Fotograferar allt som kommer i min väg; lever helt enkelt genom kameran. Fokus ligger mest på naturen, vattnet och båtlivet men även vilda djur, katten och människor är av intresse.

Övning: Fotografering av fåglar

Sedan jag skrev sist har jag tagit om några bilder på fåglar. För ett par dagar sedan tog jag de  första som var alldeles för oskarpa, enligt den feedback som jag fick. Kamerans inställningar på första försöket var då en slutartid på 1/50 och bländartalet f/10, ISO 100 och brännvidden 55 mm. 

Första försöket; fågeln blev lite suddig.

Andra gången böt jag för de  första objektiv. Så tog jag nedanstående bild. 

Tydligeare

Ja, bilden är lite beskuren enligt tredjedelsprincipen/det gyllene snittet. Kamerans inställningar den här gången var  en slutartid på 1/400, bländare på f5,6,  ett ISO på 400 och en brännvidd på 263 mm. Det blev mycket bättre, men efter fortsatt feedback på både denna och en annan bild jag hade, har jag förstått att om jag har ett objektiv med så stor brännvidd ska kameran ha ett stöd. Jag höll min i handen. Dessutom använder de som har erfarenhet av att fotografera fåglar en slutartid på kanske 1/2500. Då höjs ISO och kan ISO göra bilden grynig, men... det gör inget? Dessutom stod jag fem meter bort, vilket var för långt bort tydligen. Så.. jag ska fortsätta praktisera. Nästa gång tar jag stativet med mig, kommer lite närmare och testar att skjuta med 1/2500 som slutartid. Kanske att jag testa och ser vad som sker med 1/400 också. 

Inlagt 2020-05-03 19:49 | Läst 222 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Om du har bildstabilisering så ska 1/400 vara tillräckligt, jag fotograferar med motsvarande 750mm brännvidd med 1/320-1/800 ungefär när det är stillastående objekt. Om du inte har stabilisering så får du öka något men 1/640 bör räcka.

Är det flygande fåglar fåglar så spelar inte stabiliseringen någon roll, där får du ligga mellan 1/2000 och 1/3200 ungefär, men det beror vilka fåglar det är.
Svar från Mekis 2020-05-03 21:12
Hej Peter, och tack för din fina feedback! Jag ska ta den med mig ut i skogen nästa gång jag går dit. Vad kär du för ISO om du har 1/2000 i slutartid?/Magdalena
pdahlen 2020-05-03 21:34
Det beror ju på vilket ljus det är men det kan vara allt mellan 300-4000. Jag brukar välja bländare ett snäpp från största öppning och tid beroende på motivets rörelse.

Nu vet jag inte vilken kamera du har, men min fungerar fint med att jag sätter den i M läge och ställer in både tid och bländare. ISO är då det som justeras efter vilket ljus det är och jag använder auto ISO. Gäller bara att nu när det är så ljust att man inte väljer för långa tider så att ISO blir lägre än 100 för då överexponerar kameran

När man fotograferar fåglar får man ofta justera med exponeringskompensationen, beroende på om de flyger uppe i blå himmel eller om de sitter med en buskage som bakgrund. Så man får titta på displayen ibland så det ser vettigt ut. Har din kamera varning för högdagar så kan det vara klokt att slå på den för då markeras de områden som är risk att frätas ut