Att flanera i en stad

Någon ville inte ha bibeln på rummet.  På ett annat rum fick flaskorna gömmas bakom gardinen. 

Han bodde i annat rum. Tror jag. 

Det vårstädades denna soliga söndag. 

Och promenerades hand i hand. 

Det är möjligt att känslorna flödade. 

Felparkeringar uppstod. Troligen pga av platsbrist. 

Här vilar friden. 

Och Maria står i eviga tankar. 

Oxenstierna vilar ståndsmässigt eller kanske bara nedtyngd? 

Vilken stad flanerades det i? 

Postat 2015-03-24 11:02 | Läst 1077 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kvinnor och män

I dag den 8 mars fyller den här tjejen ett år. Bilden togs i somras då hon var lite yngre. 

Vi återkommer till henne. 

I dag är det internationella kvinnodagen och att den finns är inte utan skäl. 

Sverige var inte särskilt tidigt, om vi håller oss i Europa och några andra västerländska länder, att införa rösträtt för alla inklusive den halva av befolkningen som är kvinnor.  Nya Zeeland var först ut i världen med att införa rösträtt för kvinnor 1893 (då bortser vi från en brittisk koloni Pitcairn som var långt tidigare, 1838)

I Sverige fick kvinnorna vänta tills 1921 då de kunde rösta i första valet, även om beslutet togs 1919. 

Sist ut, länder i Europa som i dag har rösträtt för alla, Liechenstien  (kan vara felstavat) år, hör och häpna, 1984.   Och i alla länder har inte kvinnor rösträtt och om de har det så finns det tusen andra märkliga orättvisor. 

Jag kallar mig inte feminist. Det betyder inte att jag tar avstånd från kvinnor och mäns lika rättigheter, för mig är det självklart. Tyvärr har jag blivit påverkad av bilden av feminister som manshatande aggressiva kvinnor som verkar hata män men vill samtidigt att kvinnor ska vara män. Eller könsneutrala. Jag är inte för absolut könsneutralitet. Och dessa feminister finns. De har dock all anledning i världen att vara arga, för fortfarande får en man mer i lön och fortfarande arbetar kvinnor mer i hemmet. Och andra orättvisor. Det är bara det att även om ilska är en sund och bra drivkraft så löser inte hat så mycket. 

Först tänkte jag skriva det här blogginlägget som en hyllning till mannen. Sedan tänkte jag skriva om det kvinnliga och det manliga och värdet av dessa båda underbara och viktiga delar i varje människa - i olika blandningar och inte alltid i den mix som det födda könet avger. Och ibland till en ganska neutral mix. 

Jag vill tacka alla, många unga, kvinnor som kämpar för att vi ska bli bättre på att se och göra något åt våra orättvisor och ett tack till alla de som historiskt kämpat och som gjort att idag lever i ett land som ändå kanske kommit bland de längst fram i världen av jämlikhet. 

Här sitter hon i sin morfars knä. Hon kommer från en stor familj där olika färger på huden finns i en skön mix. Det är en familj där man bryr sig om varandra och där det finns plats för olikheter. Det finns många starka kvinnor här. 

Kanske den här tjejen när hon växer upp får vara den hon är, bli respekterad och accepterad för den hon är också utanför sin familj.   Om dagens feminist-påverkan kommer hjälpa till att frigöra människor att vara de dem är i stället för att sitta fast i roller som skaver och inte känns hemma - då gör den något bra. Om män också vågar vara sårbara och kvinnor vågar vara i sin kraft, men och detta är ett viktigt men, inte måste utplåna det manliga eller det kvinnliga. Det vi kallar det manliga och det kvinnliga. 

Jag vill hylla de där unga arga tjejerna som jag diskuterar med ibland och vi tycker inte alltid lika men jag känner respekt för deras engagemang och hoppas att de kommer att påverka världen på ett bra sätt.

Alla får vara som de är. Känner du dig superkvinnlig med typiska kvinnliga egenskaper och trivs med det - var det. Känner du dig varken som man eller kvinna, var den du är. Eller om du föddes med ett kön och känner dig hemma i det motsatta - bejaka det. 

