CHRISTERS FOTOBLOGG

HÄNDELSER OCH FUNDERINGAR MED ANKNYTNING TILL MITT FOTOINTRESSE

Min bästa bild 2009

 

Tack Bengt för stafettpinnen “Min bästa bild 2009”.

Inte lätt att välja bland alla bilder jag knäppt under 2009. Att själv välja ut den bästa bilden bygger nog för min del mest på känslor som upplevelsen i samband med att bilden tas. Jag vill förmedla denna känsla vidare till betraktaren. Förmodligen går det inte, men det är väl så fotografiet fungerar, samtidigt som bilden blir till ett dagboksblad för mej själv.

Antelope Slot Canyon, Arizona

Min fru och jag, tillsammans med goda vänner, var på ”ta-dagen-som-den-kommer-bilresa” i sydvästra USA i April. Jag hade hört talas om de vackra grottorna nära Page i norra Arizona. Jag övertalade mina medresenärer om att det kanske kunde vara ngt vackert att se. Jag var nog den som var mest tveksam eftersom det var långt att köra och inte efter den rutt vi hade tänkt oss.

Slot Canyon betyder djup flodbädd i en smal ränna, öppning eller springa. Jag väljer att kalla rännan för grotta i fortsättningen.

Grottan ligger på indianreservatet Navajo. Under tusentals år tillbaka har här ett säsongsbetonat tillflöde till Coloradofloden grävt sig ner genom sandstensberget. Vind, sand och vatten har format magiska mönster och formationer av grottor i berget. Vid torr väderlek är flodbädden torrlagd och därmed tillgänglig för besök. Förutom vid dessa smala rännor är flodbädden bred och full av sand. Vid kraftiga regn fylls floden med vatten och gör det omöjligt att besöka grottorna. Platsen upptäcktes 1931 av den 12 år gamla indianflickan Sue Tsosie, som vallade får genom området.

Väl framme vid grottan häpnar jag av de vackraste av naturen skapade formationer. Ljuset letar sig ner i springan och väggarna skiftar i de mest fantastiska färger som lila, orange, gult, blått och guld. Luften känns sval trots att det är i ökenland. Jag tar många bilder. På tillbakavägen genom grottan händer det som bara inträffar när solen står i en speciell vinkel en kort stund. En solstråle slår rätt ner i sanden i grottans botten likt en vass spotlight. Jag får ett par bilder. Jag blir varm och hoppas att tekniken har fungerat.

Mina medresenärer blev heller inte besvikna. Efter denna fantastiska upplevelse fortsatte vi resan via Old Navajo Bridge över Coloradofloden där jag fick möjlighet att fotografera en av världens mest sällsynta och största fåglar Kondoren. Men det är en annan historia.

---

Stafettpinnen vill jag gärna överlämna till min fotoklubbkompis Christina Fryle. Hoppas du vill fånga pinnen, bjuda oss på en bild och föra pinnen vidare.

 

 

Postat 2010-02-16 11:15 | Läst 1403 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera