpinnen “Min bästa bild 2009”.

Inte lätt att välja bland alla bilder jag knäppt under 2009. Att själv välja ut den bästa bilden bygger nog för min del mest på känslor som upplevelsen i samband med att bilden tas. Jag vill förmedla denna känsla vidare till betraktaren. Förmodligen går det inte, men det är väl så fotografiet fungerar, samtidigt som bilden blir till ett dagboksblad för mej själv.

Antelope Slot Canyon, Arizona

Min fru och jag, tillsammans med goda vänner, var på ”ta-dagen-som-den-kommer-bilresa” i sydvästra USA i April. Jag hade hört talas om de vackra grottorna nära Page i norra Arizona. Jag övertalade mina medresenärer om att det kanske kunde vara ngt vackert att se. Jag var nog den som var mest tveksam eftersom det var långt att köra och inte efter den rutt vi hade tänkt oss.

Slot Canyon betyder djup flodbädd i en smal ränna, öppning eller springa. Jag väljer att kalla rännan för grotta i fortsättningen.

Grottan ligger på indianreservatet Navajo. Under tusentals år tillbaka har här ett säsongsbetonat tillflöde till Coloradofloden grävt sig ner genom sandstensberget. Vind, sand och vatten har format magiska mönster och formationer av grottor i berget. Vid torr väderlek är flodbädden torrlagd och därmed tillgänglig för besök. Förutom vid dessa smala rännor är flodbädden bred och full av sand. Vid kraftiga regn fylls floden med vatten och gör det omöjligt att besöka grottorna. Platsen upptäcktes 1931 av den 12 år gamla indianflickan Sue Tsosie, som vallade får genom området.

Väl framme vid grottan häpnar jag av de vackraste av naturen skapade formationer. Ljuset letar sig ner i springan och väggarna skiftar i de mest fantastiska färger som lila, orange, gult, blått och guld. Luften känns sval trots att det är i ökenland. Jag tar många bilder. På tillbakavägen genom grottan händer det som bara inträffar när solen står i en speciell vinkel en kort stund. En solstråle slår rätt ner i sanden i grottans botten likt en vass spotlight. Jag får ett par bilder. Jag blir varm och hoppas att tekniken har fungerat.

Mina medresenärer blev heller inte besvikna. Efter denna fantastiska upplevelse fortsatte vi resan via Old Navajo Bridge över Coloradofloden där jag fick möjlighet att fotografera en av världens mest sällsynta och största fåglar Kondoren. Men det är en annan historia.

---

Stafettpinnen vill jag gärna överlämna till min fotoklubbkompis Christina Fryle. Hoppas du vill fånga pinnen, bjuda oss på en bild och föra pinnen vidare.

 

 

Inlagt 2010-02-16 11:15 | Läst 1774 ggr. | Permalink
Lysande Christer! Jag förstod att du inte kunde motstå utmaningen och bilden som du valt är bara sååå bra.Värdet av bilden förstärks också av berättelsen. Helt enkelt en bloggpremiär av högsta klass. Och så får jag passa på att gratulera till framgången i Västsvenska Fotoexpo.
Bengt/BF
Svar från Ljungborn 2010-02-16 14:36
Stort tack Bengt. Ditt betyg värderar jag högt eftersom du är proffs som redaktör på HN. Tack även för gratulationerna. Inte utan att jag är lite stolt idag.
//Christer
Mycket vacker bild, och en fin berättelse:o)
MVH synnöve
Svar från Ljungborn 2010-02-16 14:40
Tack Synnöve för din kommentar av mitt första blogginlägg. Kikade in på din sida - Ekshärad - denna vackra plats i Värmland med sin härliga dialekt. Vad månde bliva av en kombination av Ekshäradsmål och Norska som jag tycker är ett så vackert och målande språk.
//Christer
Som sagt en av dom bättre naturbilder jag sett. En stund trodde jag att du skulle völja barnen under piren men om jag inte minns fel så tog du den bilden tidigare.
Förstår att det måste varit ett magiskt tillfälle som jag gärna skulle vilja uppleva själv.
//Leif
Ps - Du måste koppla bloggen till Varbergspolen Ds
Svar från Ljungborn 2010-02-16 14:42
Tack Leif för din fina kommentar och tips om kopplingen till VFK. Hoppas att det fungerar nu.
//Christer
"En gång i livet händelser" brukar man säga och du lyckades! Tyder på bra känsla och trygghet med tekniken. Det är ingen tillfällighet tror jag att du lyckades så bra nu när du ändå var på rätt plats vid rätt tillfälle. Underbar bild!
/Calle Fredin
Svar från Ljungborn 2010-02-22 11:04
Hej Calle, Kul att du gillar min grottbild. Detta är en plats som jag gärna skulle vilja återvända till. Hela denna del av USA är är fantastisk. Tack för din kommentar!
//Christer