Jag vet inte hur den lilla ettåringens liv kommer att bli eller hennes värld kommer att gestalta sig. 

Här är hon med sin några månader yngre kusin. Jag önskar dem en skön värld, en värld där jämlikhet råder och att man den 8 mars kan hylla det kvinnliga. För vi behöver inte längre kriga för det självklara. En fågel flyger med två vingar - manligt och kvinnligt, utan vingarnas lika kraft flyger man bara runt runt. 

Min önskan är att feminism inte splittrar män och kvinnor utan för de samman. 

De här åsikterna är mina egna och ska inte tillskrivas barnen eller deras familj, inte heller människorna på bilden från Uppsala i dag. 

Postat 2015-03-08 17:32 | Läst 1110 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Tjuvtagna bilder....

....kan ofta vara de bästa. Människor är avslappnade och hemma i sig själva. Inga försvar uppe. 

Sedan kan de moraliska spörsmålen dyka upp, är det rätt att fota i hemlighet och vad kan man sedan göra med bilderna? 

Normalt sätt skulle jag aldrig publicera en tjuvtagen bild, men ibland gör jag undantag. Som nu. 

Damen bakom disken i Jumal. Stadigt står hon där och ser en bit av världen som kommer till hennes bar. En öl här och en öl där. Utan att ändra en min.

I en av de stora saluhallarna i Riga sitter ett par kvinnor och äter. Jag tjuvtar bilden. 

Något jag verkligen tycker om att fota är äldre par som går tillsammans. Och jag smyger. Här var det i Paris. 

Att fota porträtt är att fota människor som vet om att de blir fotade  och de vill det. Eller, måste av någon anledning.  Som fotograf, när du ska fota människor, behöver du få dem att glömma bort sig själva genom att bli närvarande i sig själva och det låter kanske som en motsägelse, men när det händer så stämmer det. 

Här har vi en som som var helt med på att bli fotad. 

Å andra sidan, det kan bli rätt bra när någon är tveksam också. Då är det tveksamheten man får fånga. 

"Sedan kan de moraliska spörsmålen dyka upp, är det rätt att fota i hemlighet och vad kan man sedan göra med bilderna?"  Jag har inget svar på den frågan, inte mer än att jag aldrig vill kränka någon och tänker flera varv kring bilder jag publicerar. När jag kan fråga, gör jag det. Undantagsvis, för jag kommer fram till att jag högst troligen inte skadar eller kränker, kan jag publicera bilder. Men jag kanske tänker helt fel.

Hur tänker du?

 

Postat 2014-11-13 00:42 | Läst 1323 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Om du vill kan du gissa staden

En bit från staden hittar vi en vacker strand att promenera på. 

Och en bänk att sitta på. 

Så här ser det ut från ett av stadens högre hus. 

Jaha, vad kan den här staden heta då? 

Redigerat inlägg - här kommer en bild som verkligen berättar om vilken stad det är - men rätt svar har kommit, Margareta var först. 

Postat 2014-11-03 23:10 | Läst 1384 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Man behöver inte gissa staden...

...det skulle nog bli för lätt för många här. 

I fredags var jag med några elever till Uppsala, vi skulle prova bågskytte i Hågaby. Innan dess gick vi in till Domkyrkan och tog en promenad längs Fyrisån. Några bilder från en fin fredag. För övrigt är det riktigt skoj med bågskytte. 

Mina elever kollar in St Erik. 

Längs Fyrisån finns en bänk som är formad som en vilande farao och den är varm, riktigt varm. Här vilar Axel en stund. 

Det är något särskilt med äldre par som strosar tillsammans. 

Sedan var det dags för bågskytte. 

Jag tycker också om att skjuta pilbåge - här fotade min elev Marie mig. 

En liten ras med en Trocadero. 

Och sist, men inte minst, vår duktiga instruktör Janne. 

Postat 2014-10-21 22:14 | Läst 1221 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa